Žurnale „Journal of the American Heart Association“ paskelbtoje kelių dešimčių tyrimų analizėje nagrinėjamas ryšys tarp kraujospūdžio ir dviejų omega-3 riebalų rūgščių – dokozaheksaeno (DHA) ir eikozapentaeno (EPA), kurių gausu lašišoje, tune, sardinėse, upėtakyje, silkėje, austrėse ir kitose jūros gėrybėse. DHA ir EPA rūgštys taip pat gali būti vartojamos kaip papildai.

Jau ankstesni tyrimai rodė, kad omega-3 riebalų rūgštys gali padėti mažinti kraujospūdį, bet buvo neaišku, koks būtų optimalus jų kiekis tokiam efektui pasiekti.

„Remiantis mūsų tyrimo duomenimis, vidutiniam suaugusiajam kraujospūdis gali šiek tiek sumažėti kasdien suvartojant apie 3 gramus šių riebalų rūgščių“, – pranešime spaudai sako tyrimo autorius dr. Xinzhi Li, Makao mokslo ir technologijų universiteto Farmacijos mokyklos docentas ir programų direktorius.

Analizuodami tarp 1987 ir 2020 metų paskelbto 71-o klinikinio tyrimo duomenis, mokslininkai išnagrinėjo DHA ir EPA rūgščių (kiekvienos atskirai ir abiejų kartu) poveikį kraujospūdžiui su beveik 5 tūkst. suaugusiųjų, turinčių ir neturinčių sveikatos problemų dėl padidėjusio kraujospūdžio ar cholesterolio. Dalyvių iš viso pasaulio amžius svyravo nuo 22 iki 86 metų. Tiriamieji maždaug 10 savaičių vartojo omega-3 riebalų rūgštis su maistu ir (arba) atitinkamus receptinius maisto papildus.
Atskleista, kad žmonių, per dieną suvartojusių 2–3 gramus abiejų omega-3 riebalų rūgščių derinio, sistolinis (viršutinis) ir diastolinis (apatinis) kraujospūdis sumažėjo vidutiniškai 2 mmHg, palyginti su tais, kurie nevartojo EPA ir DHA.

Nustatyta, kad didesni omega-3 riebalų rūgščių kiekiai naudingesni buvo tiems, kuriuos jau anksčiau kamavo pakilęs kraujospūdis. Tiriamiesiems, kurių kraujospūdis aukštas, 3 gramai omega-3 riebalų rūgščių per dieną padėjo sistolinį kraujospūdį sumažinti vidutiniškai 4,5 mmHg. Normalų kraujospūdį turinčių asmenų kraujo spaudimas pamažėjo 2 mmHg.

O hipertenzija sergančių žmonių sistolinis kraujospūdis vartojant 5 gramus šių rūgščių per dieną vidutiniškai sumažėjo beveik 4 mmHg. Tiems, kurie hipertenzijos neturėjo, kraujo spaudimo sumažėjimas siekė mažiau nei 1 mmHg.

Širdies ligos

Nacionalinis sveikatos institutas rekomenduoja kasdien suvartoti 1,1–1,6 gramo omega-3 riebalų rūgščių, o Amerikos širdies asociacija ragina per savaitę suvalgyti dvi porcijas žuvies (85–115 gramų). Kad gautumėte 3 gramus omega-3 riebalų rūgščių, jums reiktų suvalgyti maždaug 115–140 gramų atlantinės lašišos. Žuvų taukų papilduose paprastai būna apie 300 miligramų omega-3 vienoje kapsulėje, bet kiekiai skiriasi priklausomai nuo gamintojo.

„Dauguma tyrimų atlikti su žuvų taukų papildais, o ne su maistu gaunamomis EPA ir DHA omega-3 rūgštimis, todėl papildai gali būti alternatyva tiems, kurie negali reguliariai valgyti lašišos ar kitos riebios žuvies. Dumblių papildai su EPA ir DHA riebalų rūgštimis taip pat yra gera išeitis nevalgantiems žuvies ar kitų gyvūninės kilmės produktų“, – pabrėžia dr. X. Li.

Tikrinamas širdies ritmas

Visgi JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) tvirtina, kad nėra neginčijamų įrodymų, jog omega-3 riebalų rūgštys gali padėti sumažinti aukštą kraujospūdį ar širdies ligų riziką. Tiesa, 2019 metų birželį institucija paskelbė, kad įrodymai yra pakankamai patikimi, ir leido vartoti atitinkamus teiginius apie EPA ir DHA turinčius maisto produktus ir maisto papildus.

„Mūsų tyrimas patvirtina FDA nuomonę, kad EPA ir DHA omega-3 riebalų rūgštys, padėdamos sumažinti aukštą kraujospūdį, gali sumažinti išeminės širdies ligos riziką, ypač tarp sergančiųjų hipertenzija. Visgi, nors mūsų tyrimas suteikia papildomų patikimų įrodymų, jo rezultatai nepasiekė tokios ribos, kad, remiantis FDA taisyklėmis, būtų galima leisti teiginius apie omega-3 riebalų rūgščių poveikį sveikatai“, – teigia dr. X. Li.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją