Pradėkime vardinti šansų kažką aptikti (bet ne įtakos sveikatai ir nustatymo svarbos) didėjimo tvarka.

Skydliaukė. Kaip gi nepaminėti jos, kai kalbame apie svorį ir energijos stoką. Pati sverianti vos 15 gramų, ši maža nenaudelė tikrai gali priešintis kelių kilogramų numetimui. Bet augina kilogramus ne skydliaukė – ji pati nevalgo, šaldytuvo nedarineja, kalorijų negamina, ant sofos valandomis neguli. Šansai viskuo apkaltinti šią mažą liauką nėra tokie jau dideli – apie 15 procentų galimybė, kad kažkas bus negerai. Bet, nepaisant nedidelio šanso, tyrimą atlikti būtina, nes pažengusi liga daro įtaką ne tik energijai ir lieknėjimo greičiui, bet visai medžiagų apykaitai, ankstyvai demencijai ir širdies kraujagyslių ligų šansui. Daugiausiai įtakos skydliaukės hormonų stokai turės genetika ir mityba (jodo trūkumas), tad skydliaukė beveik tikrai „pati kalta“ kad blogai dirba.

Skydliaukė

Tyrimo svarba 10 iš 10, įtaka simptomams 9 iš 10, šansas surasti kaltininką 1.5 iš 10

Testosteronas. Tik vyrams – moterys, turinčios problemų su testosteronu, turės visiškai kitų nusiskundimų. Kas ketvirtam sulaukusiam keturiasdešimties, nejudriam storuliui šio hormono trūksta. Dar vienas „kaltininkas“, trukdantis mesti svorį ir gaminti energiją, nors skirtingai nuo skydliaukės, jo „kaltė“ yra ribota. Mat testosterono gamybą ir koncentraciją užtikrina raumeninis audinys ir to audinio nuolatinis darbas. Tuo metu riebaliukai skatina moteriško prado vyravimą vyriškame organizme (apvalėjantys užpakaliukas ir krūtys, erekcijos nebuvimas, sėdėjimas namuose, daugiausiai prie puodo). Todėl, nors ir ne visada, bet dažniausiai, patys vyrai kalti, kad trūksta vyriškojo prado organizme. Tyrimo rezultatas leidžia gerai motyvuoti likusį vyriškąjį ego ir (pakankamai retai) įtarti rimtesnius hormoninius sutrikimus. Gydymas – raumens auginimas ir riebalų metimas, tai yra fizinis aktyvumas, alkoholio atsisakymas, mitybos peržiūra.

Tyrimo svarba 7 iš 10, įtaka simptomams 10 iš 10, šansas rasti kaltininką 2 iš 10 (jei tiriame išimtinai vyrus).

Labiau vertėtų pasižiūrėti savo gliukozės normas. Esant antsvoriui ir nutukimui, net kas trečias jau turės gliukozės padidėjimą, o vėliau net ir diabetą. Minėtas moteriškąjį pradą liaupsinantis riebalinis audinys labai jau mėgsta saldumynus. Todėl didina insulino kiekį, anas sukelia nuolatinį alkį, kuris lengviausiai ir greičiausiai slopinamas desertukais, kas sąlygoja dar didesnį kalorijų kiekį ir svorio augimą. O vėliau ateina nuolatinis uždegiminis fonas, rezistencija insulinui, rizika susirgti vėžiu ir, nesulaukus jo, mirti nuo insulto ar infarkto. Padidėjusi gliukozė greičiausiai nebus straipsnio pradžioje minėtų simptomų kaltininkė, bet kartu esančių procesų (apsirijimo, nejudrumo, streso, režimo nesilaikymo) rezultatas. Dažniausiai skiriamas gydymas insuliną rezistenciją mažinančiais vaistais leidžia ne tik sumažinti gliukozės koncentraciją, bet, svarbiausia, grąžinti organizmui padoresnę medžiagų apykaitos versiją ir net sumažinti svorį.

Tyrimo svarba 10 iš 10, įtaka simptomams 10 iš 10, šansas rasti kaltininką 3 iš 10.

Moterims vertėtų žvilgtelėti savo geležies atsargas. Net 6 iš 10 žaviosios lyties atstovių gyvena nuolatinio geležies bado fone. Ne, kalbu ne apie mažakraujystę, bet apie geležies atsargų stoką: feritino tyrimą. Jei jo reikšmė mažesnė už 41 – geležies atsargų savo sąskaitoje Jūs neturite. Ir po kiekvienos kasmėnesinės įmokos motulei gamtai gali pradėti pritrūkti „grynųjų“ – hemoglobino. Bet net jei nėra anemijos, pusė visų geležies atsargų stokojančių moterų jaučia anemijos simptomus: nuovargį, nemigą, mieguistumą ir energijos stoką. Greitai koregavus tą trūkumą simptomai dingsta, gyvenimas nušvinta naujomis spalvomis, aktyvumas padidėja ir atsiranda galimybės judėti ir mažinti svorį. Mineralo stoka atsiranda dėl fiziologinio kasmėnesinio kraujavimo proceso, tad tyrimas puikiai tinka kaltininko vaidmeniui.

Anemija

Tyrimo svarba 10 iš 10, įtaka simptomams 8 iš 10, šansas rasti kaltininką 4–6 iš 10, jei tiriame moteris.

Visiems būtų galima pasitikrinti vitaminą D. Ir jo tikrai trūks. Šanas 10 iš 11. Valio, rastas puikus kaltininkas, nes dėl jo stokos kalta gamta – Lietuvoje mažai saulės, maistas – Lietuvos upėse nėra midijų ir menkių, o stokos simptomai apima visą mediciną. Tik klausimas: jeigu vitamino D trūksta visiems, kodėl ne visi skundžiasi nemiga, antsvoriu ir energijos nebuvimu? Atsakymas: nes visai ne vitamino D stoka pagrindinis šių simptomų kaltininkas. Užtat vitamino D (ir kitų vitaminų taip pat) tyrimas visada leis rasti tą, kurį bus galima apkaltinti. Labai patogu, todėl ir populiaru. Pakankamas vitamino D kiekis gali pagerinti savijautą, sumažinti šansus onkologiniams susirgimams ir net COVID-19 infekcijai, bet dėl jo nepradės kristi svoris ir gerėti miegas. O vartoti jį būtina visiems. Sauaugusiems 1000–4000 vienetų per parą neatliekant jokių nereikalingų tyrimų, nes jo visems trūksta.

Tyrimo svarba 0 iš 10, įtaka simtomams 1–2 iš 10, šansas rasti kaltą 9.8 iš 10.

Pokalbis su gydytoju. Nemaloniausias procesas. Jokio šanso išsisukti. Jokio patogaus kaltininko. Bet didžiausia nauda. Taip, po pokalbio tikrai bus atlikti tyrimai, ir jų bus atlikta kur kas daugiau nei čia išvardyta, bet pagrindinis tyrimas – pokalbis su pacientu ir jo visų nusiskundimų bei istorijos iškamantinėjimas. Miegas: kaip užmiega, kaip išsimiega, kaip jaučiasi ryte, ar naktį pabunda pats, ar naktį dėl jo nepabunda jo sugulovas, ar nėra naktinio prakaitavimo, ar nėra knarkimo. Energija: kada ir kaip jos trūksta, ar pagerėja per savaitgalius, atostogas, ar pagerėja po fizinio krūvio, o gal to krūvio jau nepaveža? Svoris: ką, kiek, kaip, kada valgo ir geria, tegul užsirašo viską, ką deda į burną, kiek juda, kiek nueina, kiek laiko tam skiria.

Valerijus Morozovas

Va po tokio tyrimo tikrai galima atrasti priežastį, ir tikrai galima gauti patarimų. Kartais ir priežastis, ir sprendimas būna labai patogūs: knarkimas dėl alergijos ir purškalas nakčiai į nosį, leidžiantis išsimiegoti; fizinio aktyvumo padidinimas nueinant 5 kilomterus per dieną; varginančių ir neleidžiančių aktyviai gyventi simptomų sumažinimas; suvokimas, kad dirbti naktimis ir per savaitgalius svetimo dedės labui yra kvaila ir nenormalu. O kartais laiku diagnozuojamos rimtos ligos.

Tyrimo svarba 10 iš 10, įtaka simptomams 10 iš 10, šanas suprasti, kad nėra ko ieškoti kito kaltininko, o pačiam pradėti kažką daryti 10 iš 10 (su sąlyga, kad gydytojas ir pacientas supranta, ko vienas iš kito nori).

O visi kiti pasiūlymai „greitai“, „iš vieno kraujo lašo“, „mes žinome, kas jums yra“ greičiausiai tiesiog pigus, bet veiksmingas marketingas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)