Į „Delfi“ redakciją kreipėsi skaitytoja, kuri skundėsi, kad patiria skausmą viršutinėje pilvo dalyje, po dešiniuoju šonkauliu. Ji rašė: „Prieš savaitę buvo juodos išmatos. Skrandžio, vidaus organų echoskopija nerodo pažeidimų, hemoglobinas geras. Tokie tyrimai padaryti ligoninėje. Pučia pilvą, noras tuštintis. Kas tai galėtų būti?“

Pasak E. Mockaus, tiriant kiekvieną pacientą labai svarbu surinkti detalią ligos istoriją, tai yra anamnezę. Reikėtų išsiaiškinti, kiek laiko trunka minėtieji simptomai, ar yra kokių nors papildomų simptomų, tokių kaip karščiavimas, pykinimas, vėmimas, skrandžio skausmai ar kt.

„Vertėtų žinoti, kokiomis dar ligomis serga pacientas, ar kokius medikamentus vartoja. Surinkus detalią anamnezę būtų galima paskirti konkrečius instrumentinius ar laboratorinius tyrimus atlikti, norint išsiaiškinti negalavimą.

Konkrečiai šiuo atveju reikėtų atlikti papildomus laboratorinius kraujo tyrimus, tokius kaip kepenų, kasos fermentai, kraujo uždegimo rodikliai, kt. Vertėtų taip pat atlikti ir detalius išmatų tyrimus. Visiems pacientams, kurie skundžiasi tamsiomis ar juodomis išmatomis (vadinama melena) turėtų būti atliktas ir endoskopinis skrandžio tyrimas. Visus šiuos tyrimus atlikus ir įvertinus jų rezultatus, galimas ir diagnozės išaiškinimas“, – sakė gydytojas.

Kodėl svarbu atkreipti dėmesį į savo išmatas?

Kiekvieną kartą pasituštinus tualete dažniausiai nuleidžiame vandenį ir net nepasižiūrime į savo išmatas. Visgi, pasak gydytojo, išmatų spalva, konsistencija, forma ar netgi kvapas gali parodyti įvairias su virškinimu susijusias ligas bei pasakyti apie mūsų virškinimo darbą.

Kai kurie požymiai netgi gali leisti užkirsti kelią rimtos ligos progresavimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)