Teigiama, kad tabakas, skirtas kaljanui rūkyti, kruopščiai perdirbamas – daug kartų mirkomas vandenyje, į jį dedama medaus ar cukraus, įvairių kvapiųjų aliejų ar kitų aromatinių medžiagų. Tabakas gali būti obuolių, apelsinų, mėtų, citrinų, braškių, melionų bei kitų vaisių kvapo, taip pat ir nearomatizuotas. Kaljano rūkymo ritualas trunka apie 40–50 min.

Kauno medicinos universiteto Profilaktinės medicinos katedros docentas Aurelijus Veryga:

„Su žmonėmis, manančiais, kad kaljanas nekenkia, teko susidurti ne kartą. Iš tikrųjų jis buvo sukurtas ne tabakui, bet opijui rūkyti, tačiau per tam tikrą laiką jo paskirtis pasikeitė. Iliuziją, kad kaljanas nepavojingas, kuria keli dalykai. Vienas iš jų yra susijęs su žmonių nuomone, kad lengvos cigaretės yra mažiau kenksmingos. Kodėl taip atrodo? Filtriniame cigaretės popieriuje yra pribadyta skylučių, todėl žmogus, traukdamas dūmą, per tas skylutes pagauna šoninį oro srautą, kuris yra vėsus, atskiedžia dūmus, šiek tiek juos atšaldo ir padaro mažesnės koncentracijos. Tada mažiau dirginami kvėpavimo takai, galima giliau įkvėpti, kvapas būna ne toks stiprus, tačiau kenksmingojo nikotino, dervų yra lygiai tiek pat. Tas pats su kaljanu. Jo dūmas eina per vandenį, kuris yra šaltas.

Žmonės įsivaizduoja, kad tas vanduo kažką filtruoja. Rūkaliams siūlau pasižiūrėti, kaip tas dūmas eina: stipriai įtraukus jis patenka į vandens burbulą ir nukeliauja iki vamzdelio. Vėliau burbulas sprogsta ir tie dūmai patenka į plaučius. Vanduo dūmą atšaldo ir jis pasidaro vėsus, nedirgina kvėpavimo takų. Tai kuria įspūdį, kad kaljanas nepavojingas. Jeigu kalbėtume apie nusideginimą – taip, tai mažiau pavojinga, tačiau esmė ne čia.

Kita apgaulė – aromatai, malšinantys tabako kvapą, tačiau tai vis tiek tas pats tabakas, tik su priemaišomis. Jeigu jis kvepia vyšniomis, labai paprasta patikrinti, ar tai išties yra vyšnios. Sudžiovinkite vyšnių arba obuolio skiltelę ir uždekite. Kai dega organinės kilmės produktai, siaubingai dvokia. Vadinasi, jeigu kaljano tabakas kvepia, tai yra aromatiniai angliavandeniliai. Reikia žinoti, kad kai visos šios kvapiosios medžiagos deginamos, skilimo procese išsiskiria daugybė toksinių medžiagų, sukeliančių vėžį. Štai kalio cianidas irgi skaniai kvepia migdolais, tačiau mes žinome, kad tai yra nuodai.

Dabar Europoje vyksta projektas „Help. Už gyvenimą be tabako“. Gatvėse tikrinama, kiek rūkaliai iškvepia anglies monoksido. Paaiškėjo, kad rūkantieji kaljaną anglies monoksido (t. y. smalkių) pripūsdavo daugiausia. Smalkės organizmui sukelia didžiausią deguonies badą, apsunkina deguonies pernešimą, sutrinka žmogaus centrinės nervų sistemos veikla, o turint problemų su širdimi tai gali būti ir paskutinis dūmas.

Kitas dalykas, į ką reikėtų atkreipti dėmesį – tėvų požiūris. Jie susodina vaikus ir visi kartu rūko kaljaną, o kad tai tas pats nikotinas, kuris sukelia priklausomybę, nesusimąsto. Jeigu vaikas vėliau pradės rūkyti cigaretes, priklausomybė vystysis visai kitaip, nei vaikui, kuris nėra gavęs nikotino. Aišku, kaljano į kišenę neįsidėsi ir neužtrauksi kada nori, tai jau savotiškas ritualas, bet esmės tai nekeičia.

Dauguma galvoja, kad vieni ar kiti rūkalai gali būti mažiau kenksmingi, tačiau taip nėra. Vienais metais Pasaulio sveikatos organizacija „Pasaulinę dieną be tabako“ paskyrė šiai problemai aptarti. Šūkis buvo toks – „Visos tabako rūšys yra mirtinos!“ Kai kurios tautos aiškina, kad jų kramtomasis tabakas, kišamas už lūpos, nerūksta, nedega, bet kiek daug pacientų serga lūpos, dantenų, gerklų vėžiu... Britai bandė skaičiuoti, kiek nikotino yra dideliame Havanos cigare, pasirodo, tiek, kiek 70 cigarečių, o tai daugiau negu trys pakeliai. Sunku net pagalvoti, kaip žmogus turi jaustis ir mąstyti surūkęs tokį cigarą.

Rūkant kaljaną galima užsikrėsti įvairiomis ligomis. Pavyzdžiui, kaljano pypkė perduodama iš rankų į rankas, todėl galima pasigauti seilėmis, oro lašiniu būdu plintančią infekciją, susirgti onkologinėmis, širdies ir kraujagyslių ligomis.

Kaljane esantį vandenį žmonės siūlo pakeisti pienu, vynu ar net brendžiu. Tai didžiausia nesąmonė. Tada prisikvėpuojama ne tik tabako, bet ir alkoholio garų, dar labiau apsvaigstama.

Mano patarimas rūkantiesiems kaljaną – raskite kitą užsiėmimą, pavyzdžiui, arbatos gėrimo ritualai – ir naudinga, ir įdomu. Kam reikia save pribaiginėti? Žmonės vieni kitiems dovanoja kaljanus per šventes, gimtadienius, bet juk ta „dovana“ sukelia ligas, skausmą...

Lietuvoje buvo atsiradusios ir vaistažolių cigaretės, žmonės įsivaizdavo, kad jos nekenksmingos, tačiau tai vėlgi yra apgaulė. Pagulėkite degančioje čiobrelių pievoje – ar bus geriau?

Tas pats ir su cigaretės filtru. Jis gali sulaikyti tik kietą dalelę, o dauguma kenksmingų medžiagų yra lakios, bekvapės, radioaktyvios. Koks filtras gali perfiltruoti keturis tūkstančius medžiagų? Tai nerealu. Vokietijos vėžio tyrimų institutas paskelbė, kad cigaretėse yra net devyniasdešimt vėžį sukeliančių medžiagų, o kiek jų dar neatrastų? Kiek cigaretėse turi būti kenksmingų medžiagų, kad žmogus pradėtų galvoti?