Didžioji dalis - 4,4 procento pasaulio gyventojų - vartoja kanapes.
Antroje pagal populiarumą vietoje yra sintetiniai narkotikai - amfetaminas ir ekstazi. Opiatai ir kokainas lieka trečioje vietoje.

Pranešime sakoma, kad daugiausia opiatų šiuo metu suvartojama šalyse, per kurias eina pagrindiniai narkotikų kontrabandos iš Afganistano keliai.
"Vidurio Azijos šalys priklauso valstybėms, kuriose sparčiausiai auga intraveninių narkotikų suvartojimas. Iš dalies tai paaiškinama tuo, kad per jas tranzitu keliauja heroinas iš Afganistano į Rusiją ir kitas Europos šalis", - teigiama dokumente.

Savo ruožtu JT Narkotikų kontrolės ir nusikalstamumo prevencijos biuro (UNODC) vykdomasis direktorius Antonio Maria Costa sakė, kad iš narkotikų kontrabandos gaunamas pelnas siekia 320 mlrd. JAV dolerių (819 mlrd.litų) per metus.

Tarptautinė mafija naudojasi nestabilia padėtimi ir konfliktais įvairiuose pasaulio kampeliuose, ir dar pati kursto tokius konfliktus, sakė A.M.Costa.

"Paimkite narkotikų kontrabandos kelių žemėlapį ir palyginkite jį su žemėlapiu, kuriame pažymėtos konfliktų zonos. Tada sulyginkite tai su lentele, kurioje šalys surašytos pagal pajamas vienam gyventojui, - tęsė pareigūnas. - Pamatysite, kad nusikaltimų, smurto ir žemo ekonominio vystymosi geografiniai plotai sutampa".

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją