Kaip atskirti saldiklį ir cukrų ant pakuočių, Žinių radijo laidoje „Ryto espresso“ buvo klausiama Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus patarėjos Onos Keblienės.

Pasak O. Keblienės, ši užduotis labai paprasta, mat visi saldikliai nurodomi ant etikečių.

„Saldikliai privalo būti paženklinti dviejose vietose. Visų pirma, jei maisto produkte yra panaudojami saldikliai, tai šalia maisto produkto pavadinimo jau nurodoma „su saldikliu“ arba „su saldikliais“. Jei maisto produkto gamyboje panaudotas ir cukrus, ir saldikliai, taip ir nurodoma: „su cukrumi ir saldikliu“.

Taip pat vartotojas sudedamųjų dalių sąraše labai aiškiai matys nurodytą maisto priedo grupę „saldiklis“ ir maisto priedo pavadinimą arba E numerį. Pavyzdžiui, saldiklis E951 arba saldiklis aspartamas. Šita informacija padeda vartotojui lengvai atpažinti ir atskirti, kurie maisto produktai turi saldiklių“, – kalbėjo O. Keblienė.

Nors saldiklių yra daug, dažniausiai naudojami yra ciklamatas, sacharinas, aspartamas.

Pasak VMVT specialistės, saldikliai yra leidžiamų maisto priedų sąraše kaip saugūs vartoti.

Pasak O. Keblienės, pastaraisiais metais nebuvo nustatyta pažeidimų ženklinant produktus su saldikliais. Tačiau, jei tokie atvejai būtų nustatyti, grėstų bauda nuo 30 iki 150 eurų. Jei būtų naudojamas neleidžiamas saldiklis, bauda siektų iki 3 tūkstančių eurų.

Becukriai gėrimai gali pridaryti daugiau žalos

Kaip anksčiau „Delfi“ pasakojo dr. Artūras Sujeta, naujausi tyrimai rodo, kad saldikliai, kurie naudojami gėrimuose, maiste, tokie kaip aspartamas, stevija, sukralozė, nesukelia onkologinių ligų. Visgi, grėsmė yra ne tik onkologinės ligos.

Visų pirma, didelis saldiklių vartojimas gali pakenkti žarnyno mikroflorai. Gėrimai, kurie turi saldiklių, bet neturi cukraus, gali padidinti alkio jausmą. Taip bus suvalgoma daugiau maisto nei įprastai.

„Tarkime, jei valgote kebabą ir geriate kolą zero, tai suvalgysite dar daugiau kebabo, o nuo to geriau nebus“, – kalbėjo pašnekovas.

 A. Sujeta

Apskritai visi saldūs gėrimai didina refliuksą, skrandžio rūgštingumą dėl didelio CO2 kiekio. Tuo metu becukriai gėrimai gali padėti tiems, kurie serga diabetu, nes dirbtiniai saldikliai nepakelia insulino lygio kraujyje.

Pats cukrus turi daug kalorijų, o didelis kalorijų kiekis yra pagrindinė nutukimo priežastis. Be to, cukrus pakelia insulino lygį, o per didelis cukraus kiekis gali paskatinti 2 tipo diabeto riziką.

Svarbiausia mažinti saldumynų kiekį

Visgi, net ir augalinės kilmės saldikliai dažniausiai nėra iš tiesų augalinės kilmės. Pavyzdžiui, stevija.

„Žinome, kad ji gaunama iš augalo, tačiau pramoniniu būdu gaminamas stevijos sirupas niekuo nesiskiria nuo aspartamo, kuris laikomas pavojingu“, – sakė pašnekovas.

Tačiau kai kuriais atvejais saldikliai gali labiau pakenkti nei padėti. Štai vienas iš naujausių tyrimų, pasak mitybos specialisto, rodo, kad kai kuriais atvejais, kai su cukrumi naudojamas saldiklis sukralozė, kurio gausu gėrimuose ir kepiniuose, gliukozė organizme pakyla staigiau ir išsiskiria daugiau insulino.

„Tai nėra gerai, nes smegenys taip pat apkraunami. Tada žmogus dar labiau padidina rizika turėti 2 tipo cukrinį diabetą, kai vartoja ir nevertingą saldiklį, ir cukrų kartu. Dažnai žmonės nežino, kokių skirtingų saldiklių, skirtingų angliavandenių yra maiste ir vartojant labai daug saldiklių gali prasidėti virškinimo sutrikimai, alerginės reakcijos. Maisto kontrolės tarnybos Europoje nustato leistinas suvartoti normas saldiklių per dieną ir jų viršyti tikrai negalima, nes gali atsirasti liūdnos pasekmės“, – sakė pašnekovas.

Pasak pašnekovo, natūralius saldiklius kartais vartoti tikrai geriau nei paprastą cukrų, tačiau svarbiausia taisyklė yra apskritai mažinti saldumynų kiekį.

Jei bus vartojama mažiau saldumynų, ar jie bus pasaldinti cukrumi, ar saldikliais, blogo poveikio organizmui tai neturės. Mat svarbiausia nesuvalgyti jų daugiau nei reikėtų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją