„Botoksas yra raukšlių kaktos arba žąsų kojelių srityje stabdymas. Tai yra atpalaidavimas. Hialuronas yra užpildas“, – LNK žinioms paaiškino grožio ir estetikos centro „Okeanija“ direktorė Rimantė Žiemelytė.

Lietuviai nuo pasaulinių tendencijų neatsilieka, bet lygiai taip pat būna ir persistengę.

„Turime ir perdėtai išpūstas lūpas ar didžiulius skruostus, apvalius veidus, tarp taip vadinamus „pagalvės veidu“, „sušalusį“ be emocijų veidą nuo perdėtų botulio injekcijų. Tokių procedūrų poreikis paskutiniu metu yra didžiulis“, – pastebėjo Santaros klinikų Dermatovenerologijos centro vadovas Tadas Raudonis.

Tadas Raudonis

Idealiai atlikta procedūra neturėtų būti pastebima. Vis dėlto kai kurių toks ir tikslas, kad matytųsi iš tolo. Tai tampa priklausomybe.

„Žmogus įsivaizduoja, kad vieną dieną gali susileisti, kitą išsitirpdyti ir jam pagal nuotaiką kartais būna dažni pokyčiai.

Nuosavas kūnas nėra nei bandymų poligonas, nei šiukšlių dėžė“, – įspėjo „DR klinikos“ plastinės rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas Dainius Balčiūnas.

Dainius Balčiūnas

Gydytojas T. Raudonis patarė planuojantiems leistis grožio injekcijas: „Reikėtų pasižiūrėti į žmogų, kuris tai daro ir pagal tai bandyti rinktis specialistą. Ne paslaptis – turime „specialisčių“, kurios atrodo išsipūtusios, kaip barbės ir dažniausiai net nėra gydytojos. Ir yra tam tikra dalis visuomenės, pacientų, kurie tokio vaizdo ir nori“.

Tai, kad procedūras atlieka ne gydytojas, yra rizikinga ir neteisėta. Pasekmės gali būti drastiškos: nuo mėlynių, randų, iki veido asimetrijos ar net apakimo.

„Kuo procedūra agresyvesnė ir didesnė, tuo ir rizika didesnė – čia kaip ir su kiekviena intervencija. O apie pasekmes visas pasaulis žino: nuo mažiausio paraudimo iki apakimo ir t. t.“, – vardijo gydytojas D. Balčiūnas.

Jam antrino kolega T. Raudonis: „Hialurono užpildai yra daug pavojingesni, kadangi jie sukuria tūrį ir netinkamai atliekant injekcijas galima sukelti kraujagyslės okliuziją, tai yra preparato suleidimą į arteriją. Tai gali sukelti veido odos nekrozę. Dažnai turime atvejų, kai pacientams tarp antakių ar nosyje atliktos injekcijos sukelia negyjančias opas ar randus veide“.

Akreditavimo tarnyba perspėja, kas tokias procedūras išvis gali atlikti.

Eglė Savulienė

„Grožio ir estetines paslaugas gali atlikti tik keturi gydytojai ir tik gydytojai: dermatovenerologas, plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas ir šiek tiek siauresne apimtimi burnos, veido ir žandikaulių bei veido žandikaulių chirurgai, kurie tas injekcijas gali atlikti veido ir kaklo srityse. Visi kiti specialistai tų paslaugų ir procedūrų teikti neturi teisės“, – patikslino Akreditavimo tarnybos Specialistų licencijavimo skyriaus vedėja Eglė Savulienė.

Advokatų kontoros „Sorainen“ advokatė Erika Žigutė sakė: „Botulino injekcijos arba plaukų persodinimo paslaugos yra laikomos estetinės chirurgijos paslaugomis, kurioms teikti reikalinga sveikatos priežiūros įstaigos licencija, kitaip tariant – tik sveikatos priežiūros įstaiga tokias paslaugas gali teikti“.

Erika Žigutė

Patys gydytojai sako, kad, kol nebus griežtesnio reguliavimo, dalis ir toliau kentės. O tai įrodyti gali būti nelengva.

„Gali pasitaikyti, kad paslaugą suteiks ne gydytojas profesionalas Šiuo atveju bus visai kitas mechanizmas – eisime į teismą ir įrodinėsime, kokia buvo žala“, – paaiškino advokatas Edvinas Meškys.

Edvinas Meškys

Dažnai tokie pseudospecialistai būna baigę tik kelių dienų kursus.

„Mes galime surašyti jam administracinio nusižengimo protokolą ir skirti baudą. Tokiu atveju žmogui vienintelis kelias yra kreiptis į teismą. Baudos yra nuo 600 iki 1140 eurų“, – sakė E. Savulienė.

Gydytojas T. Raudonis įsitikinęs: „Šiuo metu Lietuvoje teisnė sistema yra ganėtinai prasta šiuo klausimu, nes visi šie specialistai daugiausia gali gauti baudą iki, man atrodo, 1000 eurų. Dažno specialisto tai yra 1–2 dienų atlyginimas. Jiems tą baudą susimokėti yra niekas“.

Jeigu paslaugą atliko gydytojas, galima kreiptis į Pacientų sveikatai padarytos žalos komisiją, tačiau skundai nebūna dažni.

Visą LNK Žinių reportažą galite pamatyti čia: