Naujausias Baton Ruže, Luizianoje (JAV) esančio Peningtono biomedicininių tyrimų centro mokslininkų tyrimas parodė stebėtiną bulvių naudą sveikatai.

Šios šakninės daržovės ilgą laiką buvo laikomos per daug krakmolingomis žmonėms, turintiems atsparumą insulinui. Anksčiau buvo manoma, kad jos prisideda prie II tipo diabeto sukėlimo. Tačiau dabar jų bloga reputacija gali būti ištaisyta, nes mokslininkai teigia, kad bulvės gali būti idealios dietos dalimi.

Kadangi krakmolas yra mažai kaloringas, bet labai sotus, mokslininkai išsiaiškino, jog pilna lėkštė bulvių gali padėti suploninti taliją.

„Žmonės linkę valgyti tokio paties svorio maistą, nepaisant kalorijų kiekio, kad jaustųsi sotūs, – SWNS sakė tyrimo bendraautorė profesorė Candida Rebello. – Valgydami sunkesnio svorio maistą, kuriame yra mažai kalorijų, galite lengvai sumažinti suvartojamų kalorijų kiekį“.

Tyrime dalyvavo 36 žmonės nuo 18 iki 60 metų amžiaus, turintys antsvorio, nutukę arba turintys atsparumą insulinui. Dalyviams buvo skirtos dvi skirtingos dietos, kurių sudėtyje buvo daug vaisių ir daržovių, ir 40 proc. įprastai amerikiečių vartojamos mėsos buvo pakeista pupelėmis, žirneliais ar bulvėmis.

Pupelės ilgai buvo reklamuojamos kaip sergančiųjų diabetu supermaistas, nes gydytojai anksčiau teigė, jog ankštinės daržovės geriausiai padeda išlaikyti stabilų cukraus kiekį kraujyje, tačiau mokslininkai nutarė šią teoriją patikrinti.

„Pagrindinis mūsų tyrimo aspektas buvo tai, kad mes nesumažinome patiekalų porcijų dydžio, bet sumažinome jų kalorijų kiekį įtraukdami bulves, – tęsė C. Rebello. – Kiekvieno dalyvio maistas buvo pritaikytas pagal individualius kalorijų poreikius, tačiau dalį mėsos pakeitę bulvėmis, dalyviai pasijuto greičiau sotesni ir dažnai net nebaigdavo valgyti savo patiekalo“.

C. Rebello pridūrė: „Tiesą sakant, jūs galite numesti svorio, įdėdami mažai pastangų“.

Bulvėse yra vitaminų C ir B6, kalio, magnio, folio rūgšties bei skaidulų, kurie visi gerina sveikatą, taip pat buvo nustatyta, kad jos turi antioksidantų.

Tyrimo dalyviams bulvės buvo išvirtos su lupenomis, tada 12–24 valandoms dedamos į šaldytuvą, kad būtų kuo daugiau skaidulų. Tada bulvės buvo įtrauktos į tyrimo dalyvių pietus ir vakarienę trintų bulvių, piemenėlio pyrago, griežinėlių, salotų ir apkepo forma.

Palyginę maistines medžiagas, mokslininkai nustatė, kad bulvės yra toks pat sveikas patiekalas kaip pupelės ir žirniai.

„Mes įrodėme, kad, priešingai nei įprasta manyti, bulvės neturi neigiamos įtakos gliukozės kiekiui kraujyje, – teigė C. Rebello. – Tiesą sakant, mūsų tyrime dalyvavę asmenys numetė svorio“.

Tyrimas, kuris buvo paskelbtas žurnale „Journal of Medical Food“, patvirtino, kad žmonės vis tiek gali išlaikyti sveiką mitybą ir pasimėgauti bulvėmis, o tai prieštarauja tam, kuo anksčiau buvo tikima apie kažkada prakeiktą krakmolą.

„Žmonės paprastai nesilaiko dietos, kuri jiems nepatinka arba kuri nėra pakankamai įvairi, – tęsė profesorė. – Valgymo planuose buvo pateikti įvairūs patiekalai ir mes parodėme, kad sveikos mitybos planas gali turėti įvairių galimybių žmonėms, kurie nori maitintis sveikai“.

Akivaizdu, kad angliavandenių mėgėjai gali ne tik valgyti bulves ir neprivalo visiškai jų atsisakyti. Tiesą sakant, bulvės yra „paprastai nebrangios“ ir yra lengvai įtraukiamos į kasdienį maistą.

Daktaras Johnas Kirwanas, pagrindinis tyrėjas ir Peningtono biomedicininių tyrimų centro vykdomasis direktorius, naudojo studiją tirti, kaip maistas veikia diabetą ir nutukimą, sakydamas, kad reikia daugiau žinoti apie „sudėtingą ligą“ ir kaip ją išspręsti.

„Nutukimas yra neįtikėtinai sudėtinga liga, su kuria kovojame trimis skirtingais frontais: tyrimais, kuriuose nagrinėjama, kaip ir kodėl mūsų kūnas reaguoja taip, kaip reaguoja, tyrimais, kuriuose nagrinėjamas individualus atsakas į mitybą ir fizinį aktyvumą, ir politikos lygmens diskusijomis bei bendruomenės programomis, kurios perkelia mūsų tyrimus į strategijas, kurias mūsų vietinės ir pasaulinės bendruomenės gali naudoti sveikesniam gyvenimui, – sakė jis. – Šie nauji duomenys apie bulvių poveikį mūsų medžiagų apykaitai yra jaudinantis papildymas įrodymų, kuriuos turime padaryti, arsenalą“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)