Auklėti draudžiama

Anot mediko, savo sveikata labiau rūpinasi vyrai nei moterys. Pacientų amžius svyruoja nuo 19 iki 39 metų. Pasitaiko ir tokių, kurie venerinėmis ligomis užsikrečia ne vieną kartą.

„Tačiau jų auklėti šiais laikais nebegalime, - apgailestavo G.Lileikis. – Sovietiniais laikais apie rastą sifilio ar kitos lytiškai plintančios ligos atvejį reikėdavo vos ne policijai pranešti. Dabar žmogus pats sprendžia, ar jam rūpintis savo sveikata. Pavyzdžiui, jei pacientas nurodo asmenį, nuo kurio užsikrėtė, o tas piktybiškai neina tikrintis ir gydytis, mes nieko padaryti negalime. Greičiau pražiltume, nei jį prisikviestume“.

Dar daugiau žmonių nė nežino, nuo kurio partnerio užsikrėtė. Kaip pastebi G.Lileikis, pacientų reakcija, išgirdus medikų verdiktą, būna labai įvairi. „Kuriems liga nustatoma ne pirmą kartą, didelių emocijų nerodo. Kitiems diagnozė sukelia nemenką šoką. Ypač jeigu jie turi nepilnamečių vaikų arba dėl ligos visiškai nekalti - juos apkrėtė sutuoktinis“, - teigė pašnekovas.

Vyrai tikrinasi nenoriai

Anot Santariškių klinikų Dermatovenerologijos centro gydytojo Algirdo Šumilos, nemažą pacientų grupę sudaro pašėlti mėgstantys žmonės. Apsvaigę nuo alkoholio jie nevengia atsitiktinių lytinių santykių, tačiau išsiblaivę ne juokais sunerimsta ir bėga tikrintis. Medikas įsitikinęs – jei žmonės dažniau prisimintų prezervatyvą, lytiškai plintančių ligų Lietuvoje mažėtų.

Nemaža dalis žmonių nė neįtaria, kad serga venerine liga. „Kol pasireiškia liga, gali praeiti nemažai laiko. Jei žmogaus imuninė sistema stipri, žmogus gan ilgai gali nejusti jokių simptomų, tačiau kitus apkrečia. Kartais būna – ateina pas mus pasitikrinti berniokas. Mes randame jam ligą, o šis jau pasiruošęs lėkti kumščiais aiškintis santykių su mergina. Tenka jį įtikinėti, kad mergina galėjo ir nežinoti, kad serga. Pagaliau kas jam trukdė užsidėti prezervatyvą?“ - tikino pašnekovas.

Anot mediko, gydymo sėkmė neretai priklauso tik nuo poros sąmoningumo. Šiuo aspektu didžiausia problema kyla moterims. Ne visoms pacientėms pavyksta įkalbėti, kad pasitikrintų ir vyras. „Būna ir taip, kad žmogus nuo nuolatinio partnerio užsikrečia pakartotinai, o šis atvirai meluoja, kad atsitiktinių lytinių santykių neturėjo“, - pasakojo A. Šumila.

Sifilio sostinė – Vilnius

Bene dažniausiai nustatomos trys lytiškai plintančios ligos – sifilis, gonorėja ir chlamidijos. Bene pavojingiausias iš jų – sifilis. Mat liga ilgai nepasireiškia. Vėliau dažniausiai lyties organų srityje atsiranda neskausmingos opelės, kurių žmonės dažnai nė nepastebi. Jei sifilis negydomas, po 10-15 metų žmogus tampa neįgalus.

Tuo tarpu užleista gonorėja ir chlamidiozė gali baigtis ne tik chroniškais lytinių organų uždegimais, dėl kurių nuolat teks lankytis pas gydytoją, bet ir nevaisingumu.

Lytiškai plintančių ligų lopšiu teisėtai gali vadintis Vilnius. Pernai Vilniaus apskrityje buvo registruoti 119 sifilio atvejų iš 336. Antroje vietoje esančioje Klaipėdos apskrityje registruoti vos 56 atvejai. Apie 70 proc. susirgusių – bedarbiai. Dauguma jų turi tik pagrindinį išsilavinimą. Beje, lyginant su užpernai, sifilio sergamumas išaugo beveik dvigubai.

Lietuvos AIDS centro duomenimis, Vilniaus apskritis daugiau nei per pusę Klaipėdą lenkai ir pagal gonorėjos bei chlamediozės sergamumą. Tiesa, šių ligų kasmet taip katastrofiškai, kaip sifilio, nedaugėja. Apie 80 proc. iš 352 gonorėjos atvejų pernai nustatyta vyrams. Daugiau nei pusė iš jų turėjo darbininkišką profesiją.

Chlamidioze pernai dažniausiai sirgo aukštąjį išsilavinimą turintys tarnautojai. Iš 556 šio susirgimo atvejų 369 registruoti Vilniaus, 73 – Klaipėdos apskrityje.

Jei liga neužleista, paprasčiausias gydymas kainuoja vos 10 litų. Jei atsiranda komplikacijos, jis gali siekti ir 200-300 litų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)