Kabančios odos pasekmės: nuo kompleksų iki infekcijų rizikos

Numetus ilgai „nešiotą“ perteklinį kūno svorį ženkliai pagerėja žmogaus fizinė sveikata – ir dėl lengvesnio judėjimo, ir dėl kamavusių ligų simptomų sumažėjimo ar net išnykimo, pavyzdžiui, gali normalizuotis padidėjęs kraujospūdis arba tapti paprasčiau kontroliuoti cukrinį diabetą. Deja, šalutinis kilogramų netekimo efektas – kabanti pilvo, sėdmenų, šlaunų, rankų oda kelia rimtus iššūkius.

Didelė problema yra nuolatinis odos dirginimas, trintis, šutimas po odos klostėmis, dėl kurio gali prasidėti ir uždegimas ar infekcija. Pagrindinis psichologinis iššūkis yra kompleksai, gėdinimasis kūnu: sportuoti, eiti į paplūdimį, galiausiai – apsirengti norimus drabužius.

Po didelio svorio netekimo odos perteklius lieka visur, tačiau pačios problematiškiausios vietos gydytojo M. Kievišo teigimu, yra žastai, pilvas, sėdmenys, šlaunys, viršutinė nugaros dalis. Deja, jokie pratimai kabančios odos sutvarkyti negali, tai bevaisės pastangos, kurios ne tik neduoda rezultato, bet ir priverčia nusivilti.

Kabanti oda

Atlikti bet kokį fizinį veiksmą jaučiant odos šutimą, skausmą – yra kančia, tad žmonės pradeda ieškoti būdų, kaip galima spręsti šią problemą, kad galėtų gyventi pilnavertį gyvenimą. Dažniausiai ieškoma chirurginių galimybių, tačiau dilema iškyla, kai yra daugiau nei viena problematiška vieta. Tokiu atveju atliekamos kombinuotos operacijos.

Kūno kontūravimo po didelio svorio netekimo operacijos apima apatinės kūno dalies pakėlimą, kai pašalinama oda nuo pilvo, sėdmenų, klubų, vidinės ir išorinės šlaunų pusių, taip pat viršutinės kūno dalies odos pakėlimą, kai atliekama žastų, nugaros, krūtų plastika. Tai intervencijos, kurioms svarbu pasiruošti ir fiziškai, ir psichologiškai.

Antsvorio padarinius kenčia visas kūnas

Gydytojas M. Kievišas atkreipė dėmesį, po didelio svorio netekimo, kai reikia odos perteklių šalinti nuo skirtingų kūno vietų, prireikia dviejų – trijų chirurginių etapų.

Dažniausiai pradedama nuo pilvo plastikos. Paprastesniu atveju oda nuo pilvo šalinama įprastu pjūviu apatinių srityje, sudėtingais atvejais, kai yra daug laisvos odos, pjūvis yra cirkuliarus – tokios operacijos metu pakeliami ir sėdmenys, nes jie taip pat pasmunka netekus svorio.

Kabanti oda

„Neretai po didelio svorio netekimo pilve atliekamas horizontalus ir vertikalus pjūviai, tai vadinama Fleur-de-Lis pilvo plastika. Kito etapo metu gali būti koreguojami žastai, atliekama šlaunų plastika. Jei numestas didelis kiekis kilogramų, svoris jau stabilus ir nebekrenta bent 6 mėnesius – tai tinkamas laikas konsultacijai su plastikos chirurgu dėl perteklinių audinių šalinimo operacijos“, – komentavo gydytojas M. Kievišas.

Perteklinė oda vargina ir po gimdymo

Plastikos chirurgas M. Kievišas pažymėjo, kad viena iš dažniausių žmonių grupių, kuriuos vargina odos perteklius, yra moterys po gimdymo. Ypač, kai nėščioji priauga daug svorio, gimdė daugiau nei du kartus arba buvo daugiavaisis nėštumas. Tokiu atveju oda praranda elastines savybes, greitai nebeatsistato.

Įtakos gali daryti ir metai – dėl su amžiumi mažėjančio kolageno ir elastino (atsakingo už odos stangrumą) kiekio organizme. Pagrindinės problemos, su kuriomis moterys susiduria po gimdymo yra kabanti pilvo oda, strijos ir prasiskyrę pilvo raumenys, kurių, deja, sutvarkyti sportu taip pat ne visada pavyksta.

Visas minėtas problemas gali išspręsti pilvo plastikos operacija. Be abejo, ženklūs pokyčiai įvyksta ir krūtyse – dėl nėštumo ir žindymo krūtys pakeičia formą, pasmunka, atsiranda strijų. Tokioms pacientėms, pasak plastikos chirurgo M. Kievišo, atliekamos krūtų pakėlimo (kartais su didinimu) arba mažinimo operacijos. Geriausia tokioms operacijoms ryžtis, kai susilaukiama visų planuotų vaikučių, nuo žindymo pabaigos praėjus bent 6 mėnesiams.

Po fizinių išbandymų laukia fiziškai ir psichologiškai sunkus etapas

Gydytojas M. Kievišas atkreipė dėmesį, kad kelias link kūno odos sutvarkymo ir rezultato matymo nėra lengvas. Pavyzdžiui, atsigavimą po pilvo plastikos apsunkina diskomfortas dėl raumenų susiuvimo.

Kabanti oda

Per perteklinės odos šalinimo operacijos, kai atliekami ilgi pjūviai, matomos mėlynės, vargina gana ilgai besitęsiantis tinimas, svarbu prižiūrėti randus. Suprantama, kad po kiekvienos operacijos reikalinga kantrybė, nes kūnas turi adaptuotis ir sugyti, kad būtų galima vertinti estetinį vaizdą ir atgauti fizinį komfortą.

Visgi daug svorio atsikratę žmonės dažnai jau ateina nusiteikę bet kokiam iššūkiui, vien tam, kad nebereikėtų kentėti užsitęsusio fizinio ir psichologinio diskomforto dėl odos pertekliaus.

Kaip galite padėti savo odai ir kūnui atsigauti?

Po bariatrinės ar kūno kontūravimo operacijos, taip pat natūraliai metant svorį yra svarbu prižiūrėti odą, kad ji išliktų kuo geresnės kokybės. Visavertė mityba gali padėti išlaikyti odos sveikatą ir skatinti gijimą, o vanduo – palaikyti drėgmę.

Kineziterapija

Bendrą savijautą pagerinti galite įtraukdami į kasdienybę pasivaikščiojimus (prieš tai pasitarus su gydytoju), lengvus fizinius pratimus, kineziterapiją ar kitą fizinį aktyvumą, kuris priimtinas jums ir yra galimas po svorio metimo ar operacijos. Drėkinamieji kremai ir kitos odos priežiūros priemonės taip pat svarbios siekiant išlaikyti odą sveiką.

Labai svarbu vengti rūkymo, ypač keturias savaites prieš ir keturias savaites po operacijos. Rūkymas blogina kraujotaką ir ženkliai padidina pooperacinių komplikacijų riziką. Taip pat būtina saugoti odą nuo saulės – UV spinduliai gali sukelti ankstyvą senėjimą ir padidinti odos vėžio riziką. Esant saulėtai dienai, naudokite apsauginį kremą nuo saulės ir apsivilkite apsauginiais drabužiais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją