Pasak specialistų, Lietuvoje daugiausia registruojama peršalimo ir gripo atvejų, išlieka aktualūs žarnyno infekciniai susirgimai.

Ūminėmis virusinėmis kvėpavimo takų ligomis, tarp jų ir gripu, kasmet serga nuo 400 iki 700 tūkst. žmonių, žarnyno infekcinėmis ligomis – nuo 10 iki 15 tūkst. gyventojų.

Tačiau sveikatos specialistai pabrėžia, kad infekcinės ligos neturi sienų, jos nėra vienos valstybės bėda, nes keliaujantys asmenys gali pernešti ligų sukėlėjus.

„Norint užkirsti kelią užkrečiamosios ligoms, būtinos visų valstybių bendros pastangos. Su pasaulio evoliucija evoliucionuoja ir užkrečiamosios ligos: atsiranda naujų sukėlėjų, atsinaujina senos, primirštos ligos, tad, pavyzdžiui, šiandien Europoje vėl pradedama kalbėti apie cholerą.

Lietuvoje šios ligos nėra, tačiau išlieka galimybė, kad ji bus atvežta iš šalies, kurioje cholera vėl sergama“, – aiškino Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro direktoriaus pavaduotoja Nerija Kuprevičienė.

Jos teigimu, Lietuvoje kol kas labiausiai paplitusios įprastos viršutinių kvėpavimo takų ligoms, paprasčiausi peršalimai, gripas.

„Kita problema – žarnyno užkrečiamosios ligos, plintančios per maistą, vandenį, nešvarias rankas. Norint išvengti tokių ligų, reikia laikytis tiek asmens, tiek maisto ruošimo higienos normų“, – patarė N. Kuprevičienė.

Mūsų šalyje yra gana aukštas sergamumas erkiniu encefalitu ir Laimo liga, nes Lietuva, kaip ir daugelis Rytų Europos šalių, yra endeminės erkinio encefalito teritorijos. Tai reiškia, kad ligos sukėlėjas čia gyvena, dauginasi ir gali užkrėsti žmones.

„Nuo erkinio encefalito, skirtingai nei nuo Laimos ligos, yra profilaktinės priemonės – skiepai.

Tačiau žmonės patys turėtų būti budrūs ir stengtis išvengti erkės įsisiurbimo: tinkamai apsirengti einant į mišką, naudoti įvairias priemones nuo įkandimų“, – aiškino specialistė.

Jos teigimu, šiuo metu visame pasaulyje ryškėja problema, jog mikroorganizmai taikosi ir vystosi taip, jog tampa atsparūs net antibiotikams. Tačiau kol kas tokių ligonių – vos vienas kitas.

N. Kuprevičienė teigė, kad Europoje informacija apie užkrečiamas ligas yra tinkamai kontroliuojama, sukurta labai greita bei efektyvi informavimo sistema, pranešanti visoms Europos Sąjungos šalims apie netikėtos infekcijos protrūkį ar naujos ligos atsiradimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją