Šiuo metu už paprastą apendicito operaciją valstybė ligoninei sumoka kiek daugiau nei 1 tūkst. Lt.

Ligoninių vadovai sako, kad jau dešimt metų Vyriausybė nedidino įkainių už medicinos paslaugas – kėlė tik medikų algas.

„Bazinės kainos nebuvo didintos nuo 1998 m. Paskaičiavome dabar patys: nuo 1998 m. benzinas pabrango, taip pat šaltas vanduo ir t. t., o bazinės kainos nedidėjo. Kaip išgyvena įstaigos?“, – klausia Valstybinių ligonių kasos direktorius Algis Sasnauskas.

„O medicina visiškai kitokia pasidarė. Ji su aukštomis technologijoms, o tos technologijos nedirba 100 metų, jos genda, jas reikia prižiūrėti.

Ta aukšto lygio medicina turi būti žymiai plačiau prieinama, o ji bus plačiau prieinama, jei įkainiai susitvarkys“, – LTV naujienų tarnybai teigė Santariškių klinikų generalinis direktorius Aleksandras Laucevičius.

Pas Premjerą pasiprašę ligoninių ir kitų medicinos įstaigų vadovai sakė, kad būtina kartu su medikų algomis kelti ir bazines medicinos paslaugų kainas.

Šiemet valstybė sveikatos apsaugai skyrė 3,6 mlrd. Lt. Gydymo įstaigų vadovai prašo šią sumą padidinti gerokai daugiau kaip trečdaliu – milijardu keturiais šimtais milijonų.

Premjeras žadėjo ieškoti galimybių didinti išlaidas sveikatos apsaugai, tačiau nesako, iš kokių šaltinių tai darys.

„Čia mano paslaptis. Ar ją išduosiu, priklauso nuo daugybės aplinkybių, nuo tolimesnio mūsų susitarimo su konservatoriais, kur, kaip žinote, biudžetas bus vienas pagrindinių dalykų.

Aišku, mus labai riboja įsipareigojimai dėl fiskalinės drausmės, mes negalime didinti biudžeto deficito“, – tvirtino G. Kirkilas.

Finansų ministerija yra parengusi siūlymus išlaidas sveikatai kitąmet didinti tik 400 mln. Lt.