Pagal išplatintas dozes, tai šiek tiek mažiau, nei pernai.

Tarptautinės organizacijos kritikuoja Lietuvą dėl per mažų vakcinacijos apimčių, tačiau pasiekti, kad nuo gripo skiepytųsi daugiau rizikos grupės žmonių nepavyko.

„Šiemet girdėjosi daug balsų iš įvairių šaltinių, kad galbūt neverta skiepytis, koją pakišo ir tai, kad gripo sezono pradžioje buvo paskelbta informacija apie neva nesaugią vakciną. Netrukus ji buvo atšaukta, nes visiškai nepasitvirtino, tačiau žmonėms tai padarė tikrą įtaką ir Lietuva šiais metais, skirtingai nuo kitų šalių, skiepijimosi apimtimis pasigirti negalėjo“, - sakė DELFI sakė Užkrečiamųjų ligų kontrolės ir profilaktikos centro direktoriaus pavaduotoja Nerija Kuprevičienė.

Specialistų nuomone, Lietuvoje pasiekti, kad sezonine gripo vakcina skiepytųsi 75 proc. rizikos grupės žmonų bus sunkiau, nei kitoms šalims. Skirtingai nei JAV, Danijoje, Didžiojoje Britanijoje, kitose valstybėse, pas mus gripo vakcina – nekompensuojama.

Paklaustas, ar šioje srityje numatoma pasikeitimų, Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai DELFI teigė, jog sezoninių gripo vakcinų kompensavimas būtų per didelė našta valstybei.

Skiepai nuo sezoninio gripo rekomenduojami lėtinėmis ligomis sergantiems pacientams, vyresniems nei 65 metų amžiaus žmonėms, senelių namų gyventojams ir darbuotojams, kitų rizikos grupių žmonėms.

Ligonių kasos kol kas gripo vakcinų nekompensuoja, tačiau ligoninės iš sutaupytų ligonių kasų lėšų gali skiepyti savo darbuotojus.

Darbdaviai gali patys apsispręsti, ką daryti – ar iš sutaupytų mokos fondo lėšų mokėti tryliktą atlyginimą, ar, pavyzdžiui, per Kalėdas išmokėti dvidešimčia litų mažesnę premiją ir apsaugoti darbuotoją nuo ligų.

Užkrečiamųjų ligų specialistų teigimu, gripas yra sunkiai prognozuojama liga. Įprastinių epidemijų metu sergamumas gripu kelia rimtą grėsmę kūdikių, pagyvenusių, sergančiųjų lėtinėmis ligomis žmonių sveikatai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją