Anot specialistės, netaisyklingą laikyseną galime pastebėti neutralioje kūno padėtyje. Apie tai mums praneša išryškėjantys kūno linkiai, kartais pastebimas ir pakeltas petys ar palenkta galva. Visa tai silpnina arba įtempia raumenis, dėl ko išsivysto netaisyklinga laikysena.

Besidomintiems, kaip padėti savo vaikui išvengti netaisyklingos laikysenos, G. Jarukaitė pataria: „Vaikai daug sėdi prie kompiuterių, telefonų, todėl reikėtų atkreipti dėmesį kaip jie sėdi“.

Reikėtų atkreipti dėmesį, kad tiek stalas, tiek kėdė stovėtų ergonomiškai. Tai svarbu ir žmogaus stuburo slanksteliams, ir kraujo apytakos procesams, ir, žinoma, laikysenai.

„Vaikai turi sėdėti išsitiesę, pečiai neturi būti suapvalėję. Galva pakelta, ekranas turi aiškiai matytis tiesiai“, – teigia kinezaterapeutė.

Labai svarbi ir kojų padėtis: kojos turėtų būti pastatytos devyniasdešimt laipsnių kampu, pėdos ne ištiestos, o tvirtai stovinčios ant žemės. Tokie paprasti bei įpročiu galintys tapti žingsniai, gali padėti išsaugoti taisyklingą vaiko laikyseną.

Svarbu atkreipti dėmesį ir į mokyklines kuprines. Anot G. Jarukaitės, kuprinių dirželiai turi būti platesni, kad visas svoris būtų paskirstytas. Kuprinė turi būti nešiojama ne ant vieno, o ant abiejų pečių, o jos svoris neturėtų siekti 10–15 proc. viso kūno svorio.

Tam, kad vaiko laikysena būtų pasirūpinta visapusiškai, svarbu į rutiną įtraukti ir sportą.

„Vaikai sportuoti turėtų kiekvieną dieną, jei įmanoma, pasidaryti mankštą. Kada reguliariai daromi pratimai, tada išlaikoma taisyklinga laikysena“, – teigia specialistė.

Įprasta laikysena ir lordozė

Kasdien užtektų mankštai skirti mažiausiai 10 minučių, jos metu atliekant bent penkis skirtingus pratimus. G. Jarukaitė dalinasi ir jų pavyzdžiais:

Pratimas atsistojus: rankas ištiesti delnais į viršų ir prie stuburo suvedinėti mentes. Rankos turi išplatėti, bet ne per daug – tik kad mentės prisitrauktų prie stuburo.

Tempimo pratimas: galva lenkiame žemyn, į šoną, ją pamažu spaudžiame, o kitą ranką laikome už nugaros. Pakartoti ir į vieną, ir į kitą pusę.

Vaikų laikysenai apsaugoti: atsistojame prie sienos – nugara tiesi, pakaušis priglaustas prie sienos. Su rankų pagalba spaudžiame smakrą žemyn, tempiame kaklo raumenis. Padarius dešimt kartų galima likti tokioje pačioje pozicijoje ir tiesias rankas kilnoti aukštyn.

Apatinei nugaros daliai: atsigulame ant žemės, nugarą prispaudžiame prie grindų ir keliame dubenį aukštyn. Dešimt kartų po tris kartus.

Darydami tokius pratimus kasdien, galime padėti vaikams išsaugoti taisyklingą laikyseną.

Visą LNK laidos siužetą galite pamatyti čia: