Ši žinia sukėlė paniką tarp Kaliningrado srities gyventojų. Tačiau specialistai, ištyrę nugaišusius paukščius, nuramino pranešdami, kad laukinės antys žuvo ne dėl pavojingo viruso, o dėl šalčio.

Panikuoti nelinkę ir Lietuvos ornitologai bei veterinarai. Nors dėl visa ko gyventojai įspėjami vengti artimų kontaktų su paukščiais, o paukštynams Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba išplatino oficialų pareiškimą, kuriuo raginama pasiruošti galimam paukščių gripo išplitimui.

Ventės rago ornitologijos stoties vyriausiasis ornitologas Vytautas Jusys mano, kad Kaliningrade rasti nugaišę paukščiai yra laukiai.

„Praėjusią savaitę ir mes Ventės rage aptikome keletą nusilpusių laukių. Jie nusilpo, nes užšalus telkiniams vandens augalais mintantiems paukščiams buvo sunku surasti maisto“, - sakė V.Jusys.

Ornitologas mano, kad paukščių gripo viruso baimintis nereikėtų, nors prasideda paukščių migracija. Šią savaitę ornitologai jau pastebėjo parskridusius pirmuosius „žvalgus“.

V.Jusys abejojo, ar pavojingas virusas pasieks Lietuvą. Tačiau patarė pasistengti glaudžių kontaktų su paukščiais neturėti, o apie pastebėtus nusilpusius sparnuočius pranešti specialioms tarnyboms.

Kol neprasidėjo masinė paukščių migracija, kurios laukiama kovo antroje pusėje, paukščių gripo patarė nesibaiminti ir Klaipėdos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža. Jis siūlė nebijoti valgyti paukštienos.

Žinios apie migracijos laikotarpiu aptinkamą paukščių gripą pasklinda jau trečius metus iš eilės.

Daugiausiai panikos buvo prieš pusantrų metų, kai pranešta apie mirtiną virusą H5N1, dėl kurio mirė ne vienas Azijos gyventojas.

Pernai pavasarinės migracijos metu paukščių gripas sklandė Vokietijoje, Švedijoje ir Lenkijoje.

V.Jusys prisiminė, kad pernai baiminantis paukščių gripo Lietuvoje, vienintelėje Europos valstybėje, pavasarį iki pat gegužės ornitologams buvo uždrausta žieduoti paukščius.

Šiemet tokių draudimų dar negirdėti.