Panevėžio visuomenės sveikatos centras pranešė, kad artimiausiu metu planinius skiepijimus nuo difterijos ir stabligės, skirtus vyresniems nei 26 metų žmonėms, pradės 24 Panevėžio apskrities asmens sveikatos priežiūros įstaigos.

Visai apskričiai skirtos 20 576 difterijos ir stabligės vakcinos dozės (viena vakcina skiepijama nuo abiejų ligų). Tačiau tai tik pusė asmens sveikatos priežiūros įstaigų prašyto kiekio.
Panevėžio visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyresnioji specialistė Nadežda Brogelienė priminė, kad nuo difterijos pirmiausia turėtų pasiskiepyti 30–50 amžiaus žmonės.

Imunitetas susidaro dešimčiai metų, o paskutinį kartą didžioji dalis suaugusiųjų skiepyta maždaug 1995–1996 metais. (Šia vakcina paprastai skiepijama kas dešimt metų – paaugliai 16 metų. Vėliau reikėjo skiepytis 26 metų.) Tad tiems, kurie per tą laiką nėra skiepijęsi šia vakcina, neturėjo jokių traumų, dėl kurių būtų prireikę skiepyti nuo stabligės, ar apskritai nėra skiepijęsi, būtina revakcinacija, kad difterijos grėsmė neatsinaujintų.

„Suaugusiųjų revakcinacija jau vėluoja“, – perspėjo ji.

N.Brogelienė teigė nežinanti, ar kuri nors apskrities asmens sveikatos priežiūros įstaiga jau turi nemokamos vakcinos. Pasak jos, įstaigoms ją skirti turi Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras.
Tačiau norintieji pasiskiepyti pirmiausiai turėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją – siuntimo.

„Bijau sakyti, ar skiepai bus populiarūs“, – svarstė
N.Brogelienė. Vis dėlto, jos manymu, žmonės turėtų skiepytis, nes šios ligos ne mažiau pavojingos nei, pavyzdžiui, gripas. Juolab kad galima ir nesirgti difterija, tačiau būti šios ligos platintoju. Stablige susirgti taip pat lengva – susižeisti galima bet kur ir bet kada, o su nešvarumais į žaizdą gali patekti ir ligos sukėlėjas. Tad kiekvienas turėtų gerai pagalvoti, ar verta rizikuoti. Vyresnioji specialistė sakė žinanti nemažai atvejų, kai žmonės į medikus susižeidę kreipiasi ne dėl pačios žaizdos, o norėdami pasiskiepyti nuo stabligės ir būti ramūs.

Ji priminė, kad praėjusiais metais šalyje užregistruota difterija ir vienas mirties atvejis nuo šios ligos. Pernai stabligė diagnozuota vienai darže susižalojusiai koją panevėžietei.

Beje, Lietuvoje iki pradedant skiepyti vaikus nuo difterijos 1956 metais, kasmet šia liga susirgdavo apie 1500 gyventojų, o dešimtys mirdavo. Pradėjus skiepyti vaikus liga beveik išnyko, tačiau 1994 metais difterija vėl atsinaujino ir ja susirgo 38 gyventojai, o dar po metų – 43.

Faktai:

Difterija yra pavojinga bakterinė infekcija, pažeidžianti nosies ir gerklės gleivines ir galinti pasibaigti mirtimi. Jai būdingas gerklės skausmas, karščiavimas, patinusios tonzilės, ligonis nusilpsta. Būdingiausias šios ligos požymis – tirštos pilkos užpakalinės gerklės dalies apnašos (plėvės), dėl kurių gali tapti sunku kvėpuoti.

Difterija taip pat gali pažeisti odą, o pažengusi liga gali sukelti įvairias komplikacijas. Net tinkamai gydant nuo difterijos miršta beveik kas dešimtas ja užsikrėtęs asmuo.

Difteriją sukelia difterijos lazdelės. Žmogus yra vienintelis difterijos infekcijos šaltinis. Dažniausiai difterijos lazdelės veisiasi nosiaryklėje ir į aplinką patenka oro lašiniu būdu. Difterijos sukėlėjai aplinkoje gana atsparūs, dėl to gali plisti ir per užsikrėtusiojo seilėmis užterštus daiktus, pvz., vaikų žaislus. Imlūs žmonės užsikrečia oro lašiniu būdu.

Stabligės sukėlėjai labai plačiai paplitę gamtoje. Ją sukelia anaerobinės lazdelės, gaminančios stiprų nuodą tatanospazminą. Infekcijos šaltiniai – žolėdžiai gyvūnai, graužikai, paukščiai ir žmonės, kurių žarnyne veisiasi ligą sukeliančios bakterijos. Žmogus užsikrečia, kai į odos arba gleivinės žaizdas patenka sukėlėjų (paprastai žemių).

Bakterijų išskiriami toksinai pažeidžia nervų sistemą. Praėjus kelioms dienoms po užsikrėtimo atsiranda specifiniai požymiai: kaklo raumenų spazmai, skausmas ryjant, traukuliai, tampa sunku kvėpuoti. Pasikankinę 4–5 dienas kai kurie ligoniai miršta. Daliai jų maždaug po savaitės savijauta pradeda gerėti ir jie pasveiksta. Kiekvienais metais Lietuvoje užregistruojama po keleta stablige užsikrėtusių žmonių. 

Panevėžio visuomenės sveikatos centro informacija