Po bandymo išvalyti – dar didesnės problemos

Kepenų valymas populiarus kone visame pasaulyje. Vieša paslaptis, jog kai kurios įmonės iš tokių „valymo priemonių“ gauna nemažai pinigų. Sakoma, kad ypač svarbu valyti kepenis persivalgius, gėrus alkoholio, be to, neva tai padeda nuo besikaupiančių toksinų.

Džono Hopkinso universiteto gydytoja hepatologė Tinsay Woreta pasakoja, kad hepatologai jokių kepenų valymo priemonių nerekomenduoja. Pasak jos, šių produktų nereglamentuoja vaistų priežiūros tarnybos, jie neišbandyti klinikiniuose tyrimuose, rašoma hopkinsmedicine.org.

Kiek anksčiau šeimos gydytojas Valerijus Morozovas „Delfi“ yra rašęs, jog kepenys puikiai moka valytis pačios.

„Jei nevartoji nieko kepenų apsaugai – tai jų nesaugai. Atvirkščiai. Jei kažką nuolat vartoji, didesnis šansas, kad pažeidi savo kepenis. Jei vartoji nesveiką spiritinį gėrimą ir jo erzinantį kvapą užmuši su riebia nekošerine užkanda, pažeidi kepenis vartodamas nuodą. Jei tikiesi, kad žalias kokteilis ir šviežiai spaustas burokas „valo“ kepenis ir toksinus – tampi pažeidžiamas dėl klaidingo saugumo jausmo. Mat tada gali sau leisti papildomą bokalą nereikalingo gėrimo ir užsimerkti į papildomus priaugtus kilogramus, nes gi aš savo kepenis saugau. O kalbant apie „valančius“ komponentus – jokių įrodymų nėra“, – sakė V. Morozovas.

Be to, pasak gydytojo, JAV kasmet 20 tūkstančių piliečių atsiduria priėmimo skyriuose dėl „kepenų valymo“ padarinių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją