Mobiliosios technologijos vystosi labai sparčiai, pacientams kasdieną pateikiama aibė įvairiausių technologinių sprendimų, padedančių surinkti reikiamus sveikatos parametrus. 2020 m. buvo suskaičiuota daugiau nei 100 000 mobilių sveikatos aplikacijų ir daugiau nei 400 įvairiausių nešiojamų įrenginių! Deja, ekspertai vieningai pabrėžia, kad dar būtina didelė atsarga realiame gyvenime vertinant ir interpretuojant išmaniaisiais įrenginiais surinktus klinikinius sveikatos duomenis.

2020 m. Europos kardiologų draugija, remdamasi didžiulės apimties Apple Heart Study (vertinta bemaž 420 000 asmenų, kurių vidutinis amžius 40 metų, surinktus širdies signalų duomenis) tyrimo rezultatais nustatė, kad išmanusis laikrodis gali būti tinkamas dažniausiai sutinkamos aritmijos – prieširdžių virpėjimo – atpažinimui. Kiek vėliau panašūs rezultatai gauti ir Huawei Heart Study, taip pat su Fitbit, Samsung Galaxy, Withings išmaniaisiais laikrodžiais.

Raimondas Kubilius

Taigi, išmaniojo laikrodžio parodymai reikšmingai padeda atpažinti besimptomį širdies ritmo sutrikimą (užfiksuoti aritmijos epizodus) su gana dideliu jautrumu ir specifiškumu. Savalaikis ritmo sutrikimo – prieširdžių virpėjimo – atpažinimas, diagnozavimas ir gydymas padeda išvengti pačių grėsmingiausių būklių – galvos smegenų insulto išsivystymo bei perspėti kitas gyvybei pavojingas būkles.

Net ir mūsų klinikinėje praktikoje turime pavyzdį, kai jaunas aktyviai sportuojantis asmuo, atkreipęs dėmesį į laikrodžio parodymus, suskubo kreiptis į gydytoją kardiologą, kuris patvirtino slaptą besimptomę aritmiją.

Įprastai ritmo sutrikimo – prieširdžių virpėjimo aktyviai ieškome 65 m. sulaukusiems ir vyresniems pacientams jiems riešo arterijoje čiuopiant ir vertinant pulso reguliarumą. Pulsui esant neritmiškam (nereguliariam) – būtina užrašyti elektrokardiogramą, kuria remiantis ir patvirtinama medicininė ritmo sutrikimo diagnozė. Svarbu pabrėžti, kad esant sutrikusiam ritmui dalis pacientų jokių nusiskundimų gali nejausti. Tuo metu kitus vargina permušimai, jaučiama neritmiška širdies veikla, dusulys, skausmas krūtinėje, kamuoja sumažėjęs fizinis pajėgumas, nemiga ir kt. simptomai.

Išmanusis laikrodis

Trūksta tikslumo matuojant arterinį kraujospūdį

Pastebėjus, kad išmanieji laikrodžiai su reikšmingu jautrumu padeda identifikuoti ritmo sutrikimus, kilo klausimas apie jų galimybes išmatuoti arterinį kraujospūdį.

2022 m. pristatyti tyrimai su išmaniuoju laikrodžiu „Samsung Galaxy Watch Active“ atskleidė, kad vertinant sistolinį (viršutinį) kraujospūdį, jeigu jis būdavo nepadidintas, įrenginys jį pervertindavo, ir, priešingai, tais atvejais, kai pas pacientą kraujospūdis būdavo didelis, laikrodis rodydavo reikšmingai mažesnį. Išmaniuosius laikrodžius testavo tiek jau padidinto kraujospūdžio liga sergantieji, tiek hipertenzijos neturintys asmenys.

Taigi, tyrėjai konstatavo, kad išmanusis laikrodis dar nepakeičia klasikinio kraujospūdžio matavimo įrenginio arba į šiuos matavimus turėtume žiūrėti kritiškai. Gamintojai, savo ruožtu, išmaniusius laikrodžius dar turi tobulinti ir su jais atlikti daugiau klinikinių tyrimų.

Širdis

Kita vertus, sportuojantiems asmenims, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis pacientams, kuriems fizinio krūvio dozavimas titruojamas pagal pulso ir kraujospūdžio dydžius, gali būti puiki kasdienė parankinė priemonė.

Ateities galimybės

Nepaisant visų išmaniosios pramonės revoliucijos virsmo, deja, šiandien išmanieji laikrodžiai apsiriboja aritmijos ir kraujospūdžio su paklaida, įvertinimu.

Taip pat galimybės, kad išmaniuoju įrenginiu kontaktiniu (neinvaziniu) metodu galėtume išmatuoti gliukozės, cholesterolio kiekį ar kitus svarbius kraujo parametrus, neturime. Tikėkime, kad tai bus artimiausios ateities laimėjimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją