Anot Vilniaus mero, savivaldybės tarybos sveikatos ir aplinkos apsaugos komiteto pirmininkas Audrius Butkevičius, pristatydamas darbo grupės siūlymą, paskubėjo. „Kiekvienas žmogus gali turėti savo nuomonę, tačiau tai nereiškia, kad toks bus ir miesto valdžios įteisintas dokumentas, - teigė meras. - Nesiruošiame nieko keisti”.

Paklaustas, ar savivaldybė neišsigando visuomenės reakcijos, J. Imbrasas tikino, kad su visuomenės pasipiktinimu savivaldybės sprendimas neturi nieko bendra. Su artėjančiais rinkimais – taip pat.

„Tiesiog žmogus gal paskubėjo išsakyti nuomonę. Tačiau turbūt nemanė, kad ji bus taip plačiai išdėstyta“, - teigė meras. J. Imbrasas dar bandė aiškintis, kad A. Butkevičius ne taip buvo suprastas. Esą nė diskutuoti neverta, kad medikai nevažiuotų pas karščiuojančius vaikus.

Tačiau priminsime, kad praeitą savaitę A. Butkevičiaus pristatytoje tvarkoje, kuri po balsavimo savivaldybėje turėjo įsigalioti nuo vasario 1 d., aiškiai nurodyta, kad pas sergantį vaiką gydytojas privalo atvykti tik tuo atveju, jeigu šiam dar nėra 1 metų, jo temperatūra aukštesnė negu 38,6 laipsniai ir jis turi dar vieną iš šių simptomų: kelis kartus vėmė, viduriuoja daugiau nei 5 kartus per dieną, yra smarkiai išbertas arba nuolat klykia.

Taip pat meras patikino, kad pats asmeniškai pareikalaus iš gydytojų, kad jie vykdytų savo duotą Hipokrato priesaiką ir neskaičiuotų pinigų – apsimoka jiems važiuoti pas pacientą ar ne. Tiesa, būdų, kaip juos kontroliuoti, neįvardino.

Anot J. Imbraso, senoji tvarka paliekama visam laikui. Vis dėlto artimiausiu metu į savivaldybę bus kviečiami Vilniaus poliklinikų vadovai, su kuriais bus tariamasi, ką daryti toliau: palikti kiekvienai įstaigai pačiai nuspręsti vizitų į namus tvarką, kaip yra dabar, ar vis dėlto priimti kažkokią bendrą tvarką visam miestui.

Medikams tvarka būtų paranki

Šiuo metu nusistatyti taisykles, pagal kurias gydytojai atsirenka pacientus vizitams į namus, sveikatos apsaugos ministro įsakymu palikta kiekvienai gydymo įstaigai. Dėl to neretai skundžiasi pacientai, kuriuos registratorės apipila priekaištais, kad šie gydytoją kviečia be reikalo.

Tuo tarpu gydytojai piktinasi, kad ministro įsakyme vis dėlto nurodoma, kad gydytojai turi vykti į namus pas pacientus, o vidinės poliklinikos taisyklės neturi tokios pačios teisinės galios, kaip ministro įsakymas. Anot Lietuvos sąjungos pirmininko Liutauro Labanausko, dėl tos pačios priežasties medikas lieka teisiškai neapsaugotas, jei pacientas norėtų kreiptis į teismą. Mat ministro įstatymas viršesnis už poliklinikos taisykles.

Šiuo metu atskirai už vizitus į namus medikams nemokama. Taigi gydytojo atlyginimas nepriklauso nuo to, kiek per dieną ligonių jis aplanko. Todėl Lietuvos gydytojų sąjunga bandė kovoti už šios paslaugos apmokestinimą. Kadangi sveikatos apsaugai skirtame biudžete lėšų tam sunku būtų rasti, susimokėti buvo siūloma patiems pacientams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją