Prasidėjus atostogoms, norinčių ES šalyse, Norvegijoje, Šveicarijoje, Islandijoje bei Lichtenšteine užsitikrinti nemokamą būtinąją pagalbą labai padaugėjo. Pasak L.Vitkauskienės, vien birželio mėnesį Vilniaus teritorinė ligonių kasa išdavė per 4,5 tūkst. laikinai Europos sveikatos draudimo kortelę pakeičiančių sertifikatų.

„Nemokamą būtinąją medicinos pagalbą minėtoje šalyje gali gauti vaikai, moksleiviai, dieninių skyrių studentai, suaugusieji - visi, kurių sveikatą draudžia valstybė arba jie patys“, - pabrėžė L.Vitkauskienė.

Per 14 darbo dienų išduodama kortelė studentams ir moksleiviams galioja iki mokslo metų pabaigos, dirbantiems draustiems žmonėms – 4 metus, prisiregistravusiems darbo biržoje – 3 mėnesius. Sertifikatas šį dokumentą pakeičia tik kurį laiką.

„Dėl interesantų antplūdžio kortelių pristigo ne tik Vilniaus, bet ir kitos teritorinės ligonių kasose. Papildomas jų kiekis jau užsakytas, tad artimiausiu metu kortelės vėl bus pradėtos išduoti“, - DELFI patikino Valstybinės ligonių kasos atstovas spaudai Kazys Žilėnas.

Skirtingose šalyse – sava tvarka

Valstybinės ligonių kasos Tarptautinių ryšių ir ES integracijos skyriaus vedėja Jūratė Sabalienė atkreipė dėmesį į tai, kad vykstančiajam į ES šalis apdraustajam nekompensuojama būtinoji pagalba, kurią suteikė nevalstybinės medicinos įstaigos. Nekompensuojamos ir tos paslaugos, už kurias apdraustieji moka patys.

Informaciją, kokiose šalyse kokios paslaugos laikomos būtinosiomis, už kurias iš jų ir kiek reikia primokėti galima rasti Valstybinės ligonių kasos interneto svetainėje.

Pasak J.Sabalienės, bendra yra tai, kad būtinosiomis medicinos pagalbos paslaugomis laikomos visos gimdymo ar su nėštumu susijusios paslaugos.

„Turistams ligonių kasos nekompensuoja transportavimo išlaidų, jei dėl nelaimingo atsitikimo ar ligos užsienyje apdraustajam tenka vykti namo. Europos sveikatos draudimo kortelė suteikia teisę nemokamai gauti tik būtinąją pagalbą, bet ne konsultacijas ar planinį gydymą“, - pabrėžė specialistė.

Kokios pagalbos reikia, sprendžia medikas

Į užsienio šalis keliaujantiems žmonėms, kurie rūpinasi papildomu sveikatos draudimu, patariama atkreipti dėmesį, ar sutartyje su draudikais neminimos sveikatos paslaugos, kurias kompensuoja valstybė. Taip būtų išvengta dubliavimo.

ES šalyse prireikus būtinosios medicinos pagalbos, žmogus turi kreiptis tiesiai į gydymo įstaigą ir pateikti Europos sveikatos draudimo kortelę. Ar pagalba yra būtina, kokios jos reikia, kiekvienu atveju palikta spręsti gydytoju.

Europos sveikatos draudimo kortelės prašymą gyvenamosios vietos teritorinei ligonių kasai (TLK) galima pateikti pačiam ar per įgaliotąjį asmenį, paštu, faksu bei elektroniniu paštu.

Lietuvoje gydyti 335 turistai

2004 ir 2005 metais Lietuvos piliečiams suteikta būtinosios pagalbos paslaugų už 2,3 mln. litų. Valstybinė ligonių kasa iš ES šalių gavo 378 sąskaitas.

Tuo pačiu laikotarpiu už Lietuvoje viešėjusių ES piliečių sveikatos priežiūros paslaugas Valstybinė ligonių kasa sumokėjo tris kartus mažiau - 604 tūkst. litų, nors atitinkamoms tų valstybių įstaigoms sąskaitų išsiųsta beveik tiek pat - 335.

2005 metų liepos 1 dienos iki metų pabaigos teritorinės ligonių kasos išdavė 31,2 tūkst. apdraustumą patvirtinančių Europos sveikatos draudimo kortelių, šiemet iki gegužės – jau per 18 tūkst.

Jei išvykęs į ES šalis, taip pat Norvegiją, Islandiją bei Lichtenšteiną privalomuoju sveikatos draudimu apdraustas asmuo neturi minėtos kortelės, gavusi tos šalies kompetentingos institucijos prašymą teritorinė ligonių kasa išduoda sertifikatą, laikinai pakeičiantį Europos sveikatos draudimo kortelę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją