Bet jeigu tu gyveni Japonijoje, o švarkas nelabai gali paslėpti pilvuką, skaityk, kad esi pražuvęs. Nes esi "metabo". Išlėksi iš darbo ir nelabai gausi kitą. Moterys nenorės su tavim meiliai kalbėti, o nuosavi vaikai iškamuos patarimais, kaip tu turėtum gydytis ir gyventi.

Nes Japonijoje priimtas naujas įstatymas - visų gyventojų sveikata būtinai turi būti reguliariai tikrinama, o medicinos seselės privalo matuoti pilvo apimtį - ten kur diržas. Moterims leidžiama turėti 80 centimetrų, vyrams 94-ris. Jeigu daugiau - esi storulis, "metabo". Tai ne tik informacija tavo žiniai. Automatiškai patenki į nacionalinę kovos su nutukimu programą. Gausi įspėjimą kad esi per storas ir iškvietimą pakartotinam tyrimui po trijų mėnesių. Jeigu pilvuko apimtis per tą laiką nepasitaisė, gausi smulkius nurodymus kaip laikytis dietos. Tau duodama dar pusė metų. Jeigu ir tada niekas nepasikeis, tavęs laukia privalomi kursai, kur būsi mokomas gyventi. Japonijoje tos taisyklės jau įgyvendinamos. Jie kaip pagrindą paėmė Pasaulinės cukraligės federacijos nuostatas, kurios kiekvienai rasei paskaičiuotos skirtingai. Tokijas remiasi tarptautinės organizacijos autoritetu. Tikrinami visi nuo 40-ies iki 74-erių. Vyriausybė jau priėmė planą. Per ketverius metus nutukusių turi sumažėti 10 proc., o iki 2015-ųjų - 25 procentais.

Japonai savo įstatymus labai gerbia. Vokiečiai sako "Ordnung must sein" - tvarka turi būti. Japonai beveik tą patį: "Kichin to surubeki". Ir viską jie organizuoja taip, kad nuo įstatymo nepabėgsi, nors taip, žmogus yra laisvas, o ekonomiką tvarko rinkos dėsniai. Tegul, bet nieko nepalikta savieigai arba gerai žmonių valiai. Už tautos "nupilvinimą" atsako darbdaviai ir savivaldybės. Jeigu nurodymai nebus griežtai vykdomi, jiems teks mokėti baudas, kurios gali siekti keliasdešimt milijonų dolerių. Ne jenų. KICHIN TO SURUBEKI. Todėl japonai mandagiai stojasi į eilutes patikrinimui. Maištininkų mažai - nebent savarankiškai dirbantieji, arba šiaip kokie nors nepaprastai užsispyrę žmonės. O kad maištininkų arba tinginių neatsirastų daugiau, vyriausybė pradėjo milžinišką propagandos kampaniją. Per ją ir tas žodis "metabo", tariamas su neigiamomis emocijomis, atsirado.

Kai aš čia Vilniuje Japonijos ambasadoje paklausiau darbuotoją japonę (gražutė kaip lėlytė, ir puikiai kalba lietuviškai) ar yra ambasadoje žmonių "metabo", ji net nusigando: "Ką jūs, ką sakote! Pas mus tokių būti negali."

Ambasadoje Vilniuje plakatų prieš metabo nėra, bet Japonijos gatvėse ir keliuose jų daug, ir visi tie plakatai bei pano grėsmingai klausia: "Ar tu ne metabo?" Kąsnis burnoje užstrigs.

Sukurta dainelių - ir liūdnų, apie mirtį, ir pajuokiančių. Vienoje dainuojama apie tai, kaip išlakstys neišlaikę jūsų kelnių sagos. Labai sąmojinga.

Japonai skaičiuoja gerai. Pasirodo, tokia kampanija kainuoja palyginti nebrangiai, bet labai sumažina valstybės išlaidas sveikatos apsaugai. Beje, tai ir būdas sunkioje japonų dietologų ir auklėtojų kovoje su amerikietišku greituoju maistu. Tradicinė japonų dieta puiki, labai sveika: fermentuotų sojų sriuba miso, ryžiai, žuvis. 600 kalorijų ir užtenka. Problema ta, kad daug kas puola prie europietiško, tiksliau, amerikietiško maisto, ypač greitojo varianto. Daugiausia jaunimas. O "McDonaldo" tradicinis meniu: mėsainis, keptos bulvytės, kola - 1300 kalorijų.

Jeigu japonams pavyks padaryti tai, ką jie suplanavo, o jie padarys, Pasaulinė Sveikatos Organizacija įtikins ir Europos Sąjungos vadovybę. Bus taip kaip su rūkymu. Jo uždraudimas ten kur valgoma, vėliau apskritai viešose vietose po truputį buvo priimtas visose Bendrijos valstybėse ir Amerikoje. Rūkalių skaičius ir nuošimtis žymiai sumažėjo, tirpsta ir toliau. Dėl to jau pastebimas žmonių sveikatos pagerėjimas. Mačiau net Lietuvoje jaunimo, kur rūkalius jau traukia per dantį. Sako, jie atrodo senamadiškai. Neįtikėtina.

Kirskime lašinius, bičiuliai, dideliais bryzais, bet dažnai. Gausiai valgykime plaukiojančius taukuose ir grietinėje cepelinus. Naudokimės laisve, kol galime.

Paskui pasigauti infarktą, insultą, cukraligę ar sklerozę bus sunkiau.