Genialioji netvarka ir Antrasis pasaulinis karas


Kai daktaras Aleksanderis Flemigas 1928-aisiais po atostogų grįžo į savo laboratoriją, jis anaiptol nebuvo sužavėtas neišplautomis petri lėkštelėmis. Jos buvo tokios purvinos, kad net spėjo apaugti grybais – tiksliau, vadinamuoju peniciliumu.

Tačiau su nuostaba A. Flemingas pastebėjo, kad šis lėkštės svečias sustabdė joje išsėtos bakterijos – auksinio stafilokoko (Staphylococcus aureus) augimą. Savo atradimą daktaras skubiai ėmė tirti ir netruko suprasti – jis išrado tikrą bakterijų žudiką. Po 14 metų penicilino dėka pasveiko pirmoji pacientė, o tais pačiais metais šis antibiotikas buvo pradėtas gaminti milijonais vienetų ir išgelbėjo ne vieną gyvybę Antrojo pasaulinio karo fronto linijose. Atrastasis vaistas buvo toks reikšmingas, jog net ir šiais laikais ne vienas mūsų už išsaugotą sveikatą ir turėtume dėkoti būtent jam.

Kovai su bakterijomis, bet ne mūšiui su virusais?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją