Įdomūs faktai

Niekas nėra tikras, iš kur citrinos atsirado. Tačiau manoma, kad jos paplito po visą pasaulį iš šiaurės vakarų Indijos, iš kur buvo atvežtos į Artimuosius Rytus ir Šiaurės Afriką.

Pirmajame mūsų eros tūkstantmetyje prekybininkų ir keliautojų dėka citrinmedžiai užplūdo Viduržemio jūrą ir buvo pradėti auginti Egipte bei Kinijoje.

Viduramžių gydytojai tikėjo, kad citrinos gali išgydyti marą, taip pat neutralizuoti gyvatės nuodus.

Rytų medicina citriną laikė puikiu vaistu nuo plaučių, širdies ligų ir geltos. Citrinos rūgštis buvo siūloma nuo skorbuto.

Taip pat buvo tikima, kad citrinos turi būti naudingos nėščioms moterims, kenčiančioms nuo rytinio pykinimo.

Šiandien citrinos žinomos kaip vaistas nuo peršalimo ir gripo, nes vos dviejuose šaukštuose citrinų sulčių yra pusė vitamino C paros normos.

Vanduo su citrina.

Citrinų kalorijos ir maistinė vertė

Citrinose yra: kalorijų, baltymų, riebalų, angliavandenių ir maistinių skaidulų.

100 g citrinos turi

kalorijų – 29 kcal;

baltymų – 1,1 g;

riebalų – 0,3 g;

angliavandenių – 9,3 g;

maistinių skaidulų – 2,8 g.

Privalumai: 6 sveikatai naudingos medžiagos

100 g citrinos turi pusę vitamino C, kuris padeda sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką, paros normos.

Citrinose gausu vitaminų C, A, B1 ir B2. Jų žievelėse yra eterinio aliejaus, pasižyminčio stipriomis baktericidinėmis savybėmis, ir flavonoidų – natūralių antioksidantų.

Pažvelkime atidžiau, kuo būtent naudingi šie vaisiai.

1. Mažina širdies smūgio riziką

100 g citrinos yra pusė vitamino C paros normos, kuris padeda sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Tokiomis pačiomis savybėmis pasižymi ir vaisiuose esančios skaidulos bei augaliniai junginiai.

Be to, citrinose esančios skaidulos ir augaliniai junginiai mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Citrina

2. Padeda kontroliuoti savo svorį

Citrina dažnai rekomenduojama kaip produktas, padedantis numesti svorio. Tačiau kol kas jokie tyrimai nepatvirtino, kad ji padeda žmonėms numesti papildomus kilogramus.

Teigiama, kad citrinos padeda išvengti svorio augimo.

Jose yra polifenolių, kurie veikia kaip prebiotikai, stimuliuoja naudingas bakterijas ir spartina riebalų skaidymą.

O ypač daug polifenolių, padedančių stebėti svorį, yra vaisių žievelėse.

3. Apsaugo nuo inkstų akmenų

Inkstų akmenys – tai kietos mineralų ir druskų sankaupos. Tai liga, pasižyminti didele pasikartojimo tikimybe.

Citrinos rūgštis padeda sumažinti jų susidarymo riziką, nes iš netirpių druskų išstumia kalcį.

Tyrimai rodo, kad vos 125 ml citrinų sulčių per dieną gerokai sumažina pasikartojančių inkstų akmenų susidarymo riziką.

4. Apsaugo nuo mažakraujystės

Citrinose yra mažai geležies, tačiau jos padeda organizmui pasisavinti neheminę geležį iš augalinio maisto.

Neheminė geležis nedidina hemoglobino kiekio kraujyje ir jos yra, pavyzdžiui, neskaldytuose grūduose, riešutuose, sėklose, ankštinėse daržovėse, pupelėse ir lapiniuose žalumynuose.

5. Mažina vėžio riziką

Keletas mokslinių tyrimų parodė, kad žmonės, kurie valgo daugiau citrinų, rečiau serga vėžiu.

Mokslininkų teigimu, daugelis citrusiniuose vaisiuose esančių augalų junginių veiksmingai apsaugo nuo vėžio. Tačiau šie rezultatai buvo gauti atliekant eksperimentus su gyvūnais, todėl juos reikia toliau tirti.

6. Gerina virškinimą

Citrinose yra nevirškinamų maistinių skaidulų (pektino), kurios surenka toksines medžiagas nuo žarnyno sienelių ir pašalina jas iš organizmo.

Vartojant maisto produktus, kuriuose yra pektino, normalizuojasi medžiagų apykaita ir gerėja virškinimas. Tačiau šios naudingos citrinų savybės nepastebi tie, kurie jų sultis geria be minkštimo, kuriame yra ląstelienos.

Kenkia: svarbios kontraindikacijos

Prieš įtraukdami citriną į savo kasdienį racioną, turėtumėte sužinoti viską apie jos kontraindikacijas ir galimą šio vaisiaus žalą sveikatai.

Citrinos nerekomenduojama vartoti nėščiosioms, maitinančioms krūtimi, vaikams iki trejų metų ir žmonėms, alergiškiems citrusiniams vaisiams, taip pat tiems, kurie anksčiau sirgo padidėjusio rūgštingumo gastritu, pepsine opalige, pankreatitu ar turėjo problemų su dantų emaliu.

Citrinų rūgštis balina dantis, tačiau ji yra agresyvi.

Pernelyg didelis citrinos vartojimas dėl didelio rūgšties kiekio gali sukelti alerginę reakciją, sudirginti virškinamojo trakto gleivinę ir sukelti jos uždegimą.

Be to, vitamino C perteklius organizme neįsisavinamas, todėl per didelis citrinų vartojimas ligos metu ne tik neturi prasmės, bet gali būti žalingas.

Taip pat reikėtų nepamiršti, kad citrinų vartojimas kartu su kai kuriais antibiotikais mažina jų veiksmingumą ir skatina kenksmingų netirpių kompleksų susidarymą.“

Kaip tinkamai valgyti citrinas

Citrina gerai dera su daržovėmis, todėl labai naudinga jos sultis naudoti kaip salotų padažą arba žuvies skoniui pagerinti.

Citrinos unikalumą lemia jos sudėtis. Ji gerai dera su daržovėmis, todėl labai naudinga jos sultis naudoti kaip salotų padažą arba žuvies skoniui pagerinti.

Dviejuose valgomuosiuose šaukštuose citrinos sulčių yra pusė vitamino C paros normos.

Tačiau, kai citrinų sulčių dedama į arbatą ar kavą, gėrimą būtina vartoti šiltą, o ne karštą, kad būtų išsaugotos visos naudingosios vaisiaus savybės.

Vakaro valandomis nepatartina valgyti citrinos su mėsa ir žuvimi, kad nesustiprėtų rūgimo procesas žarnyne.

Kaip virti citriną: šefo patarimai

Naudokite citrinų sultis kaip salotų padažą: galite tiesiog sumaišyti jas su alyvuogių aliejumi, apšlakstyti jomis žuvį arba gardinti.

Citrinoje gausu kalio, kalcio, geležies, magnio, cinko ir fosforo, taip pat B grupės vitaminų.

Tačiau jų galima rasti ir kituose vaisiuose bei daržovėse.

Be to, citrinose yra D-limoneno – junginio, kuris laikomas priešvėžiniu. Jis taip pat gerina virškinamojo trakto veiklą ir šalina toksinus.

Kaip vartoti citrinas? Gera idėja – kartą per dieną kramtyti keletą citrinos griežinėlių su žievele.

Ne tuščiu skrandžiu, o valgio metu.

Jei vaisius atrodo per rūgštus, naudokite jo sultis.

Per pietus sultis naudokite kaip salotų padažo dalį: galite tiesiog sumaišyti su alyvuogių aliejumi, citrina užpilti žuvį ar garnyrą.

Tačiau nenurašykite ir žievelės. Įtarkuokite ją į salotas arba patiekdami pabarstykite ant žuvies ar mėsos.

Šis aštrus itališkas skonis būtų puikus pagardas.