Tyrimo metu buvo analizuojami 36 metus apimantys sveikatos duomenys apie 75 tūkst. 230 moterų, dalyvaujančių „Nurses’ Health Study“ tyrime, ir 44 tūkst. 85 vyrų iš „Health Professionals Follow-up Study“ programos sveikatą. Visi tyrime dalyvavę asmenys jo pradžioje nesirgo nei vėžiu, nei kitomis gyvybei pavojingomis ir gyvenimą trumpinančiomis ligomis. Tyrimo metu bandyta išsiaiškinti, kaip Jungtinių Valstijų sveikatos priežiūros ir kitų paslaugų bei USDA Mitybos gairių amerikiečiams rekomenduojami keturi mitybos variantai susiję su ankstyvos mirties ir mirtinų ligų prevencija.

Tyrime analizuoti keturi mitybos planai – Sveikos mitybos indeksas 2015 (HEI-2015), Alternatyvi Viduržemio dieta (AMED), Sveikas augalinio pagrindo dietos indeksas (HPDI) ir Alternatyvus sveikos mitybos indeksas (AHEI). Visi šie mitybos planai rekomenduoja vartoti daugiau nesmulkintų grūdų gaminių, vaisių, daržovių ir riešutų, taip pat pateikia ir bendrų patarimų gyvenimo būdo klausimais.

Viduržemio dieta skatina vartoti daugiau žuvies ir kritiškai vertina mėsos vartojimą, nerekomenduoja vartoti pridėtinio cukraus bei perdirbtų maisto produktų. Augalinio pagrindo dieta – mitybos sistema, kurioje nerasite augalinės kilmės baltymų.

Asociatyvioji nuotr.

AHEI 2015 indeksas artimiausias standartinei amerikiečių mitybai, įskaitant mėsą, vaisius, daržoves, mažai ir visai riebalų neturinčius pieno produktus bei ankštinius. Alternatyvus sveikos mitybos indeksas, ištobulintas Harvarde, skirtas lėtinių ligų ir uždegimų prevencijai valgant sveikus riebalus, viso grūdo gaminius, o didžiausias dėmesys skiriamas augaliniams baltymams ribojant, tačiau neatsisakant mėsos. Mokslininkai norėjo įvertinti, ar šie keturi mitybos planai tinkami mažinant ankstyvos mirties ir mirtinų ligų riziką ir nustatyti, ar jie pranašesni už kitus.

Visos keturios mitybos strategijos siejamos su mažesne ankstyvos mirties rizika nuo visų įmanomų priežasčių, įskaitant širdies ir kraujagyslių ligas, vėžį ir kvėpavimo ligas. Įdomu tai, kad, mokslininkai išsiaiškino, jog konkrečiai Viduržemio dieta bei Alternatyvus sveikos mitybos indeksas siejami su mažesne rizika mirti nuo neurodegeneracinių ligų. Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad tai gali būti siejama su unikalių mitybos plano komponentų ­ konkrečiai riešutų ir nesočiųjų riebalų – nauda.

Širdis

Tyrimo metu nustatyta, kad sveikam amžėjimui idealiai netinka nė vienas mitybos planas, tačiau rekomenduojama laikytis esminių sveikos mitybos principų, pavyzdžiui, vengti cukraus ir sočiųjų riebalų. O tie, kurie konkrečiai norėtų užkardyti neurodegeneracines ligas, turėtų daugiau valgyti žuvies, turinčios sveikųjų riebalų, taip pat riešutų ir aliejų.

Epidemiologijos ir mitybos profesorius Frankas Hu, vadovaujantis mitybos departamentui yra vienas iš pagrindinių tyrimo autorių. Prie tyrimo taip pat prisidėjo ir epidemiologijos ir mitybos profesorius Walteris Willetas ir epidemiologijos profesorė JoAnn Manson.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją