Į redakciją parašiusi skaitytoja Gražina domėjosi, ar gali papildai padėti nuo pilvo pūtimo? Ir jei taip, tai kokios medžiagos juose turi būti?

Pasak gydytojo gastroenterologo, maisto papildai esant pilvo pūtimui gali būti efektyvūs, bet dėl aiškios jų naudos dar trūksta įrodymais pagrįstos medicinos duomenų. Jų teigiamas poveikis gali būti nulemtas ir vadinamo placebo efekto, kai asmuo tiki preparato efektyvumu ir jo savijauta pagerėja dėl savitaigos, nors pats preparatas tiesiogiai teigiamai organizmo neveikia.

„Tinkamiausias maisto papildas esant pilvo pūtimui – gerosios bakterijos. Vaistinėse yra didelis šių papildų pasirinkimas, jų efektyvumas kiekvienam žmogui yra individualus“, – sakė dr. B. Kurlinkus.

Danutė domėjosi, kodėl pilvą pučia dažniausiai antroje dienos pusėje. Skaitytoja pasakojo, kad pradeda skaudėti kairėje šono pusėje, gurguliuoja viduriuose, taip pat klausė, kaip gali padėti savo virškinimui.

Skrandis

Gydytojas jai patarė stengtis valgyti dažniau, bet po mažesnį maisto kiekį.

„Valgant neskubėkite, gerai sukramtykite ir pakankamai suvilgykite maistą seilėmis. Rekomenduočiau mityboje vengti pilvo pūtimą skatinančių maisto produktų, pasirinkti tuo nepasižyminčius produktus. Esant galimybei, antroje dienos pusėje išeikite pasivaikščioti, geriausia į parką. Jeigu reikia suvalgyti sunkiau virškinamo maisto, valgio metu vartokite kasos fermentų preparatus. Jeigu išliktų pilvo pūtimas, skausmai pilve – vaistinėje įsigykite šiuos simptomus malšinančių vaistų pagal vaistininko rekomendaciją“, – patarė gydytojas.

Vis tiek negerėjant savijautai, kaip pasakojo dr. B. Kurlinkus, reikia kreiptis į gydytoją.

Virginija pasakojo, kad labai mėgsta latte kavą, bet po jos labai pučią pilvą ir kyla rūgštys. Moteris klausė, ar gali būti, kad netinka kava?

Latte kavoje yra daug pieno. Suaugusiems žmonėms, ypač vyresniame amžiuje, dažnai pasireiškia laktozės, vieno iš piene esančių angliavandenių, netoleravimas. Taip atsitinka, nes žmogaus organizmas nustoja gaminti vieną iš jos virškinimui reikalingų fermentų“, – kalbėjo dr. B. Kurlinkus.

Nesuvirškinta laktozė, pasak gydytojo, gali sukelti pilvo pūtimą, gurguliavimą, viduriavimą. Tokiu atveju reikėtų rinktis kavą be pieno, arba jos gamyboje naudoti pieną be laktozės. Taip pat galima vaistinėje įsigyti preparatų su šiuo fermentu – laktaze ir juos vartoti kartu su geriama latte kava ar kitais pieno turinčiais produktais.

Pilvo skausmas

„Jūsų jaučiamą rūgščių kylimą gali lemti pilvo pūtimas arba geriama kava, kuri paprastai taip pat provokuoja šį simptomą“, – situaciją komentavo gydytojas.

Tuo metu Virgis klausė, ar turi įtakos blogai virškinamas maistas kraujo spaudimui.

Tačiau, pasak dr. B. Kurlinkaus, tiesioginio ryšio tarp sutrikusio virškinimo ir kraujo spaudimo nėra. Galimas nebent netiesioginis ryšys, jeigu virškinimo sutrikimai sukelia skausmą ir/ar nerimą dėl sveikatos. Tai gali lemti streso atsiradimą, o tai dažnai padidina arterinį kraujo spaudimą.

Taip pat buvo klausiama, kokio maisto nevartoti, jei dažnai pučia pilvą, ir kokių produktų į racioną įtraukti dažniau.

„Pilvo pūtimas paprastai sustiprėja valgant daug obuolių, pieno produktų, kopūstų, burokėlių, pupelių. Tokiu atveju rekomenduojama valgyti daugiau riešutų, išskyrus pistacijas, bananų, apelsinų, agurkų, moliūgų, ryžių, žuvies, kiaušinių.

Benediktas Kurlinkus

Sunkesniais atvejais rekomenduojama laikytis specialios fodmap dietos, bet ji sumažina mitybos įvairovę, dėl to neturėtų būti taikoma ilgai. Esant išreikštam pilvo pūtimui, norint tikslių rekomendacijų dėl mitybos, geriausia pasikonsultuoti su gydytoju dietologu“, – sakė dr. B. Kurlinkus.

Paskutinį klausimą specialistui šį kartą uždavė Arūnas – kaip žinoti, kad pilvo pūtimas neslepia rimtesnės ligos? Juk lyg ir vėžio simptomas gali būti pilvo pūtimas.

„Jūsų minimos rimtesnės virškinamojo trakto ligos, tarp jų ir onkologinės, paprastai pasireiškia ne vien pilvo pūtimu, bet ir kitais simptomais. Šie simptomai gali būti: mažėjanti kūno masė, sutrikęs rijimas, stiprūs pilvo skausmai, išmatose matomas kraujas, juodos spalvos išmatos, vėmimas krauju arba tamsiu turiniu. Esant šiems simptomams reikia nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą“, – kalbėjo gydytojas.

Užduoti klausimą sveikatos specialistui galite ir jūs! O daugiau atsakymų į skaitytojų klausimus rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)