Apgaulei patvirtinti naudojami neaiškūs prietaisai, surašomi aktai, kuriuose "užfiksuota", koks netikęs Aukštaitijos sostinės vanduo. Tačiau specialistai tikina, kad tokie vizitai tiesiog slepia didelio masto apgaulę.

Vizitai nesiliauja

Pastaruoju metu suaktyvėję vandens ekspertais prisistatančių veikėjų apsilankymai, anot bendrovės "Aukštaitijos vandenys" specialisto Svajūno Mikeškos, - prieš penkerius šešerius metus prasidėjusių panašių vizitų tąsa. Jau tada į šią bendrovę skambinę miestiečiai pasakodavo, kad laborantais, ekologais save vadinantys asmenys juos gąsdina, jog iš čiaupų tekantis vanduo tinka nebent buitinėms reikmėms, bet jokiu būdu ne maistui.

"Netrukus apgaulė išaiškėjo. Mat atsitiko taip, kad vienas "laborantų" apsilankė "Aukštaitijos vandenų" darbuotojos bute. Ji iškart suprato, kad akto duomenys paimti "iš lubų", jame buvo prirašyta cheminių medžiagų, kurių vandenyje nebūna", - LŽ pasakojo S.Mikeška. Ėmus ieškoti apgaviko paaiškėjo, kad jis - pasaulyje gerai žinomos vandens filtrais prekiaujančios įmonės atstovas.

"Kai paskambinome į jų atstovybę, mūsų atsiprašė ir pažadėjo laborantu prisistatantį vyrą atleisti iš darbo. Tačiau tariamų laborantų vizitai į panevėžiečių butus nesiliovė. Gali būti, kad tokius "tikrintojus" siunčia ir tie, kurie siūlo pirkti į butelius išpilstytą geriamąjį vandenį", - teigė S.Mikeška.

Įskiepija baimę

"Aukštaitijos vandenų" Vandenų laboratorijos viršininkė Adelė Šarmavičiūtė ir vakar sulaukė skambučio iš panevėžiečio, pranešusio apie įtartiną vandens kokybės patikrinimą jo bute. Chemikė pabrėžė, kad mulkintojai visą savo gražbylystę paprastai nukreipia į senukus ir namų šeimininkes. A.Šarmavičiūtė kol kas neišsiaiškino, kokiomis vaizdinėmis priemonėmis naudojasi "laborantai". Anot jos, labiausiai tikėtina, kad apgavikai gerai žino dar 1832 metais Michaelo Faraday suformuluotą elektrolizės dėsnį. Elektrolizė - būdas paprastomis priemonėmis sudrumsti vandenį. Po šio bandymo drumzlės tampa itin ryškios, primena gleives. Kai žmonių akyse buvęs skaidrus vanduo tampa drumstas, šie greitai patiki, kad jis ir nešvarus, ir kenksmingas.

Geriausias pasaulyje

"Žmonės turėtų žinoti, kad geriame bene geriausią vandenį pasaulyje, kurio gauname iš 200-220 metrų gylio gręžinių. Todėl mums tikrai nereikia jokių filtrų", - teigė A.Šarmavičiūtė. Pasak jos, dažnai vandens filtrai nepagrįstai peršami kaip didis civilizacijos laimėjimas. Chemikės duomenimis, ne vienas žmogus yra tapęs jo auka.

"Filtrų pardavėjai retai pasako, kad juos reikia dažnai keisti. Tad esame susidūrę, kad laiku nepakeitusieji filtrų net suviduriuoja. Taip atsitinka dėl to, kad paliktuose be priežiūros filtruose ima veistis ligas sukeliantys gyviai", - pasakojo laboratorijos vedėja. Ji taip pat pabrėžė, kad buityje naudojami filtrai iš vandens pašalina organizmui būtinas medžiagas, tad vaistinėse reikia ieškoti įvairiausių papildų.

"Atsakingai pareiškiu, kad vamzdynais tiekiamame vandenyje esančios kalkės nekenkia žmonėms, jos nenusėda nei ant sąnarių, nei inkstuose ar kituose vidaus organuose akmenų neformuoja. Mūsų vanduo nechloruojamas nuo nepriklausomybės atkūrimo laikų. Tačiau chlorą žmonės kažkodėl vis dar užuodžia", - stebėjosi A.Šarmavičiūtė.