„Padidėjus priemokai nors keliais litais vaistai tampa didele našta, nes dauguma lėtinėmis ligomis sergančių žmonių yra vyresnio amžiaus bei turi įvairiausių komplikacijų, kurioms reikalingi ir kiti vaistai“, – sakė Lietuvos pacientų organizacijų atstovų tarybos pirmininkė Vida Augustinienė.

Ministerija teigia, kad patvirtinusi naują vaistų kainyną, sutaupė 24 mln. Lt. Tačiau sulaukusi žiniasklaidos ir Seimo Sveikatos reikalų komiteto kritikos suskubo kurti darbo grupę, kuri svarstys, kaip kompensuoti padidėjusias išlaidas už vaistus socialiai remtiniems, sergantiems lėtinėmis ligomis asmenims bei tiems, kurie vaistams išleis daugiau nei bus nustatyta suma.

„Siūlysime, kad iš tų pinigų, kurie patvirtinus naują vaistų kainyną buvo sutaupyti, būtų skiriama sergantiems lėtinėmis ligomis konkrečiai ligai gydyti“, – sakė sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, pernai žmonės kompensuojamųjų vaistų pirko beveik už 1,5 mlrd. Lt. Farmacininkams valstybė grąžino trečdalį šios sumos – tiek sudarė valstybės kompensuojama vaistų dalis.

Nors naujasis kompensuojamųjų vaistų kainynas ministro įsakymu jau patvirtintas, tačiau tvarką, kas turi dalyvauti derybose įtraukiant vaistus į kompensuojamųjų sąrašą, ministerija dar tik rengiasi tvirtinti.

Iki šiol dėl medikamentų įtraukimo į sąrašą spręsdavo Sveikatos apsaugos ministerijos Farmacijos departamentas po derybų su farmacininkais. Kelerius metus šiose derybose nebuvo leista dalyvauti ir savo nuomonę apie vaistus išsakyti pacientų organizacijų atstovams.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto teigimu, tokia tvarka gali kelti abejonių dėl kompensuojamųjų vaistų sąrašo skaidrumo.

„Pakankamai keista, kad iki šiol visi ministrai teigdavo, kad vyksta intensyvios derybos, bet nėra jokios nustatytos derybų tvarkos. Ministerijos paskiri asmenys bandydavo derėtis vos ne atskirai su kiekvienos kompanijos vadovais. Tai tikra betvarkė“, – sakė komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

Komitetas Sveikatos ministerijai siūlo prieš patvirtinant rengiamą vaistų įtraukimo į kompensuojamųjų sąrašą tvarką pirmiausia pateikti įvertinti Specialiųjų tyrimų tarnybai.