Antioksidantai

Moliūgų sėklose yra fenolių, flavanoidų ir kitų antioksidantų. Fenoliai padeda apsisaugoti nuo ląsteles pažeidžiančių junginių: taip atitolinimas senėjimas ir užkertamas kelias ligoms. Jų nuo uždegimo, mikrobų ir navikų susidarymo apsaugantis poveikis yra gerai įrodytas, rašo health.com.

Flavonoidai irgi padeda stiprinti sveikatą, įskaitant apsaugą nuo vėžio, arterijų sukietėjimo ir Alzheimerio ligos. Flavonoidai, kaip ir fenoliai, kovoja su sveikas ląsteles pažeidžiančiais junginiais ir garsėja stipria apsauga nuo uždegimų.

Manoma, kad skrudintos moliūgų sėklos pasižymi dar didesniu antioksidaciniu poveikiu: tyrimai atskleidžia, kad keptos sėklos turi daugiau fenolių ir flavonoidų. Skrudintų moliūgų sėklų nesunku nusipirkti, bet po moliūgų skaptavimo likusias sėklas pasiskrudinti galite ir patys.

Moliūgų sėklos

Gerieji riebalai

Vienoje maždaug 30 gramų moliūgų sėklų porcijoje, arba apytikriai ketvirtadalyje puodelio, yra daugiau riebalų nei baltymų ar angliavandenių. Daugiausia tai – mononesotieji ir polinesotieji riebalai. Įrodyta, kad šių abiejų tipų riebalai mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje, tad gali užkirsti kelią širdies ligoms ir insultui.

Magnis

Moliūgų sėklos – vienas geriausių magnio šaltinių. Šis mineralas dalyvauja daugiau nei 300 organizme vykstančių reakcijų: palaiko nervų ir raumenų funkciją, sveiką imuninės sistemą bei tolygų širdies plakimą, taip pat stiprina kaulus. Maža to, magnis mūsų organizmui padeda gaminti energiją ir reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.

Moliūgų sėklos

Sumažėjusi krūties vėžio rizika

Fitoestrogenai yra į hormoną estrogeną panašūs natūralūs junginiai, randami kai kuriuose maisto produktuose, pavyzdžiui, moliūgų sėklose. Vokietijoje atliktame tyrime, kuriame dalyvavo menopauzę jau patyrusios moterys, buvo nagrinėjamas ryšys tarp fitoestrogenų gausių maisto produktų ir krūties vėžio rizikos. Mokslininkai, surinkę daugiau nei 8 tūkst. moterų duomenis, priėjo prie išvados, kad moliūgų sėklų ir kitų fitoestrogenų turinčių maisto produktų vartojimas buvo susijęs su gerokai sumažėjusia krūties vėžio rizika, palyginus su tomis tyrimo dalyvėmis, kurios tokių maisto produktų nevartojo.

Visgi kiti tyrimai apie tai, kokią įtaką fitoestrogenai turi krūties vėžiui, buvo nevienareikšmiai. Tad, norint išsiaiškinti, ar tikrai tokie maisto produktai turi teigiamą poveikį, reikėtų atlikti daugiau tyrimų.

Moliūgų sėklų ekstraktų ir aliejų nauda sveikatai

Reikia pasakyti, kad kol kas nedaug atlikta tyrimų su žmonėmis, siekiant išsiaiškinti tiesioginį moliūgų sėklų poveikį sveikatai. Visgi mokslininkai jau žino, kad moliūgų sėklų produktai, pavyzdžiui, ekstraktai ir aliejai, gali pasitarnauti mūsų sveikatai.

Nedidelės apimties, daugiausia preliminarūs tyrimai atsklaidė, kad moliūgų sėklų papildai gali:

• 50–75 metų amžiaus vyrams sumažinti padidėjusios prostatos simptomus, pavyzdžiui, padažnėjusį šlapinimąsi nakties metu;
• pagerinti menopauzę jau patyrusių moterų širdies veiklą, pavyzdžiui, sumažinti kraujo spaudimą ir pagerinti kraujotaką;
• sureguliuoti hiperaktyvią šlapimo pūslę, sumažinant dažną šlapinimąsi.

Moliūgas

Patarimai, kaip vartoti moliūgų sėklas

Neišlukštentos moliūgų sėklos yra baltos, o viduje slepiasi žalios spalvos branduoliai. Galite paprasčiausiai jas valgyti vienas, tačiau yra ir daugybė kitų būdų, kaip savo racioną papildyti šiomis sėklomis ir pasinaudoti jų naudingosiomis savybėmis. Pavyzdžiui, galite:

• paskrudinti išlukštentas moliūgų sėklas;
• moliūgų sėklomis pasibarstyti avižinę košę ir per naktį išbrinkti paliktas nevirtas avižas, taip pat jogurtą, skrebutį su avokadu ar netgi vaisių salotas;
• įsiberti į daržovių salotas arba jomis paskaninti kopūstų salotas, humusą, virtas daržoves, sriubas ir greito kepimo patiekalus;
• norėdami padidinti baltymų kiekį, įmaišyti moliūgų sėklų baltymų į glotnučius, trintas sriubas ar žiedinių kopūstų košę;
• moliūgų sėklų „sviesto“ įdėti į pesto ir kitus padažus, glotnučius, energijos suteikiančius sveikuoliškus kamuoliukus ar kepinius.

Jei vartojate išgliaudytas moliūgų sėklas, nepamirškite gerti daug vandens, kad virškinimo sistema lengviau susitvarkytų su gausybe skaidulų. Nors tai pasitaiko itin retai, visgi užregistruoti keli atvejai, kai didelį kiekį moliūgų sėklų su lukštais suvartojusiems vyrams užsikimšo žarnynas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją