Sveikatos ir sveikos gyvensenos laidoje „Sveikas rytojus“ kalbėjusi tauragiškė Salomėja Vitkauskienė ne vienerius metus mynė gydytojų kabinėtų slenksčius, tačiau pastebimų būdų nutukimui įveikti nerado, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Kaip pasakojo 58-erių S. Vitkauskienė, svoris pamažu pradėjo didėti po trisdešimtmečio.

„Iki 30-ties metų mes visos trys seserys buvome lieknos, tačiau po 30 metų pastebėjome, kad priaugome svorio. Vieną dieną pajutau, kad mano svoris artėja link triženklio skaičiaus... Tuomet ėmiausi labai didelių ir drastiškų pokyčių – pradėjau laikytis dietų. Deja, pasilaikiusi dietos, pastebėjau, kad po poros ar trijų mėnesių tas svoris atgal grįždavo trigubai“, – asmenine istorija dalinosi S. Vitkauskienė.

Norėdama išsiaiškinti svorio didėjimo priežastis, Salomėja lankėsi pas įvairius specialistus, tačiau tokie vizitai buvo nesėkmingi.

„Teko lankytis ir pas endokrinologą bei ten ieškoti svorio didėjimo priežasčių. Atlikus tiek skydliaukės, tiek širdies tyrimus paaiškėjo, kad esami rodikliai svoriui įtakos nedaro“, –pasakojo Salomėja.

Laidoje moteris atviravo, kad svorio didėjimas buvo iš dalies susijęs ir su netinkama mityba.

„Niekuomet labai daug nevalgydavau, tačiau turėjau labai didelį potraukį saldumynams. Dėl to, manau, per 2 metus priaugau apie 20 kilogramų. Taip pat mane pradėjo kamuoti ir skrandžio problemos. Buvo padidėjęs skrandžio rūgštingumas, kurį gydžiausi vartodama vaistus. Kol juos gerdavau, viskas būdavo gerai, tačiau jei tik kažką ne taip suvalgydavau, viskas prasidėdavo nuo pradžių“, – pasakojo S. Vitkauskienė.

Norėdama atsikratyti papildomų kilogramų moteris ryžosi pradėti sportuoti, tačiau toks bandymas taip pat buvo nesėkmingas, o tik dar labiau pablogino jau esamą sveikatos būklę.

„Mėginau eiti į sporto salę, bet ten man nelabai sekėsi. Prie visų turimų bėdų prisidėjo ir pakilęs kraujo spaudimas. Įtraukiau save vėl į tą patį ratą. Dėl pakilusio kraujo spaudimo teko lankytis pas gydytoją. Tuomet pasakiau sau, kad reikia sustoti“, – prisiminimais dalinosi moteris.

Sveikatą išgelbėjusiu įvykiu Salomėjos gyvenime tapo laiku socialiniuose tinkluose aptiktas sveikatą puoselėjantis produktas.

„Kartą Facebooke pamačiau įrašą apie funkcinį maistą. Nusprendžiau apie jį pasidomėti daugiau. Panagrinėjus sudėtį pamačiau, kad daug sudedamųjų produkto dalių aš jau naudoju, tačiau atskirai. Naudojau ir baltojo gysločio sėklų luobeles, ir imbierą, ir linų sėmenis. Tačiau naudojant pavieniui ir tarpusavyje nesuderintus produktus atskirai, rezultato nebuvo“, – kalbėjo S. Vitkauskienė.

Sudominta produkto sudėties, Salomėja nusprendė sudalyvauti ir mokslininko, funkcinio maisto kūrėjo Manto Jakimavičiaus rengiamame sveikatinimo projekte, kurio metu dalyviai vartoja būtent tą patį pašnekovės atrastą funkcinį maistą.

Kaip teigė moteris, projekto metu vartojamas produktas padėjo jai pasiekti neįtikėtinų rezultatų – ne tik atsikratyti papildomų kilogramų, bet ir išspręsti anksčiau kamavusias sveikatos problemas.

Laidoje apie antsvorį ir jo atsiradimo priežastis kalbėjusi Kauno miesto poliklinikos Šančių padalinio gydytoja endokrinologė Rita Šulcaitė teigė, svorio padidėjimą gali išprovokuoti ir tam tikros jau turimos ligos.

Rita Šulcaitė

„Labai didelė dalis pacientų atvyksta kamuojami nevilties, kad jiems nepavyksta sumažinti kūno svorio. Norint sužinoti didelio svorio priežastis, turime įvertinti, ar pacientas neturi kokios rimtos somatinės patologijos, kuri būtent ir įtakoja tą svorio augimą. Svorio didėjimas yra labai susijęs su ligomis, pavyzdžiui, vidurių užkietėjimu ar virškinimo sutrikimais.

Tiriant pacientą, ieškoma jo svorio padidėjimo priežasčių atmetant, pavyzdžiui, širdies kraujagyslių ligas. Jei žmogus turi tokių problemų, jis mažai juda, dažnai dėl širdies nepakankamumo negali turėti didesnio fizinio krūvio. Kita dalis pacientų gali būti po stuburo traumų, sąnarių persodinimo operacijų ar tiesiog daug laiko praleidžia dirbdami prie kompiuterio.

Besiaiškinant nutukimo priežastis svarbu ištirti endokrinines ligas – skydliaukės funkcijų ar hormonų sutrikimus. Taip pat prie svorio padidėjimo gali prisidėti ir storžarnės sindromo liga, divertikuliozė, žarnyno uždegiminės ligos, kurios sąlygoja būtent vidurių užkietėjimą“, – pasakojo gydytoja R. Šulcaitė.

Endokrinologė pasakojo, jog pakitimai žarnyne gali būti viena pagrindinių priežasčių, dėl kurių ne tik ima kamuoti sveikatos problemos, bet ir didėti svoris.

„Niekas nenori kalbėti apie žarnyną, pacientams tai yra nepatogu. Tačiau tai yra vienas pagrindinių žmogaus organų. Jeigu žarnynas nustoja tinkamai funkcionuoti, ima pilti prakaitas, gali atsirasti širdies permušimai, nerimas, nemiga. Jeigu žarnynas netuščias, neapsivalęs, į tai praktiškai sureaguoja visas kūnas. Tokias priežastis reikia būtinai gydyti, tačiau ir pats žmogus turi norėti sau padėti“, – apie žarnyno sukeliamas problemas pasakojo specialistė.

Kalbėdama apie antsvorio sprendimo būdus, gydytoja R. Šulcaitė pastebėjo, kad pacientai ne retai ima sau taikyti organizmui žalingas dietas.

„Dabar dietos labai madingos. Problema yra ta, kad žmogus stebi socialinius tinklus, vadovaujasi ten randamomis dietomis ir nepasitaręs su gydytoju bando aklai jas vykdyti. Visuomet sakiau, kad organizmas dažnai pats pasako, ko jam labiausiai reikia, bet reikia žmogui ir pačiam į save įsiklausyti“, – kalbėjo endokrinologė.

Anot specialistės, įveikti atsiradusias sveikatos problemas ir atsikratyti papildomų kilogramų gali padėti keli efektyvūs būdai.

„Jei norime numesti svorio, svarbu yra pakeisti gyvenimo būdą. Taip pat labai svarbu išsivalyti žarnyną nuo jau susikaupusių toksinų, maisto pertekliaus, tam, kad organizmą priverstume gaminti energiją iš jau turimų maisto medžiagų. Tuomet svoris turėtų mažėti. Taip pat labai svarbu yra laiku tuštintis. Tai padėti padaryti gali daug priemonių, kurias žmogus be ypatingų įspėjimų gali lengvai naudoti ir pats“, – pasakojo gydytoja.

Kaip teigė pašnekovė, tokių priemonių naudojimas yra veiksmingas ir gali pagerinti žarnyno veiklą, nes patekusios į organizmą jos atlieka net kelias svarbias funkcijas.

„Sutinku pacientų, kurie atranda Lietuvoje sukurtą augalinį funkcinį maistą. Naudojamas produktas padidina žarnyno turinį, išplėsdamas virškinamojo trakto sieneles, bet tuo pačiu slopindamas alkio centrus. Toks funkcinis maistas suskystina žarnyno turinį, absorbuoja ten jau susikaupusius darinius, ir tiesiog palengvina žarnyno turinio pasišalinimą, tuo pačiu jį apvalydamas“, – kalbėjo gydytoja R. Šulcaitė.

Sveikatos ir sveikos gyvensenos laida – sekmadieniais, 12 val. per TV8 televiziją!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją