Dienraščio L.T. eksperimentas prasidėjo spalio 3-iąją – regėjimą pasitikrinau sostinės Centro poliklinikoje. Akių gydytoja Birutė Stulgienė po išsamių tyrimų nustatė, jog mano regėjimas yra nepriekaištingas ir išrašė tai liudijančią pažymą. Iš karto po to atsitiktine tvarka apsilankiau keliuose optikos salonuose. Daugelyje jų man pasakė, kad akinių reikia būtinai.

Užslėpta trumparegystė

Optikos salone „Optikos pasaulis”, įsikūrusiame priešais Centro polikliniką Pylimo gatvėje, pasitiko maloni konsultantė. Išgirdusi, kad noriu pasitikrinti regėjimą, ji iškart prabilo apie kainą: „Gydytojo konsultacija kainuoja 38 litus. Jei akinius pirksite iškart pas mus, tada už konsultaciją reikės mokėti tik 18 litų.” Sutikus su sąlygomis mane palydėjo į gydytojos kabinetą.

Čia specialia įranga nustatė, kad viena mano akis silpniau mato skaitant. „Užslėpta trumparegystė, bet reikia papildomai pažiūrėti”, – konstatavo gydytoja Elena Grikienienė. Užsidėjau specialius akinius bandomiesiems lęšiams. Gydytoja kaitaliojo lęšius prie mano akių ir teiravosi, su kuriais geriau matau. Man vis abejojant, ji konstatavo, jog dešinė akis mato prasčiau ir kad skaitant reikalingi nestiprūs akiniai.

Prie akinių recepto gydytoja išrašo ir vitaminų. Su receptais priėjus prie salono kasos, čia dirbanti mergina pasiteiravo, ar pirksiu akinius. Atsakiau dar abejojantis. Salono darbuotoja tikino: jeigu gydytoja išrašė receptą – vadinasi, ne veltui. Vienas iš argumentų pirkti akinius – jeigu taip padarysiu tuoj pat, konsultacija kainuos 20 litų pigiau. Tačiau akinių atsisakiau ir išėjau.

Reikia akinių

Kita vieta, kur tikrinausi akis, – Pamėnkalnio gatvėje esantis optikos salonas „Matymas”. Įstaigos konsultantė Rita nusivedė mane į atskirą kabinetą. Čia specialiu regėjimo tikrinimo aparatu nustatė, jog mano regėjimas – prastas. Vos 4 minutes tyrimui skyrusi mergina diagnozavo, kad reikia akinių. Palydėjo prie vitrinoje išdėliotų akinių rėmelių ir paprašė pasimatuoti. Man užsidėjus vienus akinius, Rita patarė pasimatuoti kitus, brangesnius, nes šie labiau tinka prie veido formos.

Kai pasakiau, kad dėl akinių dar neapsisprendžiu ir norėčiau pagalvoti, Rita atsakė, jog turiu problemą, kurią reikia spręsti tuoj pat, o ne kitą dieną. Vis dėlto akinius pirkti atsisakiau. Tada mergina nuėjusi prie kasos aparato pranešė, kad už jos konsultaciją turiu sumokėti 20 litų, bei išrašė akinių receptą.

„Akimis reikia rūpintis”

Optikos salone „Fielmann”, esančiame Tilto gatvėje, specialistė teiravosi, kuo skundžiuosi. Po to ištyrė regėjimo korekcijos nukrypimus nustatančiu aparatu. Diagnozė: turiu nedidelį nukrypimą, kuris dažniausiai pasireiškia sulaukus 40 metų. Pasiūlyti du variantai – akiniai, kurie reikalingi tik skaitant ar dirbant kompiuteriu, arba kiti – brangesni.

Su jais į tolį matyčiau kaip be akinių, o skaitant – geriau. Pasiteiravau, ar specialistė įsigytų akinius, jei pati išgirstų tokią diagnozę. „Žinoma, akimis reikia rūpintis, nenuvarginti jų”, – atsakė gydytoja ir išrašė akinių receptą.

Prie kasos dirbanti konsultatė, išvydusi receptą, paaiškino, jog dabar akiniams galioja didelės nuolaidos, jei pirksiu iškart, nereikės mokėti ir 18 litų už gydytojos konsultaciją. Tačiau pirkti akinius atsisakiau.

Regėjimas – puikus

Netrukus užėjau į Gedimino prospekte įsikūrusį optikos saloną „Vission Express”. Salono gydytoja Leonila Trifonova, pasiteiravusi, kas jaudina, taip pat ištyrė mano regėjimą moderniu aparatu. „Jūsų regėjimas yra puikus”, – tiesiai šviesiai tarė gydytoja ir pridūrė, jog be reikalo ieškau ligos – akinių man nereikia. Medikė rekomendavo vaistų ir patarė mažiau dirbti kompiuteriu.

Nusprendžia klientas

Optikos salono „Optikos pasaulis” vadovė Stela Klecevič, dienraščiui L.T. pasiteiravus, ką mano apie tai, jog salone gydytoja akinius skyrė gerai matančiam pacientui, neslėpė nuostabos: „Kuriame salone? Šiaip gydytojas tik rekomenduoja, pats klientas nusprendžia, ar jam reikalingi akiniai.”

Pasiteiravus, ar gydytojai visada išrašo akinius klientams prieš tai neskyrę gydymo, salono vadovė vienareikšmiškai atsakyti nesiryžo. „Kiek žinau, skiriama vitaminų, bet jeigu gydytoja pasiūlo nešioti akinius, taip turbūt geriau”, – sakė S.Klecevič.

Nuo aiškaus atsakymo išsisukinėjo ir optikos salono „Fielmann” vadovė Danutė Slapšinskienė. „Pirmiausia man reikėtų pamatyti tuos receptus. Pasikalbėčiau su gydytoja, o tada galėčiau ką nors komentuoti. Gal jūsų regėjimas iš tikrųjų nėra geras, kaip sakote. Be to, gydytojas šiaip sau akinių bet kam neišrašo. Jei skiria, vadinasi, turi argumentų. Gal jie daug svaresni nei gydytojo, teigiančio, jog akinių nereikia”, – teigė D.Slapšinskienė.