Kodėl ne kuo daugiau, tuo geriau? Nes visi meluoja, tyrimai irgi. Galimo klaidingai teigiamo ar klaidingai neigiamo atsakymo tikimybė svyruoja nuo kelių iki keliasdešimt procentų. Todėl kuo daugiau tyrimų, tuo daugiau nerimo ir pinigų, arba apgaulingo ramybės jausmo (priklausomai nuo to, į kurią pusę klystama).

Nenorime leisti pinigų – atlikime visus PSDF garantuotus tyrimus, taip vadinamas „programas“. Ten nemažai diskriminacijos pagal lytį ir amžių, nemažai kvailos biurokratijos, bet tai yra būtinas ir privalomas minimumas kiekvienam. O ką ir kam verta atlikti daugiau?

„Bendri“ tyrimai – bendras kraujo ir bendras šlapimo tyrimas. Būtini visada. Beveik visada turi kelis nukrypimus ir „pliusiukus“ „minusiukus“ prie rezultatų, nes turi pakankamai nemažai įvairių dėmenų. Nedaug nustato ligų tiesiogiai patys, bet dažniausiai yra būtini kitų tyrimų klinikiniam vertinimui – parodo bendrą organizmo reakciją į kažkokį vystantį ar vykusį procesą.

Gliukozė. Pigus tyrimas, parodo momentinę gliukozės koncentraciją, todėl atliekamas ne tik nevalgius, bet ir negėrus nei giros, nei kavos su pienu, nei kombučos ne tik iš ryto, bet ir ištroškus naktį prieš tyrimą. Patartinas visiems, o kartą per metus–pusmetį būtinas turintiems antsvorio, diabeto atvejų šeimoje, padidinto kraujospūdžio ir didelio pilvo savininkams. Gliukozės tyrimo pusbrolis – glikuotas hemoglobinas, parodo gliukozės vidurkį per paskutinius 2–3 mėnesius. Nėra prasmės daryti nesant gliukozės padidėjimo įtarimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją