Anot jo, išeitis būtų nustatyti būtinų įsigyti priemonių sąrašą ir aiškius įkainius. Kol kas R. Šukys ragina žmones skųstis dėl tokių pasiūlymų ligoninių ir poliklinikų steigėjams – ministerijai, miestų ir rajonų taryboms, merams.

„Sveikatos priežiūros įstaigos vadinamąjį įsigyjamų medicinos priemonių paketą, rengiantis operacijai ar gydant tam tikras ligas, suformuoja be Sveikatos apsaugos ministerijos ir Valstybinės ligonių kasų žinios, – ketvirtadienį Seime per Vyriausybės valandą sakė R. Šukys. – Tokiu būdu taupydami lėšas pateikia ligonių artimiesiems rekomendaciją, pasiūlymą įsigyti priemones pagal sąrašą. Jei asmenys neturi tokios galimybės arba žino, kad yra sumokėję privalomojo sveikatos draudimo įmokas, sveikatos priežiūros įstaiga negali tuo pagrindu atsisakyti teikti paslaugą ar neatlikti savo pareigų.“

Anot ministro, toks elgesys yra „negražus, negeras, netoleruotinas“, bet „šiek tiek spaudžiant, piktnaudžiaujant sveikatos priežiūros įstaigų vadovams ir įstaigoms, yra abiejų šalių dalyvavimas tame procese“.

„Tai išgyvendinti per vieną dieną neįmanoma. Situacija analizuojama. Matyt, geriausia išeitis yra nustatyti aiškius įkainius, aiškų priemonių, kurias visi privalo įsigyti, sąrašą, tik numatant kompensavimo mechanizmą, kaip kompensuojama tam tikroms socialinėms grupėms. Bet įsivaizduoti, kad nepirks tų priemonių ir kad priversime gydymo įstaigas neteikti sąrašų, kai tai niekur neįteisinta ir tai daro... Ar prie kiekvienos gydymo įstaigos pastatysi po ministerijos darbuotoją? Ne, nepastatysi. Sutikrinti, kai žmonės tai atlieka, o paskui piktinasi ir rašo skundus, jau post factum, kai būna įsigiję, (neįmanoma – DELFI). Klausimas, kodėl jie įsigyja. Jei neįsigytų, sveikatos priežiūros įstaiga turėtų suteikti tas priemones. Va vienintelis kelias.“

R. Šukys siūlė pacientams skųstis dėl tokio medikų elgesio – jei steigėja yra ministerija, gavusi pranešimą ji esą atliktų patikrinimą ir už įsigytas priemones žmogui būtų kompensuota. Tačiau dažniausiai steigėja yra ne ministerija miestų ir rajonų tarybos, todėl ministras rekomendavo informuoti merus. „Tiesiogiai įpareigoti nubausti ligoninės vadovą, vieną ar kitą gydytoją nėra priemonių, jei piktnaudžiaujama“, – pripažino jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją