Anot gydytojos, odontologijoje situacija, deja, nesikeičia. Privačios įmonės, kurių yra daugiau nei 80 proc., kaip negalėjo, taip negalės sudaryti tiesioginių sutarčių su ligonių kasomis.

Tai reiškia, kad pacientai ir toliau negalės laisvai pasirinkti gydytojo odontologo, o svarbiausia - privačių kabinetų klientai mokės visą paslaugos kainą.

Moka už „galvą“

Atsisakymo motyvus sudaryti sutartis su odontologinės priežiūros įstaigomis Valstybinės ligonių kasos pareigūnai grindžia 2005-ųjų gruodį sveikatos apsaugos ministro patvirtintu Pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugų organizavimo ir apmokėjimo tvarkos aprašu ir 2001 metų lapkritį pasirašyta Gyventojų prisirašymo prie pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigų tvarka.

„Šiuo metu poįstatyminiai teisės aktai pacientams nesudaro galimybės tiesiogiai prisirašyti prie gydytojo odontologo, nors įstatymuose nėra kliūčių įgyvendinti paciento teises, tarp jų - teisę pasirinkti gydytoją“, - konstatavo A.Tutkuvienė.

Suaugusio paciento dantų priežiūrai iš biudžeto metams skiriami 25 litai, vaiko - 30 litų.

A.Tutkuvienės nuomone, ši kaina juokinga, tačiau net ir tokiomis lėšomis kol kas turi galimybę pasinaudoti tik valstybinių poliklinikų ir kelių privačių įstaigų, kurios turi sudariusios sutartis su Ligonių kasomis per pirminius sveikatos priežiūros centrus, pacientai.

„Jeigu valstybė skiria lėšas, reikia, kad jos eitų paskui pacientą, o ne priešingai, kaip dabar yra odontologijoje“, - pabrėžė Odontologų rūmų atstovė.

Priešinasi biurokratinėms kliūtims

Jei privačios odontologinės klinikos vadovas norėtų sudaryti tiesioginę sutartį su Ligonių kasa, dabar negalėtų to padaryti.

„Tektų ieškoti pirminio sveikatos priežiūros centro, kuris su mumis sudarytų sutartį. Tačiau tokiu atveju pacientų dantų ir burnos priežiūrai gautume tik dalį valstybės dotacijos, nes pusė lėšų tektų to centro administravimo mokesčiams, kadangi pasirašoma trišalė sutartis, reikėtų mokėti pelno mokestį ir t.t.“, - biurokratines ir finansines kliūtis vardijo A.Tutkuvienė.

Seimo sveikatos reikalų komitetas atkreipė ministerijos dėmesį į šią problemą. Jo pirmininko nuomonė aiški: pinigai paskui pacientą turi eiti ir į privačias odontologijos įstaigas, o valstybinės poliklinikos turėtų gauti lėšas už suteiktas paslaugas.

„Gal tie reikalai pajudės? Tačiau tam koją kiša minėta prisirašymo pas gydytoją tvarka, iš kurios odontologai eliminuoti. Tarp šeimos gydytojų, pediatrų jų nėra“, - apgailestavo specialistė.

Ligonių kasų atstovų teigimu, tam, kad pacientai galėtų naudotis teise pasirinkti norimą gydytoją, reikalingos lėšos.

A.Tutkuvienė to neneigė, tačiau atkreipė dėmesį, kad „kažkur nusėda dalis visų Lietuvos gyventojų odontologijai skiriamų pinigų, 60-70 mln. litų“.

„Jei privačios odontologijos klinikos ir kabinetai sudaro mažiausiai 70 proc. visų šias paslaugas teikiančių įstaigų, tačiau Ligonių kasos už paslaugas moka tik valstybinėms, kur nueina 70 proc. lėšų? Jei jų dalis būtų skirta sutvarkyti prisirašymo tvarkai, bet kokiu atveju tai atsipirktų. Čia reikia tik gero noro, valstybinio mąstymo ir suprasti, pagaliau, gerbti savo pacientą. Tik tiek“, - sakė odontologų atstovė.

Sprendimus stabdys rinkimų vajus?

Paklausta, kada pavyks išspręsti šią problemą, A.Tutkuvienė nesiėmė prognozuoti.

„Bijau ką pasakyti, nes mums kiekvieną kartą visko pažadama. Bijau, kad dabar koją gali pakišti rinkiminis vajus. Tuomet politikai panyra į kitus darbus, tad deklaruojamas rūpestis medicina lieka antroje vietoje. Realiai ši problema labai vangiai sprendžiama“, - pripažino gydytoja.

Ne pirmus metus lygių konkurencijos sąlygų siekiantys privačių odontologijos klinikų vadovai viliasi, kad situacija keisis ir tai sieja su dabartiniu sveikatos apsaugos ministru.

„Pats būdamas gydytojas praktikas jis suvokia šias problemas ir jomis piktinasi, tačiau kažkokio postūmio reikia Valstybinei ligonių kasai, nes tą darbą būtent ji turi padaryt. Pajėgumai, protas, lėšos – viskas yra ten“, - sakė A.Tutkuvienė.

Pirmas žingsnis jau žengtas

Norintys naudotis privačių odontologų paslaugomis ir gauti dalinę valstybės kompensaciją už suteiktas paslaugas turėtų ieškoti tų odontologijos įstaigų, kurios turi sutartis su pirminiais sveikatos priežiūros centrais.

„Mūsų tikslas, kad teritorinės ligonių kasos sutartis su privačiomis odontologijos klinikomis ar kabinetais sudarytų tiesiogiai, nes tada tiksliniai pinigai įstaigas pasieks ne per tarpininkus ir visi“, - pabrėžė A.Tutkuvienė.

Šią savaitę Ligonių kasos direktoriaus pavaduotojas Lietuvos odontologų rūmų atstovams pažadėjo, kad artimiausiu metu, pasirašant sutartis su minėtomis odontologijos klinikomis, bus užtikrinta galimybė lėšas pervesti tiesiogiai joms.

„Tokių klinikų ir kabinetų - vienetai, tačiau ir tai būtų pirmas sistemos reformos žingsnis“, - pripažino A.Tutkuvienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją