Daktaras pastebėjo, kad daugybė tyrimų rodo: Lietuvos gyventojai ir taip suvartoja per daug riebalų, riebios mėsos. Todėl kiekvienam lietuviui verta bent porą dienų per savaitę atsisakyti gyvulinės kilmės produktų.

„Tai būtų labai gerai mūsų sveikatai. Mes žinome, kad Lietuvoje, kuri nėra išimtis visoje Europoje, daugybė žmonių kenčia nuo širdies ir kraujagyslių ligų, padidėjusio cholesterolio, taip pat – mažo tankio lipoproteinų, tai yra – „blogojo“ cholesterolio. Viena iš priežasčių, kodėl cholesterolis mėgsta taip dažnai kilti – gausus riebios mėsos ir įvairiausių iš jos pagamintų pusfabrikačių vartojimas“, – konstatavo daktaras A. Sujeta.

Anot jo, kartais trumpai atsisakyti mėsos tikrai nėra blogai – taip bus tik geriau.

Kartu laidos pašnekovas pastebėjo, kad nėra nė vieno universalaus produkto, kuris atstotų visus kitus, jeigu jų atsisakytume.

„Sakykime, mėsoje yra labai svarbių aminorūgščių. Baltymų struktūra sudaryta iš aminorūgščių.

Su mėsa mes gauname tokių aminorūgščių, kaip leucinas, metioninas, kurios būtinos mūsų kūno raumenims, svarbiausiems baltymams, taip pat hemoglobinui – jis yra esminis elementas, padedantis pernešti deguonį, ir taip toliau.

Jeigu nekalbėtume apie ilgus tarpus be mėsos, jai pakaitalų nereikia. Bet, jeigu žmogus vis dėlto nusprendžia tapti vegetaru, tai jam į savo mitybos racioną reikėtų įtraukti juodųjų pupelių, daugiau ankštinių produktų, tai yra daugiau tų produktų, kurie turi pilną aminorūgščių spektrą, galbūt genetiškai nemodifikuotų sojų.

Vėlgi, svarbus klausimas: ar nevalgantis mėsos žmogus vartoja kiaušinius ar produktus. Jeigu vartojami kiaušiniai ir žuvis, tai didelės problemos tikrai nėra. Tada lieka tik keli maisto papildai, kuriuos galima rekomenduoti daugeliui žmonių: D vitaminas, kas tinka ir mėsėdžiams, ir nemėsėdžiams, taip pat B grupės vitaminas B12, kurio kai kuriais atvejais mūsų žarnynas pagamina šiek tiek mažiau. Ir viskas“, – sakė daktaras A. Sujeta.

Vis tik, anot specialisto, veganams, kurie visiškai nevartoja jokių gyvulinės kilmės produktų, reikėtų taikyti ne tik mitybos intervencijas, bet ir tam tikrą maisto papildų vartojimo strategiją, tam kad ilgainiui nekiltų sveikatos problemų.

Viduržemio jūros dieta

Daktaras A. Sujeta atkreipė dėmesį, kad viena sveikiausių mitybos strategijų pasaulyje yra Viduržemio jūros dieta. Antroje vietoje – vadinama DASH dieta (dietinės mitybos planas, sergantiems hipertenzija, – red. past.).

Abiejose jose dominuoja mažesnis gyvulinės kilmės mėsos vartojimas ir daugiau alyvuogių aliejaus, omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių, riešutų, ankštinių produktų ir taip toliau.

„Trečioje vietoje yra ne ką prastesnė vadinamoji „flexiterian diet“, lietuviškai aš ją vadinu „lanksčia vegetariška dieta“, kuomet iš tiesų žmogus kartą per 10 dienų gali sau leisti suvartoti šiek tiek mėsos ir tame nėra nieko baisaus“, – patarė A. Sujeta.

Daktaras atkreipė dėmesį, kad šiandien Lietuvoje ir daugelyje išsivysčiusių pasaulio valstybių yra labai platus spektras veganiškų ir vegetariškų patiekalų, kurie imituoja mėsą.

„Tikriausiai, vienas artimiausių ir puikiai pažįstamų yra sojos paplotėliai, mėsos pakaitalai ir taip toliau. Aišku, jais taip pat piktnaudžiauti nereikėtų, nes tai dažniausiai yra nenatūralus produktas. Reikėtų paskaityti jų sudėtį“, – įspėjo A. Sujeta.

iš sveikų produktų specialistas išskyrė žuvį.

Receptų receptai. 2 sezonas, 27 serija: kepta žuvis su citrusais

Žuvis yra vienas iš tų produktų, kuris puikiai gali mums atstoti mėsą, tik patarčiau labiau atkreipti dėmesį į upinę žuvį tam, kad išvengtume sunkiųjų metalų pertekliaus, kurie labai dažnai aptinkami jūrinėse žuvyse“, – patarė laidos dalyvis.

Kartu A. Sujeta priminė, kad rūkyta, perdirbta mėsa turi reikšmingą poveikį onkologinėms žarnyno ligoms atsirasti, bet, retai suvalgant šių produktų esą nieko baisaus neatsitiks.

Kalbėdamas apie pasninką, A. Sujeta sakė: „Kai žmogus ilgesnį laiką nevartoja daug kalorijų ar vartoja jų labai mažai, pradeda „degti“, kitaip tariant – oksiduotis mūsų senieji gerieji riebalai. To proceso metu išsiskiria daug įdomių dalelių. Vienos iš jų vadinamos ketonais, ypatingai vienas ketonas – betahidroksibutiratas, kuris, pasirodo, teigiamai veikia mūsų galvos smegenis, prisideda prie kūno optimizacijos proceso, žmogus tampa ramesnis – veikia simpatinė ir parasimpatinė vegetacinės nervų sistemos dalys. Kai mes tai darome natūraliai arba nenatūraliai, pvz., Didįjį Penktadienį nevalgydami mėsos, mes taip pat gauname šias naudas“, – sakė daktaras A. Sujeta.

Visą „Žinių radijo“ laidą „Ryto Espresso“ galite peržiūrėti čia: