Pasak pranešimo, prieš duodamas kraujo ministras įspėjo medikus apie tikimybę, jog kūdikystėje galėjęs sirgti gelta.

"Mano mama kadaise buvo apie tai užsiminusi, ir nors jokių medicininių įrašų apie tai nėra, visgi jaučiau pareigą medikus įspėti apie tokią tikimybę," - sakęs R.Turčinskas.

Ministras ir kiti ministerijos vadovai, prisijungdami prie akcijos, skatinančios nemokamą kraujo donorystę, trečiadienį apsilankė Nacionaliniame kraujo centre ir davė kraujo.

Tačiau dviem dienom anksčiau jis pats prisipažino nebegalįs būti kraujo donoru dėl persirgto hepatito.

"Vieną kartą teko duoti kraujo, tačiau esu persirgęs hepatitu, todėl nebegaliu to daryti", - sakė ministras R. Turčinskas "Delfi" portalo virtualioje spaudos konferencijoje pirmadienį.

Vasaros atostogoms praretinus kraujo donorų gretas bei padidėjus širdies ir kepenų transplantacijų skaičiui, Nacionaliniam kraujo centrui, kaip ir kiekvieną vasarą, trūksta kraujo.

Šią vasarą nemažai žmonių, norinčių duoti kraujo, to padaryti negali, mat dėl alinančių karščių dažniau nei įprastai pastebimi nežymūs donorų sveikatos sutrikimai: padidėjęs kraujospūdis, prasta bendra savijauta. Tokie žmonės negali duoti kraujo, nes gali pakenkti savo organizmui.

Be to, kraujo donorų sumažėjo ir dėl šventinių poilsio dienų pagausėjimo.

"Kraujo centro darbo grafiką ir ritmą išbalansuoja šventinių dienų pagausėjimas, šventinėmis dienomis prarandame po 100 donorų", - BNS sakė Nacionalinio kraujo centro atstovė ryšiams su visuomene Jūratė Vaidelienė.

Nacionalinio kraujo centro duomenimis, norint patenkinti Lietuvos asmens sveikatos priežiūros įstaigų poreikį per metus reikėtų 100 tūkstančių kraujo davimų. Per praėjusius metus jų būta apie 91 500.

Nacionalinis kraujo centras kviečia žmones tapti kraujo donorais ir papildyti kraujo atsargas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją