40 kilogramų tesveriančios 20-metės ligonės motina Dalia Kričenienė veltui aiškino, kad sanatorijai tereikia raštu kreiptis į ligonių kasas, ir už brangius vaistus būtų sumokėta papildomai.

Serganti Ieva neturi jėgų nešti daiktų. Ji nesiorientuoja svetimame mieste. Nebūtų savarankiškai radusi net autobusų stoties, o ir pinigų bilietui iki Kauno nebūtų užtekę. Merginai nustatytas 25 proc. darbingumas.

D.Kričenienė prieš tai bent tris kartus skambino į „Draugystę“ ir teiravosi, ar cistine fibroze serganti duktė galėtų ten apsistoti, pasibaigus gydymui Kauno klinikinėje ligoninėje. Visus tris kartus moteris išgirdo teigiamą atsakymą.

Dar trečiadienį ligonei buvo atliekamos paskirtos procedūros, bet ketvirtadienį iš pat ryto atėjusi direktoriaus pavaduotoja jai liepė kuo greičiau išvykti.

„Draugystės“ direktoriaus pavaduotoja medicinos reikalams D.Jankauskienė tvirtina, kad I.Kričenaitei buvo skirta vaistų, kurių vertė – 3 tūkstančiai litų, o jos kelialapio kaina – 2,5 tūkstančio litų.

Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos departamento vyriausioji specialistė Rasa Biekšienė sako, kad „Draugystės“ sanatorija neturėjo teisės atsisakyti gydyti I.Kričenaitę dėl to, kad jos gydymas toks brangus.

„Sanatorijos administracija privalėjo susisiekti su Ligonių kasa, nes brangūs vaistai perkami centralizuotai ir druskininkiečiai jų tiesiog negalėjo turėti. Tačiau man buvo paaiškinta, kad internete įsibrovė klaida ir, nors buvo nurodyta, kad „Draugystėje“ yra laisvų vietų, jų iš tikrųjų nebuvo. Todėl atvykusiai I.Kričenaitei teko ieškotis kitos sanatorijos“, – sakė R. Biekšienė.

Medicinos auditoriams pavesta ištirti sanatorijos personalo elgesį

Atsižvelgdamas į žiniasklaidoje pasirodžiusį pranešimą apie tai, kad sunkiai serganti ligonė iš pradžių buvo priimta, o vėliau išprašyta iš sanatorijos, sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys pavedė Valstybinei medicininio audito inspekcijai nuodugniai ištirti šią istoriją.

„Medicininis auditas turės įverti visus – ir teisinius, ir personalo valdymo, medicininius ar gydymo paslaugų bei vaistų kompensavimo aspektus. Tokios istorijos, kuomet nukenčia niekuo dėti, bet labiausiai pažeidžiami ir savęs apginti negalintys pacientai, meta šešėlį visai sveikatos priežiūros sistemai, todėl neturi pasikartoti“, – pranešime spaudai cituojamas sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys.

Valstybinė medicininio audito inspekcija iki liepos pabaigos turės įvertinti sanatorijoje įvykusį incidentą su sunkiai sergančia paciente dėl asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimo organizavimo, šių paslaugų prieinamumo ir kokybės. Taip pat audito inspekcijai pavesta pateikti siūlymus, kaip tobulinti teisinę bazę, kad būtų pašalintos panašioms situacijoms leidžiančios atsirasti priežastys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)