Pataria tyrimams skirti visą dieną

Gydytojos teigimu, jauni žmonės savo sveikata dažniausiai susirūpina tada, kai išgirsta apie kitų jaunų žmonių mirtis.

„Pastebime, kad daugiau jaunų žmonių susirūpina savo sveikata, kai žiniasklaidoje pranešama apie garsių žmonių ligas ar mirtis. Tada tikrai ateina daugiau žmonių. Nors didelę dalį žmonių, kurie atėjo, pavyzdžiui, dėl kosulio, galėjome nuraminti, kad viskas gerai, bet jau radome kelis žmones, dėl kurių labai džiaugėmės, kad jie atėjo. Vienas iš šių žmonių sakė, kad nebūtų ėjęs, bet po žinomo žmogaus mirties artimieji jį paragino pasitikrinti“, – sakė J. Latauskienė.

Asociatyvi nuotrauka

Pasak gydytojos, visiškai sveiki jauni žmonės profilaktiškai pas šeimos gydytoją tikrai gali apsilankyti kartą ar du per metus.

„Jei nerimauja, ar yra lėtinių ligų, ar žmogus vyresnio, nuo 65 metų amžiaus, gali ateiti ir dažniau. Jaunesni nei 18 metų vaikai pas gydytojus turėtų pasirodyti kasmet“, – patarė šeimos gydytoja.

J. Latauskienė pasakoja, kad nuėjus profilaktiškai pacientui taip ir reikėtų pasakyti, o gydytojo darbas yra sugalvoti, kokius tyrimus reikėtų atlikti.

„Jaunam, sveikam, jokių nusiskundimų neturinčiam žmogui bus atlikta apžiūra, pamatuotas ūgis, svoris, pažiūrės, ar neturi kokių nors keistų apgamų, paklausys plaučių, širdies, gali akispūdį pamatuoti, paklausti, kada buvo pas dantistą, ginekologą. Taip pat atlikti bendrą šlapimo tyrimą, kraujo tyrimą, pažiūrėti, kiek kraujyje gliukozės, cholesterolio, bei atlikti apžvalginę krūtinės ląstos rentgenogramą, kardiogramą“, – sakė J. Latauskienė.

Pašnekovė pataria susiplanuoti vieną ar dvi dienas per atostogas būtent profilaktinėms patikroms, kad pacientas galėtų ramiai nueiti į polikliniką ir ten atlikti visus reikiamus tyrimus.

Daug lėtinių ligų prasideda iš lėto ir po truputį, todėl žmogus neretai nebekreipia dėmesio į simptomus ir nesikreipia į gydytojus. Visgi profilaktinių tyrimų metu, pasak pašnekovės, dažnai atrandamos įvairios patologijos ir skiriamas gydymas. Tačiau kai kuriuos pacientus dar reikia įtikinti, kad gydymą bent išbandytų.

„Vėliau pacientai būna nustebę, sako, kad nežinojo, jog gali taip gerai jaustis, jau buvo susitaikę, kad nuolat jaus nuovargį, nerimą, dusulį. Profilaktinės patikros mus, kaip gydytojus, tikrai džiugina, nes galima anksčiau rasti įvairias ligas“, – kalbėjo J. Latauskienė.

Mažiausiai pacientų kreipiasi dėl prostatos vėžio prevencinės patikros

Valstybinės ligonių kasos atstovė Jolanta Normantienė laidoje priminė, kaip svarbu būti apsidraudus privalomuoju sveikatos draudimu. Jei žmogus nėra apdraustas, vaistai nuo, pavyzdžiui, melanomos, plaučių vėžio gali kainuoti daugiau nei 60 tūkstančių eurų, vaistai inkstų vėžiui gydyti – daugiau nei 80 tūkstančių eurų.

Paprasta apendicito operacija ir vidutinės trukmės gydymas ligoninėje – iki 2200 eurų. Dar didesni skaičiai prasideda kalbant apie miokardo infarkto gydymą, vainikinių arterijų šuntavimą.

„Ir visa tai reikėtų susimokėti iš savo kišenės. Todėl prevencinė patikra dėl įvairių ligų, kurių gydymas vėliau kainuoja labai brangiai, leidžia nesusirgti arba atrasti ligą pačioje pradžioje. Lietuvoje yra gera galimybė gauti prevencines patikras dėl 5 ligų. Tai yra gimdos kaklelio vėžio, krūties, prostatos, storosios žarnos vėžio bei širdies ir kraujagyslių ligų“, – sakė J. Normantienė.

Deja, tačiau vangiausiai lankoma programa yra prostatos vėžio prevencinė patikra.

Dažniausia mirties priežastis Lietuvoje yra širdies ir kraujagyslių ligos. Dėl šių ligų taip pat galima nemokamai prevenciškai pasitikrinti. Programa skirta vyrams nuo 40 iki 54 metų ir moterims nuo 50 iki 64 metų.

„Šeimos gydytojai labai aktyviai kviečia pasinaudoti šia programa ir atlikti kardiogramą, kai dar nejaučiate jokių simptomų. Pagal Ligonių kasos tyrimą, 8 iš 10 lietuvių žino apie prevencines programas, bet ne visi pasinaudoja. Kodėl nepasinaudoja, tai nurodo 3 buitines priežastis. Viena iš jų, kad jaučiasi sveikas, antra – kad neturi laiko, o trečia – sveikata nekelia jokio rūpesčio, todėl gali palaukti“, – priežastis vardijo J. Normantienė.

Visgi laukti, kol pajausite pirmuosius simptomus, tikrai nereikėtų, mat tokiu atveju liga neretai jau būna pažengusi.