„Iš tiesų, narkotikais, o konkrečiau – kanapėmis, piktnaudžiaujančių asmenų konsultavimas internetu yra dar gana naujas reiškinys, - sako Narkotikų kontrolės departamento direktoriaus pavaduotojas Ernestas Jasaitis. - Todėl šis pagalbos teikimo būdas ir yra pristatomas mokslininkams, politikams bei plačiajai visuomenei skirtame leidinyje, kuriam informaciją pateikė įvairių šalių Europos narkotikų ir narkomanijos informacinio tinklo (REITOX) nacionaliniai centrai“.

Su leidiniu galima susipažinti Narkotikų kontrolės departamento internetinės svetainės www.nkd.lt rubrikoje „Informacinė medžiaga“.

Pagalba internetu – priklausomiems nuo kanapių vartojimo

Šiuolaikinėje visuomenėje internetas tampa vis populiaresne informacijos ir bendravimo priemone. Kaip rodo 2008 m. atliktų tyrimų duomenys, kas antras Europos Sąjungos gyventojas (apie 60 proc.) naudojasi internetu, yra užregistruota daugiau negu 290 mln. tinklalapių vartotojų. Internetas, kaip puiki priemonė sveikatai, padeda 71 proc. jo vartotojų.

„Interaktyvios pagalbos programos sukūrimui įtakos turi ir tai, kad tradicinės medicinos paslaugos dažniausiai nepasiekia jaunų žmonių, turinčių priklausomybę nuo kanapių. O štai toks modernus konsultavimo būdas, skatinantis pakeisti savo žalingus įpročius, jiems gali būti patrauklus ir priimtinas, – aiškina E. Jasaitis. - Ši pagalba skirta būtent kanapių vartotojams. Kanapės – populiariausias narkotikas daugelyje Europos Sąjungos šalių, taip pat ir Lietuvoje. Tyrimų duomenys rodo, kad 2003-2006 m. vidutiniškai 22 proc. 15-64 m. europiečių bent kartą gyvenime bandė kanapių. Lietuvoje šis skaičius siekia beveik 12 proc.“

Siūlomi pokalbiai per „Skype“

ENNSC leidinys supažindina su sveikatos paslaugų internetinės metodikos taikymu asmenims, priklausomiems nuo narkotikų. Pateikiamos pagrindinės ES šalių interneto svetainės, dirbančios kanapių vartotojų gydymo srityje, supažindinama su taikomų metodų įvairove. Vienos jų teikia informaciją apie kanapių ir kitų narkotikų žalą, kitos – konsultuoja asmenis, norinčius atsikratyti kanapių priklausomybės, arba moko savipagalbos būdų. Taip pat veikia svetainės, siūlančios gydytojų terapeutų ar profesionalių konsultantų pagalbą, su kuriais galima susisiekti telefonu, bendrauti el. paštu, forumuose, pokalbių svetainėse arba naudojant „Skype“ programą.

Viena pirmoji, pradėjusi teikti pagalbą kanapių vartotojams, yra anoniminė Vokietijoje sukurta interaktyvioji programa QTS. Šios programos pagrindas – asmeninis dienoraštis, kuriame dalyviai 50 dienų rašo savo patirtį, asociacijas ir kitus įvykius, susijusius su kanapėmis. Kas savaitę užrašus perskaito asmeninis konsultantas, kuris padeda sustiprinti dalyvio motyvaciją, pataria, kaip elgtis tam tikroje situacijoje. Pabaigus sesiją, dalyviai kartu su savo konsultantais aptaria pasiektą pažangą bei tolesnius planus. Jei yra būtinybė, padedama surasti psichoterapinę ar kitokią reikalingą pagalbą.

Sukuriama asmeninė svetainė

Pernai olandai sukūrė interaktyvią trijų mėnesių mokymo programą COC (Cannabis Onder Controle), kurios tikslas – sumažinti vartojimą arba visiškai padėti atsikratyti priklausomybės nuo kanapių. Ši programa nėra anoniminė, skirta suaugusiems asmenims, ir už ją reikia sumokėti (dalį šių išlaidų padengia Olandijos sveikatos draudimas).

Kiekvienas dalyvaujantis COC programoje, turi prieigą prie asmeninės interneto svetainės. Dalyviai dirba pagal individualiai sukurtą planą, taip pat registruoja savo emocijas ir kitus momentus, susijusius su narkotikų poreikiu. 4 kartus per savaitę, susirašinėjant su konsultantais, analizuojama paciento status quo. Ypač dėmesys skiriamas rizikingų situacijų analizei, kuomet dalyviai stengiasi išmokti savikontrolės būdų, nes tai padeda atsispirti norui svaigintis. Praėjus pusmečiui po šios sesijos, dalyviai gauna elektroninį laišką, kviečiantį įvertinti šią pagalbą. Vien per vienerius metus šioje programoje dalyvavo beveik 700 žmonių.

Specialistai teigia, kad pagalbos internetu metodas yra išties perspektyvus. Kanapių vartotojai juo gali naudotis ištisą parą ir gyvendami net atokiausiuose šalies kampeliuose. Šio metodo taikymas ir vystymas kitose šalyse taip pat nereikalauja didelių išlaidų – tereikia išversti programas ir adaptuoti pagal konkrečius poreikius. Taigi yra vilčių, kad priklausomų nuo narkotikų asmenų konsultavimas internetu taps prieinamas visose Europos Sąjungos šalyse, tarp jų ir Lietuvoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją