Pastaruoju metu intaveninės vitaminų lašelinės vis populiaresnės. Jos plačiai reklamuojamos ir per nuomonės formuotojus, kurie pasakoja, kad pajautę beprasidedantį peršalimą, nuovargį ar tiesiog po sunkios savaitės nuvyksta į kliniką, kurioje juos labai greitai „atstato“. Tokiomis reklamomis susižavėję žmonės taip pat puola registruotis vitaminų terapijai ir, sumokėję nuo kelių dešimčių iki poros šimtų eurų, tikisi, kad sveikata kaip mat pagerės.

Visgi gydytojai taip naudojamoms lašelinėms nepritaria ir perspėja, kad po jų galima prisidaryti daugiau žalos nei naudos.

Efektas – trumpalaikis

„InMedica“ klinikos šeimos gydytoja Greta Rimkienė „Delfi“ pasakojo, kad tokios vitaminų terapijos tapo itin populiarios dėl reklamos.

Greta Rimkienė

„Reklamose skelbiama, kad lašelinė padidins energiją, sustiprins imunitetą, padidės žmogaus budrumas. Visgi reikėtų į šią terapiją pažvelgti objektyviai, nes maisto medžiagas gauti tokiu būdu nėra norma. Žmogus turi valgyti, gerti skysčius, kol veikia jo žarnynas“, – kalbėjo gydytoja.

Kadangi maistinės medžiagos gaunamos tiesiogiai į veną, efektas, pasak gydytojos, būna tikrai trumpalaikis. Vienos medžiagos užsilaiko, kitos pasišalina greičiau, o kai kurios gali kauptis organizme. Pavyzdžiui, vitamino C perteklius pasišalina su šlapimu, tačiau kai kurie vitaminai kaupiasi ir sukelia perdozavimo riziką.

Kyla pavojus perdozuoti ar gauti infekciją

Viena iš grėsmių, vitaminus lašinant į veną, yra alerginės reakcijos.

„Pacientas gali nė nežinoti, kad yra alergiškas tam tikriems vitaminams ar sudedamosioms lašelinės dalims. Buvo atvejis, kai pacientei nežinant suleido deksametazono, kuris stipriai veikia kraujotaką, gliukozę, visą organizmą, turi tiesioginį poveikį organų sistemoms. Taigi, kartais žmonės net nežino, ką jiems suleidžia“, – sakė G. Rimkienė.

Antra grėsmė – galimos infekcijos. Pasak pašnekovės, kateteris yra puikus kelias infekcijai patekti į kūną.

„Jei procedūra atlikta netinkamai, kateterio įvedimą atlieka ne slaugytoja, gali įvykti infekcija. Kyla pavojus ir žmonėms, kurie serga tam tikromis ligomis, pavyzdžiui, inkstų, širdies nepakankamumu, kurie turi aukštą kraujo spaudimą.

Kyla ir skysčių pertekliaus tikimybė, gali įvykti plaučių edema. Man pačiai yra tekę matyti, kai žmogui po lašelinės ir skysčių pertekliaus išsivystė plaučių edema, ir išeitis nebuvo džiuginanti“, – kalbėjo šeimos gydytoja.

Lašelinė

Negana to, gresia ir vitaminų perteklius. Pasak gydytojos, tokių atvejų tikrai pasitaiko, ypač su B grupės vitaminais.

„Pavyzdžiui tie, kurie skundžiasi nugaros skausmais, kartais ne vieną mėnesį vartoja B grupės vitaminus, dar susileidžia kokią lašelinę. Esu turėjusi kelis atvejus, kai žmonės perdozavo šių vitaminų. Atsirado panašūs simptomai į vitaminų trūkumą, todėl žmogus vis papildomai juos lašindavo, leisdavosi. Paskui padarėme kraujo tyrimą ir pamatėme, kad yra perdozavimas“, – sakė G. Rimkienė.

Kai kuriais atvejais tokios lašelinės pateisinamos

Visgi, pasak gydytojos, kai kuriais atvejais lašelinės su mikroelementais ir vitaminais tikrai reikalingos. Pašnekovės teigimu, vienas iš tokių atvejų – kai lašinami tie vitaminai ar mikroelementai, kurių trūksta, o su vitaminais ar papildais neįmanoma jų greitai papildyti.

„Taip pat galima lašinti žmonėms, kurie turi žarnyno ligą, kuriems sunku pasisavinti maistines medžiagas per žarnyną, arba po operacijos sunku tai padaryti. Galima lašinti lašelines, kai yra didelis kalio trūkumas, tačiau tik kritiniais atvejais. Anemijos, geležies stokos mažakraujystės atveju galima lašinti geležies preparatus, bet taip pat tik po tyrimų ir konsultacijos su gydytoju“, – sakė G. Rimkienė.

Lašelinė

Tačiau gydytoja pabrėžia: jei veikia virškinimo sistema, galime kramtyti, ryti maistą, turime valgyti ir gerti kaip įprasta, o ne skatinti persidirbimo kultūrą.

„Negalime skatinti tokios kultūros, kad negeriame, nevalgome, nusivarome nuo kojų, o tada lašiname vitaminus“, – pasakojo pašnekovė.

Kodėl po lašelinės galima pasijausti geriau?

Kai kurie tokias lašelines naudoja pajutę peršalimo simptomus tarsi užkertamą kelią ligai. Tačiau, kaip pasakojo G. Rimkienė, nėra mokslinių įrodymų, kad susilašinus lašelinę nebesirgsite.

„Jei jau jaučiate peršalimo simptomus, dažniausiai lašelinė tikrai nebepadės. Yra įrodymų, kad didelės vitamino C dozės padeda sumažinti ligos trukmę, bet tyrimai buvo daryti su geriamu vitaminu C, o ne intravenine terapija“, – sakė šeimos gydytoja.

Ne paslaptis, kad po tokios procedūros kai kurie iš tiesų pasijaučia geriau. Kodėl taip nutinka?

„Iš esmės tai placebo efektas, tad ar lašinant vandenį, ar vitaminus, efektas tas pats. Be to, gal žmogui tuo momentu trūko skysčių, jis jų gavo ir pasijuto geriau. Prisideda ir psichologinis faktorius, kai guli patogiai atsigulęs, o tavimi rūpinasi, prižiūri. Bet tiesioginės įtakos, kad padėjo lašelinė, tokių mokslinių tyrimų nėra. Tokios lašelinės labai populiaru JAV – ateini pasidaryti hialurono injekciją, tau dar sulašina lašelinę. Galbūt dėl to ir pas mus atėjo ši mada“, – kalbėjo gydytoja.

Lašelinė

Gydytojas Morozovas: jokių vitaminų lašelinių niekas normalioje medicinoje nelašina

Kiek anksčiau apie vitaminų lašelines „Delfi“ yra rašęs ir šeimos gydytojas Valerijus Morozovas.

„Vandenukas su druskyte turi nuostabų placebo efektą. Gulėjimas su adata venoje ir baimė pajudinti ranką, kad adata nepradurtų venos – tam tikra atgailos ir kančios forma. Vėlgi, asmeninis dėmesys iš personalo, tiekiamas profesionalus darbas, reikalaujantis įgūdžių – nepradurti venos. Štai dalis teigiamų Ringerio ir Fiziologinio lašelinių poveikio. Nereikia jų menkinti“, – su ironija sakė V. Morozovas.

Pasak gydytojo, yra dalis vaistų, kurie vien tik injekcijomis skiriami, mat kitaip nepadeda, arba skiriasi poveikis tabletės ir injekcijos.

„Geriausias pavyzdys – banali geležis. Mažakraujystę galima gydyti ir tabletėmis, dažniausiai tai ir darome, dažniausiai tai ir padeda. Tik iš išgertos tabletės įsisaviname daugiausiai kelis (net ne keliolika) procentus geležies, likutis iškakojamas. Kartais tų kelių procentų neužtenka. Užtat beveik neįmanoma perdozuoti. Intraveninė injekcija – šimtaprocentinis įsisavinimas, vienkartinis vizitas pas gydytoją, greitas efektas. Tačiau reali galimybė perdozuoti, jei nemoki nustatyti mažakraujystės priežasties ar apskaičiuoti dozės. Kita bėda, kai lašelinės ar injekcijos nepakeičiamos – žarnyno streikas“, – sakė V. Morozovas.

Valerijus Morozovas

Visgi gydytojas taip pat laikosi nuomonės, kad visi vitaminai normaliai turi patekti per žarnyną.

„Pradėti lašintis vitaminų lašelines „nes pavargau“ – tiesus kelias į ligoninę arba dėl lašelinių pašalinių, arba dėl nuovargio ir jo netinkamo gydymo. Gamta ne šiaip sau sugalvojo tokį sudėtingą dalyką kaip žarnynas. Jis reguliuoja patekimą į mūsų vidų. Ir muitinė, ir pasienis viename. Kartais labai gerai pravežti kontrabandą, kad praskaidrintumėte savo gyvenimą. Kartais verta nepaisyti per daug griežtų įstatymų. Bet nuolat gyventi ne mūsų pačių organizmo, o kažkieno kito sugalvota tvarka ir vaistinių/maistinių medžiagų kiekiais – pavojinga“, – kalbėjo gydytojas.

Pasak V. Morozovo, tokios lašelinės nėra saugios.

„Tai nesaugu – yra aprašyti ne vienas ir ne du mirties atvejai po tokios lašelinės, ir dažniausiai tai labai komercinis, rinkos nulemtas požiūris į pacientą. Yra galimybė išsitirti, apkaltinti, ką randame viduje, o ne savo gyvenseną. Blogą savijautą „nurašome“ vitaminų trūkumui, bet nepastebime tikros ligos ir tikrą pavojų. Todėl vienareikšmiškai – jokių vitaminų lašelinių niekas normalioje medicinoje nelašina. Tai nėra saugi procedūra, tai neturi jokių mokslinių įrodymų, bet turi nuostabų pardavimo potencialą. Todėl tuo užsiima influenceriai, o ne medikai“, – sakė V. Morozovas.

Ketvirtadienį Sveikatos apsaugos ministerija išplatino pranešimą spaudai, kuriame prašė pacientų informuoti apie atvejus, kai tokios lašelinės lašinamos neteisėtai.

Kaip rašė ELTA, Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba pastebi, kad socialiniuose tinkluose vartotojai skelbia pranešimus apie lašinių infuzijų su vitaminais ir „kokteiliais“ naudojimą be gydytojų paskyrimo ir ne asmens sveikatos priežiūros įstaigoje. Tokiu būdu plintant informacijai apie savigydą, pavojingą žmogaus sveikatai, tarnyba ragina apie tokius atvejus ją informuoti.

„Akreditavimo tarnyba bus dėkinga už operatyvius pranešimus, padėsiančius mūsų įstaigai užtikrinti pacientų saugą ir kokybiškų asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą. Esame įsitikinę, kad savalaikiai ir ryžtingi sprendimai užkardys neteisėtą veiklą, žalojančią pacientų sveikatą, užkirs kelią nesąžiningiems asmenims siūlyti savo neteisėtas paslaugas, paskatins juos atsisakyti neteisėtų siūlymų ir pranešimų skelbimo viešojoje erdvėje“, – sako Akreditavimo tarnybos direktorius Tadas Žentelis.

T. Žentelis atkreipia dėmesį, kad asmens sveikatos priežiūros paslaugos, tarp jų ir lašinių infuzijų naudojimas, yra asmens sveikatos priežiūros paslauga, kuri gali būti teikiama tik teisės aktų nustatyta tvarka licencijuotoje įstaigoje ir tik medicinos specialisto, turinčio nustatyta tvarka pripažintą asmens sveikatos priežiūros specialisto licenciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją