„Kankindamas save tokiomis drastiškomis priemonėmis, žmogus nualina organizmą ir priverčia patirti didžiulį šoką. Reakcija į tai – individuali, tačiau įmanoma išskirti dažniausiai pasireiškiančius negalavimus: gali atsirasti jėgų stoka, irzlumas ar medžiagų apykaitos sulėtėjimas, o dėl išbalansuotos žarnyno mikrofloros gali kamuoti virškinimo sutrikimai ir iš burnos sklindantis prastas burnos kvapas“, – aiškina V. Bečelytė.

Atsižvelgiant į tai, kad didžioji mūsų imuninės sistemos dalis yra žarnyne, sutrikus jo ekosistemai, silpsta ir imunitetas, o tokiu atveju didėja imlumas įvairias ligas sukeliantiems virusams ir bakterijoms.

„Dėl radikalaus svorio metimo gali atsirasti ir elektrolitų – organizmui itin svarbių mineralų – disbalansas, o tada grės širdies ritmo sutrikimai ar osteoporozė, kuri gali išsivystyti dėl kalcio trūkumo, neigiamai paveikiančio kaulų masę. Išbalansuojami ne tik mineralai, bet ir hormonai, dėl to moteris gali varginti sutrikęs mėnesinių ciklas ar depresijos simptomai“, – įspėja vaistininkė.

Lieknėjimas

Ji tęsia, kad drastiškų dietų sukeltas badavimas ypač pavojingas paauglystėje, nes jis gali baigtis anoreksija. Dėl šio valgymo sutrikimo kenčia ir fizinė, ir emocinė sveikata, o laikui bėgant gali išsivystyti nevaisingumas, depresija, nemiga ir t.t.

„Yra ir daugiau rizikų, pavyzdžiui, vartojant iš nelicencijuotų vietų – nelegalių interneto ar turgaus platintojų – įsigytus preparatus, kurie užblokuoja pagumburyje esantį alkio centrą ir tokiu būdu slopina norą valgyti, gresia centrinės nervų sistemos pažeidimai. Dėl jų gali atsirasti miego sutrikimai, apatija ar kiti sustreikavusios emocinės sveikatos požymiai, kurių gydymui prireiks specialisto pagalbos“, – teigia V. Bečelytė.

Pataria, kaip svorį mesti sveikai

Optimaliu savo kūno svoriu reikėtų rūpintis ištisus metus – ne tik atėjus pavasariui, kai norisi įsisprausti į mažesnio dydžio drabužius, tačiau pataria, nuo ko reikėtų pradėti, nusprendus skirti dėmesį kūno linijoms.

Puoselėkite tinkamą maitinimosi kultūrą.

„Pirmiausia, labai svarbu savo dieną suplanuoti taip, kad joje būtų laiko pavalgyti bent 4 kartus, tai padės išvengti užkandžiavimo. Kiekvieno maitinimosi metu reikėtų suvartoti tiek maisto, kiek telpa į saują – tokia yra mūsų skrandžio talpa ir jos viršyti nerekomenduojama.

Pasirūpinkite įvairiu ir subalansuotu mitybos racionu – jame neturėtų trūkti vaisių, daržovių ir skaidulų (ląstelienos). Derinkite maistą ir vartokite jį tada, kai tam tinkamiausias laikas, pavyzdžiui, daug angliavandenių turinčius vaisius valgykite likus 2 valandoms iki pietų, o baltymus ir geruosius riebalus, pavyzdžiui, žuvį, – antroje dienos pusėje“, – pataria vaistininkė.

Būkite fiziškai aktyvūs.

„Sportas ne tik padeda sudeginti kalorijų perteklių, kuris lemia augantį svorį, bet ir greitina medžiagų apykaitą. Tačiau svarbu juo užsiimti tinkamai ir nepersistengti liejant prakaitą sporto salėje – pasirūpinkite tokiais fizinio aktyvumo krūviais, kuriuos toleruoja organizmas ir jų neviršykite“, – pataria V. Bečelytė.

Išbandykite papildomas priemones.

„Jeigu sunku pasirūpinti tokiu mitybos racionu, kuriame būtų daug skaidulų, galima vartoti jomis praturtintus natūralios kilmės maisto papildus, gerinančius virškinimą ir lengvinančius svorio reguliavimo procesą. Galima rinktis ir kompleksinius maisto papildus, kurių sudėtyje yra skaidulų, gyvųjų bakterijų kultūrų ir chromo – jie užtikrins normalią žarnyno mikroflorą ir medžiagų apykaitą“, – teigia vaistininkė.

Virškinimo sistema

V. Bečelytė priduria, kad yra ir kitų organizmui draugiškų kokybiškų preparatų, kuriuose esantys sudėtiniai augaliniai deriniai padės kontroliuoti svorį, alkio jausmą, potraukį saldumynams bei užtikrins reikiamą energijos lygį. Taip pat yra tokių natūralios sudėties preparatų, kurie padeda atlikti sveiką detoksikaciją – organizmo valymą – gerina kepenų veiklą ir žarnyno būklę.

Prisiminkite, svorį galima „mesti“ sveikai, tereikia vadovautis vaistininkės patarimais – tai padės išvengti žalos sveikatai ir leis džiaugtis gražiomis kūno linijomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją