Nukentėjusioji teigė, jog tuos pačius tyrimus atlikus jos draugui, liga neaptikta. "Aš esu apkaltinta neištikimybe, sutrikdyta ne tik mano sveikata. Iki šio įvykio buvę tvirti santykiai griūva kaip smėlio pilis", - skundėsi jauna moteris. Ginekologė Vaiva Eringytė teigė, kad teoriškai lytiškai plintančiomis ligomis tualete užsikrėsti negalima, tačiau yra milijonai mikrobų ir kitokių ligų, kurias "pasigauti" gali kiekvienas, nesilaikantis asmens higienos.

Vilniaus miesto higienos centro Visuomenės sveikatos skyriaus vedėja Asta Razmienė patikino, jog viešieji tualetai privalo laikytis Higienos centro nustatytų normų, todėl užsikrėsti juose neįmanoma. "Vis dėlto higienos reikalavimuose yra spragų", - pripažino A.Razmienė.

"Mano praktikoje buvo atvejis, kai lytinių santykių neturėjusi mergina net du kartus buvo užsikrėtusi gonorėja. Mergina dirbo moterų kolektyve ir tualete elgėsi neatsargiai. Ėmusis atsargumo priemonių susirgimas nebepasikartojo", - teigė ginekologė V.Eringytė. Anot gydytojos, užsikrėsti lytiškai plintančia liga tualete galima tik tuo atveju, jei asmuo prisėda ant išskyrų nepraėjus 30 sekundžių nuo jų patekimo ant klozeto dangčio.

"15min" pasidomėjo, kokios sanitarinės sąlygos sostinės viešuosiuose ir kavinių tualetuose.

Sostinėje yra 11 savivaldybei priklausančių tualetų, kurių eksploatacija rūpinasi UAB "Stebulė". "Kainą už naudojimąsi viešuoju tualetu nustato savivaldybė. Šiuo metu paslauga kainuoja 50 centų. Kai kurie viešieji tualetai neapmokestinti", - aiškino Vilniaus savivaldybės Miesto tvarkymo poskyrio vyriausiasis specialistas Saulius Valickas. Aplankius keletą sostinės viešųjų ir kavinių tualetų, geriausią įspūdį paliko tualetas Lukiškių aikštėje, prieš penkerius metus renovuotas valstybės lėšomis. Lankytojus pasitinkantis nelabai maloniu kvapu tualetas gerai prižiūrimas ir švarus.

Aštuonerius metus tualetą tvarkanti ir mokesčius renkant 59 metų Janina teigė, kad netvarkingiausi lankytojai yra vyrai, dažnai ir kranelius nulaužiantys, veidrodžius sudaužantys ar sienas apspardantys.

"Darbo mums išties pakanka. Per savo darbo metus esu mačiusi ir šilto, ir šalto", - pasakojo moteris. Kita mūsų aplankyta vieta - Vokiečių gatvės tarpuvartė. Ten dirbanti ponia Aldona pasakojo, jog nemaloniausiai elgiasi moterys, kurios kartais taip apdergia sienas, lyg tualete lankytųsi pirmą kartą.

Anot moters, turistai ne itin modernaus tualeto vis dėlto nevengia.

"Sezono metu dažniausiai sulaukiu turistų grupių iš Lenkijos ir Vokietijos. Žmonės malonūs ir nešykštūs", - pasakojo moteris. Pačius nemaloniausius įspūdžius paliko viešasis tualetas, įsikūręs Bazilijonų gatvėje.

Ten dirbančios moters teigimu, jei anksčiau turistai dar užsukdavo, kuo toliau, tuo su jais susidurti tenka rečiau. "Užsieniečiai užeina, apsidairo, ir vos išvydę, jog gamtinius reikalus reiks atlikti naudojantis skylėmis grindyse, bėga kuo toliau", - pasakojo tualetus tvarkanti moteris.

Po ekskursijos viešuosiuose tualetuose kur kas nemaloniau atrodė kai kurie pisuarai kavinėse.

Viename greito maitinimo restorane Gedimino prospekte tualetai atrodė ne tik nevalomi, juose trūko ir elementarių higienos priemonių, tokių, kaip skystas muilas ar tualetinis popierius.