Tinkamai prižiūrint savo režimą, rutiną ir mitybą, pasak gydytojos, smarkiai pagerinti savijautą tikrai galima. Kaip pasakoja laidos pašnekovė, žmogaus kūnas yra didelis pastovumo mėgėjas. Ir nors mums rutina gali nusibosti, o kai kurie visais būdais stengiasi iš jos ištrūkti, pačiam organizmui ji suteikia stabilumo ir ramybės.

Gydytoja V. Zinkevičiūtė pateikė 5 svarbiausius patarimus, kaip gerai jaustis iš išlaikyti sveikatą

1. Režimas;
2. Pastovumas;
3. Mityba;
4. Džiaugsmą teikiantis fizinis aktyvumas;
5. Socialiniai ryšiai.

Pasak gydytojos, organizmas labai mėgsta pastovumą. Tam yra ir specialus pavadinimas.

„Yra ir terminas – homeostazė, tai reiškia, kad organizmas visais būdais bando palaikyti pastovią būseną viduje. Emociškai rutina gali varginti, bet organizmas labai gerai funkcionuoja, kai viską gauna tuo pačiu metu ir taip pat“, – sakė gydytoja.

Tačiau kaip susidaryti dienos ir nakties režimą? Visų pirma, kaip pataria pašnekovė, pradėkite nuo pačių pastoviausių dalykų savo gyvenime. Pavyzdžiui, jei į darbą einate tuo pačiu metu, bandykite savo rutiną sukurti būtent aplink tai.

Svarbiausia viską daryti mažais žingsniais ir nekeisti gyvenimo būdo drastiškai.

„Visų pirma, reikėtų tuo pačiu metu keltis ir eiti miegoti. Tai neturėtų būti sunku, nes darbo dienomis gana dažnai keliamės tuo pat metu. Organizmas nemėgsta staigių pokyčių, todėl, jei kasdien eidavote miegoti pusę dviejų nakties, nebandykite iškart nueiti miegoti 21 val. vakaro. Reikia bandyti po truputį“, – kalbėjo V. Zinkevičiūtė.

Jei norite ankstinti ar vėlinti miego režimą, pradėkite nuo 15 minučių laiko keitimo kasdien – nueikite anksčiau miegoti ne valanda, o 15 minučių. Taip neteks gulėti atmerktomis akimis ir patirti papildomo streso.

Deja, tačiau nepradėsite jaustis geriau, jei rutinos laikysitės tik kelias savaites, o vėliau viską mesite arba, išėję atostogauti, gyvensite pagal visai kitą režimą. Susidaryto režimo, pasak gydytojos, reikia stengtis laikytis nuolat – tai turėtų būti malonus jūsų gyvenimo būdas.

Yra ir kelios kitos taisyklės, kurių reikėtų laikytis savo dienotvarkėje. Pavyzdžiui, maitintis tuo pačiu metu. Atsikėlus, pasak gydytojos, reikėtų pavalgyti per pirmą valandą.

„Tačiau kai kuriuos ryte pykina, jie valgyti nenori. Tokiu atveju rekomenduoju atsikėlus išgerti bent jau šilto vandens, jis paruoš skrandį dienai. Tada galima išgerti ir kavos“, – pasakojo laidos pašnekovė ir pridūrė, kad kava negali tapti pirmu gėrimu ryte.

„Aš pati labai mėgstu kavą ir tai yra tam tikras ryto ritualas. Tačiau vis tiek svarbu rytą pradėti nuo vandens“, – sakė V. Zinkevičiūtė.

Tuo metu vakare, ruošiantis miegoti, nuo maisto derėtų susilaikyti.

„Labai didelė problema yra prisivalgymas prieš miegą. Tai sugadina miego kokybę, kenkia virškinimo sistemai. Nuėjus miegoti prisivalgius, skrandžiui labai sunku sulaikyti stemplės rauką. Dėl to gali pradėti kilti rūgštys, net jei neturite šios problemos, galite patys ją „išsiugdyti“. Po to visą gyvenimą teks gyventi su rėmens problemomis“, – kalbėjo gydytoja.

Iki miego rekomenduojama nevalgyti 2–3 valandas.

„Jei žmogus jau turi problemų su refliuksu, 3 valandų būtinai reikia laikytis. Jei problemų nėra, reikia bent jau valandą iki miego nieko nevalgyti“, – sakė V. Zinkevičiūtė.

Dienos metu reikėtų valgyti kas 3–4 valandas, tačiau, jei išalkote, nereikėtų kankintis, užkąsti galima anksčiau.

Taip pat labai svarbu tikrinti sveikatą profilaktiškai, net jei jaučiatės puikiai.

„Net jei nieko nejaučiate, nueikite atlikti kraujo tyrimų. Labai dažnai ateina pacientai, kurie niekuo nesiskundžia, bet atlieka tyrimus ir pamato, kad cholesterolis „lipa pro stogą“. Pati buvau to pavyzdys. Atrodo, juk esu jauna, sveika, o kraujo tyrimai buvo prasti. Žmonės nesitiria, nes nieko nejaučia. Bet kai pradeda jausti, pataisyti jau daug sunkiau. Tai kam laukti?“, – laidos pabaigoje sakė gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją