Ketvirtadienį Sveikatos apsaugos ministerijos vadovybė susikvietė nevyriausybinių pacientus vienijančių organizacijų atstovus. Susitikime, kuris, pasak ministro G. Černiausko, buvo surengtas tam, kad būtų pasikalbėta apie problemas bei stiprinamas socialinis dialogas, ministerijos atstovams teko išklausyti karčią daugelio susirinkusiųjų kritiką. Pacientai skundėsi, esą jų balsas dažnai yra nepakankamai girdimas, užklausimai tesulaukia formalaus atsakymo, o jų vaidmuo sprendžiant aktualias problemas menkas.

Kritikos sulaukė ir šis susitikimas. Pasak jame dalyvavusio Lietuvos sergančiųjų prostatos vėžiu draugijos prezidento Gedimino Žižio, jei ministerija nepakeis savo požiūrio į pacientų organizacijas, liks be savo pagrindinio ramsčio.

"Nežinau, kam tada jie dirbs, jei ne pacientams", - retoriškai klausė G. Žižys. Anot pacientų organizacijos prezidento, susitikimo metu iškeltos problemos nesulaukė atsako. "Jos buvo ignoruojamos, o kai kada net buvo pasišaipoma iš mūsų. Neva mes neesame medikai ir neišmanome, bet mes ir nepretenduojame išmanyti. Tačiau turėdami skaudžią patirtį, turime ką pasakyti, apie tai, ką norėtume matyti", - kalbėjo G. Žižys.

Jis teigė domėsiąsis, kaip ryšius su valstybinėmis institucijomis palaiko panašios kitų Europos valstybių pacientų organizacijos ir perteiks joms savo patirtį.

Ne vieną dešimtį metų nevyriausybinėse organizacijose su pagyvenusiais žmonėmis dirbusi dabartinė Lietuvos Parkinsono draugijos Kauno skyriaus pirmininkė Nijolė Arbačiauskienė kaip gerą bendradarbiavimo pavyzdį pateikė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos darbo metodus.

Ji teigė dabartinę socialinės apsaugos ir darbo ministrę Viliją Blinkevičiūtę viename forume sutikusi dar prieš keliolika metų, jau tada ji, pasak N. Arbačiauskienės, kreipė didelį dėmesį į nevyriausybines organizacijas.

"Dialogas tarp šios ministerijos ir visuomeninių organizacijų vyksta nuolatos. Jie rašo klausimus, pasiūlymus mums, susitinkame, mes atsakinėjame, taip jie gauna žinias apie tai, ką žmonės galvoja, ko jie norėtų. O šitas susitikimas (Sveikatos apsaugos ministerijoje - ELTA) buvo organizuotas pakalbėti apie viską. Kiekvienam svarbi sava sritis - man Parkinsonas, o kitam - vėžys, trečiam - išsėtinė sklerozė, bet jos visos sunkios ligos ir visos organizacijos turėtų su ministerija kalbėtis", - sakė N. Arbačiauskienė.

Vis dėlto Lietuvos Parkinsono draugijos atstovė teigė socialinio dialogo perspektyvas su Sveikatos apsaugos ministerija vertinanti teigiamai. Anot jos, ministerija turėtų atsižvelgti į aštrias pastabas.

Sveikatos apsaugos ministras G. Černiauskas teigė manantis, kad tokie susitikimai pacientams yra svarbūs. "Žmonės į niekinius renginius vasaros viduryje neateitų. Manau, kad yra naudinga pažiūrėti vienas kitam į akis, išgirsti priekaištus. Ne viskas idealu. Be abejo, bendro pobūdžio pokalbis neišsprendžia visų klausimų. Tai yra vienas iš etapų, kuris papildo kitus darbus", - sakė G. Černiauskas.

Po šio susitikimo ministras žadėjo susitikti su kraujo donorų atstovu, o palaikyti ryšius su nevyriausybinėmis organizacijomis įpareigojo Sveikatos apsaugos ministerijos sekretorius Rimą Vaitkienę ir Romualdą Sabaliauską.

Ministras priminė, kad Seime yra užregistruoti sveikatos draudimo įstatymo pakeitimai, kuriais numatoma praplėsti nevyriausybinių organizacijų, profesinių sąjungų ir darbdavių atstovavimą Privalomojo sveikatos draudimo taryboje.

Susitikime su pacientų organizacijomis dar dalyvavo Sveikatos apsaugos ministerijos sekretoriai Haroldas Baubinas ir R. Sabaliauskas, ministerijos Asmens sveikatos skyriaus vedėjas Vytautas Radavičius, Valstybinių ligonių kasų direktorius Algis Sasnauskas, Farmacijos departamento direktorius Linas Mažeika, kitų institucijų atstovai.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją