Pasak pranešimo spaudai, buvo nustatyta, kad kaunietė susirgo šių metų sausio 15 d. Medikams atvykus į namus, pacientė vykti į ligoninę atsisakė.

Pablogėjus būklei, sausio 17 d. ligonė buvo hospitalizuota, sekančią dieną perkelta į kitą Kauno mieste esančią sveikatos priežiūros įstaigą, paimtas mėginys dėl difterijos sukėlėjo nustatymo, tačiau medikai jai jau nebegalėjo padėti: ligonė sausio 19 d. mirė.

Ketvirtadienį gydymo įstaigos laboratorijoje išaugintas difterijos sukėlėjas. Difterijos sukėlėjo toksinų stiprumui nustatymui, mėginys išvežtas į Nacionalinę visuomenės sveikatos priežiūros laboratoriją.

Židinio epidemiologinio tyrimo metu nustatyta 10 sąlytį su mirusiąja turėjusių šeimos narių, kuriems penktadienį paimti pasėliai iš nosiaryklės dėl difterijos sukėlėjo nustatymo. Asmens sveikatos priežiūros įstaigos, kur minėti asmenys yra prisirašę, specialistai paskyrė medikamentinį gydymą antibiotikais.

Turėjęs artimą kontaktą su mirusiąja medicinos personalas yra mediciniškai stebimas.

Difterija - tai ūmi oro lašeliniu būdu plintanti užkrečiamoji liga, kurią sukelia išskirianti stiprų toksiną lazdelės formos bakterija Corynebacterium diphteriae. Difterija užsikrečiama nuo ligonio ar bakterijų nešiotojo jam kalbant, kosint, čiaudint, rečiau - per apkrėstus daiktus. Dažniausiai liga plinta rudenį ir žiemą.

Užsikrėtus difterijos sukėlėju, po 2-7 dienų pasireiškia bendrieji simptomai tokie kaip karščiavimas iki 39 – 40°C, bendras silpnumas, negalavimas. Priklausomai nuo to, kur sukėlėjas patenka, pasireiškia ir specifiniai simptomai.

Patekus ant tonzilių ir ryklės atsiranda gerklės skausmas, bendras silpnumas, rijimo sutrikimai, galvos skausmas. Jei pacientai neskiepyti, susidaro plėvės ant ryklės, tonzilių, gomurio, kurios gali nuslinkti į kvėpavimo takus ir juos užkimšti.

Patinsta kaklas, padidėja limfmazgiai. Jei toksinai išplinta, pasireiškia kraujospūdžio kritimas, kvėpavimo nepakankamumas, gali ištikti koma ir mirtis.

Orinos Ivanauskienės, KVSC Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos teigimu, dažniausiai difterija suserga neskiepyti, silpną imunitetą turintys asmenys. Lietuvoje diagnozuojami pavieniai sergamumo difterija atvejai, ši liga dažniau plinta tarp žemesnės socioekonominės padėties ir tankiai gyvenančių žmonių būstuose.

Efektyviausias būdas siekiant apsisaugoti nuo mirtinų difterijos atvejų yra skiepai. Persirgus difterija patikimas antitoksinis imunitetas nesusidaro, visi asmenys skiepijami bendra tvarka.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją