– Kaip šaltas oras veikia odą apskritai? Kas darosi jos sluoksniuose, kai lauke nukrenta temperatūra?

– Žiemos periodu atsirandančių ir turinčių įtakos mūsų odos būklei veiksnių šaltinis yra aplinka. Šąlant orams, esant oro drėgmės svyravimams nuo sauso iki drėgno, atšiauraus oro epizodų, prisidėjus šaltam, žvarbiam vėjui, taip pat esant temperatūrų pokyčiams grįžus į šiltus namus, kur dažniausiai yra sausas oras, vystosi odos pokyčiai.

Dažniausiai pradeda sausėti, pleiskanoti galūnių oda, skilinėti lūpos, paūmėti tam tikros sezoniškumu pasižyminčios odos ligos, tokios kaip žvynelinė ar atopinis dermatitas. Šaltis keičia keratinocitų – odos paviršinių ląstelių – ir juos jungiančių jungčių struktūrą, dėl ko silpnėja jų sukibimas ir silpnėja odos barjerinė funkcija – oda prasčiau sulaiko drėgmę. Sutrikus barjerinei odos funkcijai, odos būklei didesnės įtakos turi įvairūs mikroorganizmai, didėja infekcinių odos ligų rizika, oda tampa imlesnė įvairiems dirgikliams arba dirginančioms medžiagoms, galiausiai tampa mažiau atspari patekus į šilto, sauso oro patalpas, dėl to netenkama daugiau drėgmės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją