Simona iki šiol nesigaili ją išbandžiusi. Tokia mityba ne tik padėjo jai išspręsti turėtas problemas, bet ir pakeitė gyvenimą.

Šiandien 35 metų S. Laiconaitė – ketogeninės mitybos mentorė ir biohakerė, populiari tinklaraštininkė, pildanti tinklaraštį ketokodas.lt. Simona išleido pasisekimo sulaukusią knygą „Keto kodas“, kartą per mėnesį leidžia to paties pavadinimo žurnalą – tai yra pirmasis ir vis dar vienintelis žurnalas, dedikuotas ketogeninės mitybos, biohakingo ir sveikos gyvensenos temoms, kurį galima prenumeruoti platformoje „Contribee“. Be to, veikli moteris yra ir „Fail Nights“ įkūrėja, rinkodaros, komunikacijos ir turinio strategijų konsultantė.

Greitai savo pasiekimų sąrašą žavi moteris galės papildyti ir grafa – didžiausio Baltijos šalyse inovacijų bei progreso festivalio LOGIN pranešėja. Šiame renginyje Simona taip pat kalbės apie ketogeninę mitybą.

Taigi, su S. Laiconaite kalbėjomės, kas yra ta ketogeninė mityba, kuo ji naudinga sveikatai ir koks buvo moters kelias jos link.

Simona Laiconaitė

– Esate žinoma, kaip ketogeninės mitybos propaguotoja, kurianti receptus be miltų ir be cukraus. Kaip pati atradote šį mitybos būdą?

– Ketogeninę mitybą atradau prieš keletą metų, ieškodama būdų, kaip kovoti su besitęsiančiais ir nuolat pasikartojančiais uždegimais. Tiesiog vieną dieną supratau, kad viskas – pavargau jaustis blogai, vartoti vaistus, padedančius apmalšinti uždegimų simptomus tik kelioms savaitėms ar mėnesiui. Nuolat jausdavausi pavargusi fiziškai ir emociškai, būdavau prastos nuotaikos.

Galų gale vieną dieną nusprendžiau paieškoti kitų priemonių nei tik vaistai. Užsienio tinklaraščiuose aptikau keletą rekomenduojamų priešuždegiminių mitybų protokolų. Ketogeninė mityba buvo viena griežčiausių, tačiau aprašoma ir kaip viena veiksmingiausių. Pamaniau, kad tikrai neturiu ko prarasti tiesiog pabandydama.

Pradėjau nuo švarios, griežtos ketogeninės mitybos ir pokyčius pastebėjau kone iškart. Jau po savaitės supratau, kad atsirado gerokai daugiau energijos ir tiesiog ūpo gyventi, po dviejų savaičių pradėjo trauktis simptomai, kuriuos anksčiau pavykdavo laikinai apmalšinti tik su vaistais.

Po poros mėnesių man apskritai nebereikėjo jokių vaistų, kuriuos anksčiau turėdavau vartoti ar tepti reguliariai. Nuskausminamuosius vaistus taip pat tiesiogine to žodžio prasme pamiršau. Žinoma, pradėjo tirpti ir antsvoris, kurį buvau nejučia užsiauginusi per pastaruosius kelerius metus.

Ketogeninė mityba mano gyvenime pakeitė išties daug ką. Pamiršau pasikartojančias sveikatos problemas, su kuriomis gyvenau iki tol bene dešimtmetį. Atsikračius didelės dalies antsvorio, pasikeitė mano išvaizda. Tačiau tai – tik išoriniai dalykai. Ketogeninė mityba į mano gyvenimą įnešė ir kontrolės jausmą. Tai – bene svarbiausias pokytis gyvenime, nes prieš pradėdama ją propaguoti, tikrai jaučiausi bejėgė, tarsi pralaimėjusi kovą pati su savimi.

Šiandien aš jau labai gerai suprantu, kaip koks maistas veikia mano organizmą, kuris maistas mane stiprina, o kuris silpnina. Galiu protingai rinktis maisto produktus, kurie mano kūnui tinka geriausiai.

Simona Laiconaitė

– Ar dėl šios mitybos konsultavotės su gydytojais?

– Su gydytojais prieš pradėdama jos laikytis nesikonsultavau, kadangi tai nėra kažkokia sveikatai grėsminga mityba. Priešingai, ketogeninė mityba yra tokia, kurioje eliminuojami uždegimus sukeliantys ar palaikantys maisto produktai.

– Kokie yra tokios mitybos principai? Ar sunku jų laikytis pasaulyje, pilname pagundų, kai net pomidorų padažo be cukraus nenusipirksi? Beje, kuo keičiate cukrų ir miltus?

– Keto mitybos principai yra tokie: apie 70–75 proc. dienos kalorijų turi sudaryti sveikieji riebalai, 20–25 proc. – kokybiški baltymai ir iki 5 proc. dienos kalorijų ateina iš angliavandenių.

Praktikoje tai reiškia, kad atsisakome visų grūdinių kultūrų, vaisių, saldžių ir krakmolingų daržovių, sveikatai nepalankių riebalų, tačiau drąsiai vartojame visus mėsos, paukštienos, žuvies, jūros gėrybių patiekalus, visas necukringas ir nekrakmolingas daržoves, kiaušinius, didžiąją dalį nesaldintų pieno produktų. Saikingai galima vartoti uogas, sėklas ir riešutus.

Ketogeninė mityba nereiškia, kad patiekalai „plaukia“ riebaluose. Nes riebalai turi sudaryti ne didžiąją maisto gramų, o kalorijų dalį. Riebalai turi daugiau nei dvigubai kalorijų už baltymus ar angliavandenius. Tad, pavyzdžiui, koks nors kiaušinis puikiai atitinka keto maisto kriterijus pagal savo riebalų–baltymų–angliavandenių proporciją, nors jo juk nesuvokiame kaip itin riebaus maisto, tiesa? Tad tas pats ir su visu kitu maistu – riebalų nėra tiek, kad jie keltų pertekliaus jausmą.

Ketogeninės mitybos laikytis nėra sunku, tiesiog reikia atidžiau skaityti maisto produktų etiketes. Gaila, bet vis dar per mažai žmonių jas skaito. Prieš kelerius metus becukrių produktų buvo išties nelengva rasti paprastose maisto prekių parduotuvėse, tačiau šiandien situacija jau kitokia. Ir tų pačių pomidorų padažų, netgi uogienių be cukraus taip pat galima rasti kone kiekvienoje maisto prekių parduotuvėje.

Kitas dalykas – reikia suprasti, kad cukrus slepiasi po daugybe pavadinimų. Paimkime tą patį jūsų įvardintą pomidorų padažą. Tarp sudedamųjų dalių gali nebūti įvardintas cukrus, tačiau galbūt bus kokia nors dekstrozė arba sirupas. Tai – tas pats cukrus, tik kitu pavidalu. O, jeigu nėra nė vieno, tuomet dažniausiai bus krakmolo, nes gamintojai bando juo išgauti patrauklią padažo konsistenciją. Tad tiesiog renkantis maisto produktus reikia atidžiau skaityti sudėčių etiketes, tačiau šiandien ketogeninės mitybos tikrai nesudėtinga laikytis net ir norint pirkti perdirbtus maisto produktus.

– Kokių klausimų dažniausiai sulaukiate dėl ketogeninės mitybos?

– Kuo keičiu cukrų ir miltus yra vienas dažniausiai sulaukiamų klausimų. Jei trumpai – atsisakius cukraus ir supratus tikruosius maisto produktų skonius, pasikeičia saldumo suvokimas. Saldžiais tampa dalykai, kurie iki šiol tokiais nebuvo, pavyzdžiui, grietinėlė, pomidoras, net ir lietuviškas vasarinis agurkas! Tad poreikis viską saldinti tiesiog dingsta.

Na, o jei norisi gaminti kokį desertą, kuriuo vaišinsimės ne tik patys, bet ir svečiai, tuomet galima naudoti sveikatai saugius ir keto tinkamus saldiklius. Tai – natūralūs saldikliai, nekeliantys gliukozės lygio kraujyje ir neiššaukiantys staigaus insulino atsako, pavyzdžiui, stevija, eritritolis, ksilitolis, vienuolio vaisiaus saldikliai. Jų jau taip pat nesudėtinga rasti tiek specializuotuose, tiek ir įprastose maisto prekių parduotuvėse.

Miltinių produktų poreikis taip pat dingsta. Duonos nebereikia, nes, laikantis ketogeninės mitybos principų, sotumas užtikrinamas kitų maisto produktų dėka. Na, o norint ką nors išsikepti pačiam, galima naudoti įvairius kitus miltus ir jų mišinius. Dažniausiai naudojami riešutų miltai, tačiau dabar populiarėja ir įvairūs kepiniams purumo suteikiantys miltai kaip, pavyzdžiui, bambuko ar atsparaus tapijokos krakmolo.

Simona Laiconaitė

– Ar ruošti patiekalus pagal ketogeninės mitybos principus yra sudėtingiau ir, ar maisto gaminimas užtrunka ilgiau?

– Tikrai ne. Sudėtingiau, ko gero, yra perprasti ketogeninės mitybos principus nei pasigaminti maistą. Tai – toks pat maistas, tiesiog be tam tikrų maisto produktų.

Ilgiau, ko gero, užtrunka nebent naminių pyragų gamyba, kadangi siekiant išgauti tešlos konsistenciją paprastai tenka daugiau padirbėti, tačiau kasdienis maistas yra pakankamai paprastas ir net, sakyčiau, įprastas. Pavyzdžiui, kepsnys su salotomis – jį užtruksime pasigaminti tiek pat, kiek ir laikydamiesi įprastos mitybos. Vienintelis skirtumas yra tas, kad šalia negaminsime kokios nors bulvių košės, ryžių ir pan.

– Socialiniame tinkle „Instagram“ pateikiate ir desertų receptus. Vadinasi, ketogeninė mityba nebūtinai reiškia „ne“ saldumynams? Ar, paragavę Jūsų desertų, žmonės patiki, kad jie yra be cukraus?

– Tikrai taip, ketogeninė mityba nereiškia, kad teks būtinai visam gyvenimui atsisakyti desertų. Atsisakyti reikia tik cukraus ir grūdinių miltų, tačiau desertus ir kepinius gaminti galima iš daugybės kitų ingredientų.

Žmonės, paragavę mano desertų, paprastai sako, kad jie – daug skanesni nei tradiciniai. Jei ant vaišių stalo stovi keli desertai, keto desertai visada išnyksta pirmieji, nes paragavus jie tiesiog žmonėms visada patinka labiau.

Būna, naujoje kompanijoje net nepasakoju, kad tai – desertas be miltų ir cukraus. Kai žmonės tai sužino, tikrai nustemba. Tuomet pradeda klausinėti gaminimo subtilybių, nes visiems staiga pasidaro labai smalsu, kaip taip įmanoma.

Mes tiesiog per daug metų esame įpratę, kad pyragas būtinai turi būti iš kvietinių miltų ar būtinai turi būti saldintas cukrumi. Skonius ir tekstūras galima išgauti su daugybe kitų produktų.

Ketogeninė mityba

– Ar tokia mityba padeda numesti svorio?

– Taip, turintiems antsvorio, ketogeninė mityba tikrai gali būti gera taktika jo atsikratyti. Jei atvirai, tai – būtent efektyvus svorio metimas yra dažniausia priežastis, kodėl žmonės pradeda keto mitybą apskritai.

Nors aš pati šią mitybą pradėjau dėl kitų priežasčių, tačiau taip pat džiaugiausi matydama ir kūno apimčių pokyčius. Per pirmuosius porą mėnesių nukrito apie 10 kilogramų antsvorio. Dar keli kilogramai iš lėto tirpo laikantis šios mitybos toliau. Po maždaug pusmečio svoris normalizavosi ir daugmaž nebekito.

Šiandien aš nesu itin liekna (niekada tokia ir nebuvau), tačiau net ir neturiu tikslo nešioti S dydį ar kaip įmanoma labiau sulieknėti. Jaučiuosi gerai savo kūne.

– Sakysite kalbą konferencijoje LOGIN. Ką klausytojai galės išgirsti Jūsų pranešimo metu?

– LOGIN konferencijos metu nusprendžiau ketogeninę mitybą pristatyti per produktyvumo perspektyvą. Mes visi norime jaustis žvalūs, gebėti priimti greitus, kūrybiškus ir kokybiškus sprendimus, nenorime jaustis apsnūdę ryte ar popiet.

Didžioji dalis žmonių dienos eigoje pajunta staigų energijos krytį – dažnam tai būna apie 16 valanda dienos, kai užsimano dar vieno puodelio kavos ar kokio nors saldumyno. Egzistuoja ir didžiulis mitas, kad žmogaus smegenims yra būtini angliavandeniai, kad šios tinkamai veiktų ar net išgyventų.

Iš tiesų smegenys daug efektyviau gali veikti, energijai naudodamos ne iš angliavandenių gaunamą gliukozę, o iš riebalų gaunamus ketonus – jie užtikrina net 70 proc. energijos, reikalingos smegenims. Likusius 30 proc. energijos turi užtikrinti gliukozė, bet – staigmena! – jos nebūtina gauti su maistu. Mažai kas žino, kad būtiną kiekį gliukozės žmogaus organizmas gali pasigaminti ir atsargose laikyti savarankiškai – visai nebūtina valgyti angliavandenių kupiną maistą.

Konferencijoje pasidalinsiu, kodėl ketonai yra efektyvesnis energijos šaltinis ir kodėl žmonės, laikydamiesi ketogeninės mitybos ar taikydami ilgus pasninko protokolus (nuo paros iki keliasdešimties parų), ne tik kad nesijaučia pavargę, bet kaip tik jaučiasi itin energingi.

Simona Laiconaitė

– Socialiniame tinkle „Instagram“ turite per 12 tūkst. sekėjų. Ar daug iš jų ryžosi pasekti Jūsų keliu? Ar sekėjai dalijasi patirtimi, kaip jiems sekasi gyventi pagal keto principus?

– Mane žmonės seka dėl įvairiausių priežasčių ir ketogeninė mityba nebūtinai yra pagrindinė. Kartais darau sekėjų apklausas ir iš duomenų matau, kad vos apie trečdalis žmonių laikosi ar domisi ketogenine mityba. Didžioji dalis mane sekančiųjų tiesiog ieško idėjų, įkvėpimo receptams arba, pavyzdžiui, nesilaiko ketogeninės mitybos, tačiau stengiasi mažinti suvartojamo cukraus kiekį ir dėl to mano kuriamas turinys jiems yra aktualus.

Klausimų iš savo auditorijos sulaukiu kiekvieną dieną ir visada stengiuosi juos atsakyti. Deja, ne visada pavyksta skirti tam pakankamai laiko, tačiau visada dedu maksimalias pastangas, nes žinau, ką reiškia nežinoti, nesuprasti, dvejoti dėl maisto pasirinkimų. Juk ir pati kažkada buvau naujokė, pačiai kilo daugybė klausimų, į kuriuos šaltiniuose lietuvių kalba atsakymų nepavykdavo rasti.

Vienas dalykas, ką esu pastebėjus – visų pradedančiųjų klausimai yra vienodi. Būtent dėl šios priežasties ir parašiau knygą „Keto Kodas“, kurioje pasistengiau labai paprasta kalba, aiškiai, suprantamai pateikti atsakymus į visus pradedantiesiems ar dar tik besidomintiems ketogenine mityba kylančius klausimus. Nepasididžiuosiu pasakyti, kad leidinys tikrai išėjo geras ir nemažai kam padėjo žengti pirmuosius žingsnius. Tai yra pirmoji ir vis dar vienintelė tokio tipo praktinė knyga apie ketogeninę mitybą pradedantiesiems.

Simona Laiconaitė

Dėl sekėjų pasidalinimo savo patirtimi ir pasiekimais – tikrai sulaukiu ir tokių žinučių. Dažniausiai žmonės, uždavę krūvą klausimų, grįžta pas mane po mėnesio ar kelių besidžiaugdami rezultatais. Žmonėms pavyksta pagaliau pradėti lengvai atsikratyti antsvorio, sukontroliuoti alkio priepuolius, potraukį saldumynams ar alkoholiui. Moterys grįžta, besidžiaugdamos tarsi savaime susireguliavusiu menstruaciniu ciklu. Man gera tokias žinutes gauti ir skaityti, nes tai yra realių žmonių realios patirtys. Pati prisimenu, koks jausmas yra pagaliau grąžinti gyvenimo kontrolę į savo rankas, tad be galo džiaugiuosi, kad mano auditorija grįžta su manimi pasidalinti ir savo džiaugsmu.

Simona Laiconaitė pasisakys šių metų LOGIN konferencijos scenoje. Didžiausiame Baltijos šalyse inovacijų ir progreso festivalyje dalyvaus 200 pranešėjų, bus penkios turinio salės ir temos, kurios aktualios kiekvienam. LOGIN konferencija vyks jau gegužės 11–12 dienomis. Daugiau informacijos ir bilietai ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją