Pasak Antakalnio poliklinikos šeimos gydytojos Malgožatos Puzelevič, net 90 proc. vitamino D pasigamina saulėje ir tik 10 proc. gauname su maistu, tai yra iš riebios žuvies, grybų. Tačiau tam, kad pasigamintų reikiamas šio vitamino kiekis, turime 10 minučių būti atviroje saulėje, atidengus 40 proc. odos.

Visgi to kasdien tikrai nepavyksta padaryti, be to, didžiąją laiko dalį Lietuvoje saulės trūksta. Tad gydytojai visada papildomai pataria vartoti vitaminą D, nesvarbu, žiema ar vasara.

Vitaminą D, kaip ir kitus vitaminus, galima perdozuoti.

„Galima perdozuoti, jei parenkame sau netinkamą dozę. Pagrindiniai perdozavimo požymiai yra silpnumas, pykinimas, vėmimas, gali būti atsiradusi tulžies pūslės, inkstų akmenligė“, – kalbėjo Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Malgožata Puzelevič.

Perdozavus vitamino, organizmas jį pašalina pats, mat išplauti ar padėti kūnui tai padaryti su injekcijomis – tiesiog neįmanoma.

„Reikia laukti, nebevartoti vitamino D, galbūt sumažinti kiekį tų produktų, kuriuose gausu šio vitamino. Ir tiesiog išlaukti“, – sakė M. Puzelevič.

Pasak pašnekovės, moksliniais tyrimais įrodyta, kad vitaminas D daro įtaką kone visoms organizmo sistemoms – pradedant kaulų ir raumenų sistema, baigiant širdies ir kraujagyslių sistema.

„Šis vitaminas yra vienas svarbiausių, kurį tikrai turime gauti, kad apsisaugotume nuo ligų. Kai tepamės kremu nuo saulės, šio vitamino negauname, nes odą uždengiame, taip pat, kaip ir su drabužiais“, – sakė Malgožata Puzelevič.

Gali kilti klausimų, kaip saugiai gauti vitamino D, jei kremai nuo saulės jo gavimą sustabdo? Pasak gydytojos, užtenka kasdien 10 minučių praleisti saulėje, atidengus 40 proc. odos, kad gautume jo pakankamai. O po 10 minučių – pasitepti kremu.

Visą LNK Žinių pokalbį galite žiūrėti čia: