Pirmasis klausimas. Kaip fizinis aktyvumas sukelia laimės jausmą smegenyse?

Atsakymas: judant mūsų kūne prisigamina milijardai „laimės hormonų“ (dopaminas, serotoninas, endorfinai, kanabinoidai), kurie stimuliuoja galvos smegenų neuronus, atsakingus už gerą nuotaiką, laimę, džiaugsmą, depresijos ir skausmo šalinimą.

Antrasis klausimas. Albertai, kaip ir kiek reikia judėti, kad kuo daugiau prigamintumėme tų „laimės molekelių“?

Atsakymas: apie 15–45 min. vidutiniu – dideliu intensyvumu, 2–5 kartus per savaitę, apie 8–16 savaičių, po to reikia keisti judėjimo formą. Žaidimų metu įspirtas įvartis į futbolo vartus ar įmestas į krepšį kamuolys labai gerai apdovanoja milijardus neuronų dopaminu – atpildo, džiaugsmo medžiaga. Aerobiniai pratimai, atliekami vidutiniu intensyvumu apie 30–45 min. labai gerai gamina serotoniną, endorfinus ir kanabinoidus – jie visi sukelia judėjimo euforiją – judėjimas, kaip ant sparnų. Jėgos pratimai, trunkantys iki 20–45 min taip pat labai gerai gamina šias džiaugsmo, laimės molekules.

Prof. Albertas Skurvydas

Trečiasis klausimas. Ar tiesa, kad judėjimo metu sumažėja skausmo jausmas?

Atsakymas: taip, nes skausmą šalina endorfinai, kuriuos ir pagamina judesys. Bet po judėjimo užbaigimo per 1–4 valandas tas skausmas ir vėl sugrįš, nes išnyks endorfinai.

Ketvirtasis klausimas. Ar kuo daugiau judėsi, tuo daugiau prigaminsi laimės molekulių?

Atsakymas: jau apie 15–20 metų visi normalūs judėjimo fiziologai žino, kad intensyvūs ir ilgiau nei 90 min. trunkantys fiziniai pratimai labai sumažina laimės molekulių gamybą. Ir ta sumažėjusi gamyba gali išlikti net dvi–tris paras po labai didelių krūvių. Tada gali padidėti depresijos jausmas, pablogėti nuotaika, kilti pyktis, nerimas. Todėl labai svarbu neperdozuoti laimės molekulių gamybos.

Vaikščiojimas

Penktasis klausimas. Ar vien tik judėjimas geba gaminti laimės molekules?

Atsakymas: ne, ne. Ir daiktų lietimas, ir muzikos klausymas, ir pasaulio tyrinėjimas akimis, ir mokymasis, ir sprendimų priėmimai, ir skaitymas, ir meditacija, ir pirties karštis, ir vėsios ežero bangos, ir religija, ir pokalbis su draugais, ir žaidimas su anūkėle, ir meilė, ir dideli bei prasmingi gyvenimo tikslai ir jų įveikimas, ir debesėlių tyrinėjimas gulint pievoje, ir skanus maistas, ir puikiai atliktas kontrolinis darbas, ir padidintas atlyginimas, ir dar daugybė įvairų veiklių, kurios dažnai yra vadinamos hobiais vien dėl to, kad jos gamina laimės molekules. Nes be jų žmogaus gyvenime pritrūktų gyvasties, energijos, ištvermės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją