Mokslininkai tai vadina žarnyno ir smegenų ryšiu, rašo webmd.com. Šis ryšys vaidina svarbų vaidmenį, kalbant apie emocinę ir fizinę sveikatą. Žarnyną ir smegenis jungia vadinamasis nervas klajoklis, kuris taip pat yra atsakingas už signalų perdavimą daugeliui kitų organų, įskaitant širdį ir plaučius.

Viena svarbiausių signalų perdavimo ir priėmimo mechanizmo sudedamųjų dalių – žarnyno mikrobiomas, kurį sudaro įvairūs mikroorganizmai, tokie kaip grybeliai, virusai ir bakterijos. Daugelis jų yra naudingi ir padeda jūsų organizmui virškinti maistą bei reguliuoti imuninę sistemą.

Sutrikusi žarnyno mikrobiomo pusiausvyra gali sukelti arba pabloginti tokius sveikatos sutrikimus kaip širdies ligos, diabetas, antsvoris, virškinimo trakto negalavimai (pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromas) ir psichikos sutrikimai (pavyzdžiui, depresija ir nerimas).

Žarnynas

Jūsų žarnyno mikrobiomo būklė priklauso nuo daugelio įvairių veiksnių, bet genetika, gyvenimo būdas ir mityba yra svarbiausi. Gera žinia ta, kad yra nemažai būdų sveikai žarnyno bakterijų pusiausvyrai išsaugoti ir pagerinti. Štai keletas jų:

  • reguliariai mankštinkitės – tyrimų rezultatai rodo, kad mankšta gali padidinti naudingų mikrobų kiekį žarnyne;
  • tinkamai maitinkitės – rinkitės maisto produktus, kuriuose gausu skaidulų, venkite perdirbto maisto bei riebalų ir cukraus, galinčių sunaikinti kai kurias gerąsias bakterijas.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją