Keptas maistas

Keptame maiste daug riebalų, jis gali sukelti viduriavimą. Sunkiai virškinami tiršti padažai, riebūs mėsos kepsniai, riebūs desertai irgi sunkiau virškinami, rašoma webd.com.

Rinkitės liesesnius padažus, o ne su sviestu ar grietinėle, mėsą kepkite orkaitėje ar apkepkite keptuvėje, negruzdinkite riebaluose.

Citrusiniai vaisiai

Citrusiniuose vaisiuose daug ląstelienos, jie yra rūgštūs, todėl gali sudirginti skrandį. Jei jaučiate, kad sunkiau virškina, nepadauginkite apelsinų, greipfrutų ar kitokių citrusinių vaisių.

Žarnynas

Dirbtiniai saldikliai

Nuo didelio kiekio sorbitolio ims raižyti pilvą, gali prasidėti viduriavimas. Tokios problemos galimos nuo bet kokių dirbtinių saldiklių.

Pvz., JAV maisto ir vaisto kontrolės administracija įspėja, kad per dieną suvartojant 50 g ar daugiau sorbitolio, gali paleisti vidurius; tiesa, yra duomenų, kad žmonėms kyla viduriavimas ir nuo mažesnio sorbitolio kiekio.

Saldikliai

Pernelyg didelis kiekis ląstelienos

Daug lėtai įsisavinamų angliavandenių turintys maisto produktai, kaip antai, viso grūdo miltų gaminiai, daržovės, sveika virškinimo sistemai. Tačiau suvalgius didoką tokių maisto produktų kiekį, gana stipriai apkraunama virškinimo sistema. Rezultatas: pilvo pūtimas, dujos. Patartina palaipsniui didinti vartojamos ląstelienos kiekį.

Pupelės

Pupose gausu baltymų, ląstelienos, tiesa, yra ir sunkiai virškinamų cukrų, kuris skatina dujų kaupimąsi pilve ir gali sukelti dieglių. Žmogaus organizme nėra šiuos cukrus skaidančių fermentų, juos virškina žarnyno bakterijos, o šio proceso metu ir susidaro dujų.

Pašalinkite dalį cukrų: džiovintas pupeles pamerkite keturioms valandos, tą vandenį nupilkite, užpilkite nauju vandeniu ir tada virkite.

Šparaginės pupelės

Kopūstinės daržovės

Brokoliuose, kopūstuose ir kt. kopūstinėse daržovėse yra tų pačių cukrų kaip ir pupelėse (nuo kurių kaupiasi dujos).

Dėl didelio kiekio ląstelienos kopūstinės daržovės sunkiau virškinamos. Skrandžiui lengviau virškinti termiškai apdorotas kopūstines daržoves (ne žalias).

Fruktozė

Kai kurių žmonių organizmas sunkiau virškina gazuotus gėrimus, saldainius, vaisių sultis ir kepinius, saldintus fruktoze, jiems galimas pilvo pūtimas, diegliai, netgi viduriavimas.

Aštrus maistas

Po aštraus maisto kai kuriems žmonėms sutrinka virškinimas arba prasideda vadinamasis rėmens graužimas. Tyrimų duomenimis, dirgina kapsaicinas – medžiaga, kurios yra aitriosiose paprikose.

Prieskoniai

Pieno produktai

Jeigu pastebėjote, kad nuo pieno produktų jums pučia pilvą, paleidžia vidurius, tikėtina, kad jūsų organizmas netoleruoja laktozės. Tai reiškia, kad jūsų organizmas negamina fermento, kuris virškina piene ir pieno produktuose esantį cukrų.

Tokiu atveju venkite pieno produktų arba vartokite nereceptinių tablečių ar lašiukų su trūkstamu fermentu.

Žarnynas

Pipirmėtė

Pipirmėtė atpalaiduoja skrandžio viršuje esančius raumenis, todėl maistas vėl patenka į stemplę. Taip prasideda gastroezofaginis refliuksas. Refliuksą sukelia ir kava, šokoladas.

Sveikatos srities ekspertų teigimu, nuo refliukso apsisaugosite, palaikydami sveiką kūno svorį, valgydami mažesnėmis porcijomis, naudinga pavalgius trumpam prigulti. Ir, žinoma, stebėkite, kokie produktai jums kenkia bei venkite jų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)